Hovedinnhold

French raser mot norske journalister

Har offentliggjort forsvarsskriftet

FORSVARSSKRIFT: På en hjemmeside opprettet av de pårørende til Joshua French og Tjostolv Moland har French publisert et eget forsvarsskrift. Foto: Skjermbilde
FORSVARSSKRIFT: På en hjemmeside opprettet av de pårørende til Joshua French og Tjostolv Moland har French publisert et eget forsvarsskrift. Foto: Skjermbilde
(VG Nett) Joshua French har nå offentliggjort forsvarsskriftet han har laget fra cellen i Kongo. Der går han blant annet knallhardt til angrep på en rekke norske journalister.

Denne saken handler om:

Det er på hjemmesiden til French og Moland at det varslede forsvarsskriftet ble publisert tirsdag ettermiddag. Der benytter han anledningen til å gå svært hardt ut mot en mer eller mindre samlet rikspresse - deriblant flere navngitte norske journalister. Skriftet er laget mens han har sittet fengslet i Kisangani, tiltalt for blant annet drap og spionasje.

Skriftet innledes med at French beklager dersom han og medtiltalte Tjostolv Moland fremstår som arrogant og usammenhengende i TV-intervjuer, fortrinnsvis de som har blitt gjort etter øktene i rettssalen i Kisangani.

- Ikke vant til å være på TV

RASENDE: Joshua French mener en rekke norske navngitte journalister har gjort en dårlig jobb med Kongo-saken. Foto: Scanpix
RASENDE: Joshua French mener en rekke norske navngitte journalister har gjort en dårlig jobb med Kongo-saken. Foto: Scanpix

- Jeg håper ikke jeg har fremstått for arrogant, aggressiv eller vulgær når fremvist i TV intervjuer. For det første er jeg ikke vant til å være på TV, og mange av intervjuene blir gjort etter en dag i retten. Der jeg sammen med Tjostolv har blitt hånet, truet og latterliggjort, på måter norsk media (ikke viser) så vidt jeg har forstått, så tilgi meg for mine reaksjoner. Jeg vil også minne om at vi stort sett har veldig liten oversikt over hva som blir skrevet og sagt hjemme, og da er det vanskelig for oss og forklare oss logisk og sammenhengende, skriver han.

For halvannen uke siden var Molands mor, Mathilde Moland, på besøk hos de to. Sammen med misjonær Rune Edvardsen hadde hun ifølge French med seg en bunke med utskrifter fra norske nettaviser. Dette er innledningen på en tirade mot norske mediers dekning av Kongo-saken. French sier han er sjokkert over dekningen, og at han med den i mente ikke har vanskelig for å forstå at det har oppstått en rekke rykter og motforestillinger mot de to hjemme i Norge.

Deretter går han inn på flere konkrete momenter ved dekningen, både ryktene om at de to ble kastet ut av Forsvaret, den mye omtalte treningsvideoen fra Uganda, påstandene om at de to planla et bankran, sikkerhetsselskapet SIG som de to jobbet med å etablere, bilder som har versert i mediene.

VG Nett kommer tilbake med mer

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks