Hovedinnhold

Kongo: Frykter liv som økonomiske gisler

SYK: Joshua French har blitt syk under fengselsoppholdet i Kisangani. Nå har den norske legen Rannveig Bremer Fjær, som kjenner moren til French, reist til Kongo for å besøke nordmenne. Foto: Scanpix
SYK: Joshua French har blitt syk under fengselsoppholdet i Kisangani. Nå har den norske legen Rannveig Bremer Fjær, som kjenner moren til French, reist til Kongo for å besøke nordmenne. Foto: Scanpix
KISANGANI (VG) Mens de venter på det de tror blir en ny dødsdom, frykter Joshua French og Tjostolv Moland at de skal bli sittende i Kisangani som økonomiske gisler.

Denne saken handler om:

- Det har ikke gått opp for makthaverne i Province Orientale at Norge aldri kommer til å betale noen erstatning, sier French og Moland når VG møter dem i «Zaire»-fengselet.

Bakgrunn:
* Kongo krever 4,5 milliarder fra Norge
* Støre avviser milliard-kravet fra Kongo

De to forteller at lokale myndigheter jobber for å få flyttet den militære høyesteretten fra Kinshasa til Kisangani. Dette for å hindre at de blir overført til fengsel i Kinshasa.

Begge er etter sigende i god form. French forteller om litt oftere hodepine, og Moland blør fra haken etter barbering. Men han er likevel fornøyd, ettersom det ser ut til at også han nå får sin egen celle.

Spesial:Les flere nyheter om Kongo her!

De to første rettsinstansene i den militære domstolen er regionale. Den militære høyesterett holder til i Kinshasa.

- Men vi vet at det for lengst har gått politikk i denne saken. Rettssikkerhetsprinsipper er det ikke så nøye med. Her frykter de regionale myndigheter at dersom vi blir overført til Kinshasa, går de glipp av store erstatningssummer fra Norge. Om de lykkes med å få saken flyttet er det uheldig for oss. Da blir vi sittende her som økonomiske gisler, sier French.

Les også:- De er spesialagenter, de kan ha en rekke identiteter

Må trå varsomt

For president Joseph Kabila er det viktig å trå varsomt i denne saken. I 2011 er det valg i Kongo. I det enorme landet, som er større enn Vest-Europa i areal, er Province Orientale, hvor Kisangani er hovedstad, viktig for Kabila.

Les også:Kongo-aktor: Mener Norge må ta ansvar for spionasje

Valgkampen kommer til å starte allerede i løpet av 2010, året da Kongo også skal feire at det er 50 år siden de ble løsrevet fra belgisk kolonistyre.

- Vårt håp er at vi kan overflyttes til Kinshasa allerede før jul. Når vi får dommen lørdag, vil vi anke. Helt ærlig, vi har ikke noen tro på at vi får en rettferdig dom som en frifinnelse vil være.

Tror på ny dødsdom

Selv om aktor sa at Moland måtte behandles mildere for han mener han har samarbeidet med retten, har vi ikke realistisk tro på annet enn en ny dødsdom.

- Og en livstidsdom ville jo egentlig bare være en variant av en dødsdom, sier Joshua French.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks