Hovedinnhold

French: - God hygiene nødvendig for å overleve i fengselet

DÅRLIGE FORHOLD: Tjostolv Moland og Joshua French holdes i sentralfengselet i Kisangani sammen med noen hundre medfanger under kummerlige og svært dårlige sanitære forhold. Foto: Kristian Helgesen
DÅRLIGE FORHOLD: Tjostolv Moland og Joshua French holdes i sentralfengselet i Kisangani sammen med noen hundre medfanger under kummerlige og svært dårlige sanitære forhold. Foto: Kristian Helgesen
KISANGANI (VG Nett) - Det er nesten et under at vi ikke er blitt mer syke enn vi har vært i fengselet under så dårlige sanitære forhold, sier Joshua French til VG Nett.

Denne saken handler om:

VG Nett besøkte tirsdag sentralfengselet i Kisangani, der Joshua French og Tjostolv Moland sitter i påvente av dommen i ankesaken, som er ventet å komme torsdag.

- Hva som helst kan skje, mener French, som tidligere har uttalt at han begynner å bli litt lei av å bli dømt til døden.

I mellomtiden lever fortsatt Tjostolv Moland og Joshua French i sentralfengselet i Kisangani sammen med noen hundre medfanger under kummerlige og svært dårlige sanitære forhold.

LES OGSÅ:French utsatt for nok et malaria-angrep

Opplevd mange sykdommer

Lukten man kjenner når man kommer inn i fengselet er kvalmende søtlig: En blanding av avføring og svette, og røyken fra små bål. Innsatte dør nesten daglig her inne. VG Netts utsendte har selv observert alvorlig syke fanger som er lagt på båre i et hjørne av fengselet for å dø.

Malaria, tyfoidfeber, og andre infeksjoner er faste innslag i fengselet. Trolig også HIV/aids og diverse kjønnssykdommer.

- Vi har begge hatt både lungebetennelse, tyfoidfeber, malaria, parasitter og amøber, forteller French, som i helgen begynte på en ny kur for å bli kvitt malaria.

- Jeg fikk også urinveisinfeksjon på grunn av de dårlige sanitære forholdene, forteller Tjostolv Moland.

- Fengselsgården oversvømt

Det er kraner med vann inne i fengselet, et badeavlukke og et rom som fungerer som toalett. VG Nett har tidligere fått være med og se på disse fasilitetene, som mildt sagt ikke er mye å skryte av. Rundt inne i fengselet går det ei åpen renne hvor de innsatte hiver ut spillvann og urinerer.

LES OGSÅ:- Moland har fått lammelser i ansiktet

Det er midt i regntiden i Kisangani. French forteller at en dag tidligere i høst, da det styrtregnet, ble fengslet fylt opp med vann. Avløpet ut gjennom fengselsmurene er nemlig svært dårlig.

- Fengselsgården var fylt opp med vann, og det nærmest skvulpet inn i de laveste cellene, forteller Joshua French.

- Det er generelt svært dårlige hygieniske forhold. Folk blir syke hele tiden, forteller Joshua French.

- Ikke rart folk blir syke

Tjostolv Moland, som har flyttet ut av cella til French og nå bor på den andre siden av fengselsgården med to innsatte politimenn, forteller om svært dårlige sanitære forhold i den nye cella.

- De to politimennene blir holdt innelåst sammen med meg fra cirka klokken elleve på kvelden til seks om morgenen. Om de må på toalettet i dette tidsrommet, må de gjøre det i en pose. Og det er ikke snakk om å vaske seg på hendene, forteller han oppgitt.

- Det er ikke rart at folk blir syke her, innskyter French.

Selv er de svært nøye med hygienen. Det være seg å holde bestikk og servise på egne områder, og det å holde hendene rene.

- Vi har et stort lager med antibac som vi bruker flittig. Ellers prøver vi å lære de som vi omgås noen grunnleggende hygieneregler, forteller French.

- God hygiene er nødvendig for å overleve her. Med tanke på hvilke forhold som hersker her inne er det nesten et under at vi ikke er blitt mer syke, sier Joshua French til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks