Hovedinnhold

French: - Tror vi har gjort inntrykk på retten

FORKLARING: Joshua French tror forklaringen han og Tjostolv Moland har gitt, har gjort inntrykk på retten. Foto: Andrea Gjestvang
FORKLARING: Joshua French tror forklaringen han og Tjostolv Moland har gitt, har gjort inntrykk på retten. Foto: Andrea Gjestvang
KISANGANI (VG Nett) Torsdag faller dommen i ankesaken i Kongo. Da får Moland og French vite om deres nye strategi om å forklare seg i retten var vellykket.

Denne saken handler om:

Rett før ankesaken i Kongo startet i midten av oktober, kom Joshua French og Tjostolv Molands norske advokat Morten Furuholmen til Kisangani med en koffert fylt med nye og rene bukser, skjorter og sko, ordentlige belter og slips. En del av den nye strategien var at de to tiltalte nordmennene skulle være pent kledd og komme nybarberte og med kortklippet hår i retten.

- Min anbefaling er at de skal kle seg ordentlig. Det er veldig viktig for å vise respekt, og for ikke å se ut som to landeveisrøvere, sa advokat Morten Furuholmen til VG Nett i Kisangani i oktober.

NB. VGTV sender direkte fra domsavsigelsen i Kisangani med VGs Kongo-reportere i studio i Oslofra klokken 08.30 HER.

LES OGSÅ:Aktor takker Moland for samarbeidet

Han anbefalte også de to nordmennene å avgi forklaring i retten, noe de ikke gjorde i første instans. Både Moland og French har forklart seg under ankesaken. I høst ble nordmennene funnet skyldige i drapet på sjåføren Abedi Kasongo, i tillegg til fire andre punkter, og ble idømt fem dødsdommer.

- Ville ikke høre alt

VG Nett er på plass i Kisangani, og besøkte Moland og French i sentralfengselet onsdag ettermiddag i påvente av domsavsigelsen torsdag.

- Hva tror du det vil ha å si at dere forklarte dere i retten?

- Jeg tror det har gjort et visst inntrykk på retten. Jeg hadde en lang utredning, og jeg må si det var veldig positivt, for jeg hadde ventet langt flere avbrytelser fra dommere og advokater under forklaringen, sier Joshua French til VG Nett.

French:- Ett under at vi ikke er har blitt sykere

Han understreker imidlertid at det er deler av forklaringen retten ikke engang ville høre på.

- Dommeren gikk ut fra at det var vi som drepte sjåføren vår, og lot meg ikke forklare meg om hvordan vi ble forsøkt ranet, jaget på flukt og nesten drept. Dette ville de ikke snakke om, sier French.

Kan komme endringer

- Hvilke forventninger har du til morgendagen?

- Jeg er kjempespent, svarer French ironisk og fortsetter:

- Neida, jeg har jo flere ganger sagt at jeg er lei av å bli dømt til døden. Men det blir selvfølgelig interessant å se om det eventuelt er noe i denne dommen som blir forandret.

Saken fortsetter under bildet!

NY STRATEGI: Joshua French og Tjostolv Molands norske advokat Morten Furuholmen la om strategien foran ankesaken. Foto: Kristian Helgesen
NY STRATEGI: Joshua French og Tjostolv Molands norske advokat Morten Furuholmen la om strategien foran ankesaken. Foto: Kristian Helgesen

Det har nemlig vært uenighet mellom de fem dommerne som sitter i panelet som skal dømme Moland og French. Etter det VG Nett har fått opplyst, skal imidlertid presidenten for dommerpanelet ha skåret igjennom med sin oppfatning av saken. Altså er det mulig at vurderingen av skyldspørsmålet kan forbli som i den første dommen.

LES OGSÅ:Forsvarer ber om full frifinnelse av Moland

Det er imidlertid også knyttet usikkerhet til de mange erstatningskravene, hvem som kommer til å bli tilkjent erstatning og hvor mye.

Enkelte medier har spekulert i at sjåførforeningen kanskje ikke vil bli tilkjent erstatning. Hvis så blir tilfelle, har medlemmer av sjåførforeningen ytret at de da vil ty til gatejustis. Joshua French er imidlertid ikke skremt av det.

- De får bare prøve å komme inn i fengselet. Her råder fengselsjustisen, så da trenger vi nok ikke å bekymre oss, sier han til VG Nett.

Tror på overføring

Tjostolv Molands kongolesiske forsvarsadvokat André Kibambe sier at han avventer dommen når VG Nett slår på tråden med spørsmål om hvilke forventninger han har til den.

- Hvis vi mener dommen er feil, kommer vi selvfølgelig til å anke til høyesterett i Kinshasa, sier Kibambe til VG Nett.

Både Tjostolv Moland og Joshua French håper på at en anke til høyesterett vil føre dem til den kongolesiske hovedstaden. Dette til tross for at det spekuleres i at økonomiske og politiske årsaker kan sette en stopper for det, og at en ny ankesak kan gjennomføres i Kisangani.

LES OGSÅ:- Tror det er sjanse for frifinnelse i Høyesterett

Positivt for begge er det imidlertid at den britiske menneskerettighetsgruppen Reprieve har engasjert seg for å få de to nordmennene ut.

- Jeg har tro på at vi kan bli overført, for jeg har ikke lyst til å sitte her så mye lenger, sier French til VG Nett i sentralfengselet i Kisangani.

Det er svært primitive sanitære forhold som råder inne i fengselet, og begge de fengslede nordmennene har opplevd sykdom. Flere ganger har det tatt lang tid før de har fått legehjelp eller medisiner.

Innlagt på sykehus

Halvannen uke etter at ankesaken startet, ble Tjostolv Moland innlagt på sentralsykehuset i Kisangani etter at han hadde fremstått som å være i ubalanse i retten.

Legen som hadde behandlet Moland, Jean Paul Lombale, ble deretter kalt inn på teppet og beskyldt for å ha gitt nordmannen medikamenter for å få ham i mental ubalanse og eventuelt unndra straff. Lombale ble innkalt til flere avhør, og ble ilagt meldeplikt for militærtribunalet.

VGTV:Se videoen fra Moland og Frenchs trening

Etter et par uker på sykehus ble Moland ført tilbake til fengselet. I retten kom han senere med en tilståelse for å ha drept sjåfør Abedi Kasongo. Tilståelsen er imidlertid omstridt. VG har dokumentert at det finnes to brev, der Moland i det ene ikke innrømmer straffskyld. Mange mener at Moland ikke var strafferettslig tilregnelig da han kom med tilståelsen.

I fengselet fikk Tjostolv Moland senere besøk av sin mor, Mathilde, som kom til Kongo sammen med predikant Rune Edvardsen.

De drapstiltalte nordmennene har tatt initiativ til organisasjonen Fanger hjelper fanger, og i samarbeid med en menighet har de fått i stand ukentlig matutdeling inne i fengselet. Der nyter de nå respekt blant mange av sine medfanger.

BESØK: Mathilde Moland besøkte sønnen Tjostolv i fengselet i Kisangani i november. Foto: Helge Mikalsen
BESØK: Mathilde Moland besøkte sønnen Tjostolv i fengselet i Kisangani i november. Foto: Helge Mikalsen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks