Hovedinnhold

«Kona til Berlinmuren» sørger på 20-årsjubileet

(VG Nett) I dag feirer en hel verden at det er 20 år siden Berlinmuren falt. Men for svenske Eija-Riitta er 9.november den tristeste dagen av alle.

Denne saken handler om:

I dette videointervjuet kan du høre den utrolige historien til den 55 år gamle svenske kvinnen som giftet seg med Berlinmuren en sommerdag i 1979.

Eija-Riitta heter opprinnelig Eklöf til etternavn, men tok «ektemannens» navn etter det noe spesielle giftemålet, og kaller seg nå Eija-Riitta Berliner-Mauer.

Eija-Riitta er selverklært objekt-seksuell, hvilket innebærer at hun er seksuelt og følelsesmessig tiltrukket av døde ting. Rektangulære objekter og parallelle linjer er spesielt tiltrekkende, ifølge 55-åringen. Som eksempel nevner hun gjerder, jernbaneskinner, broer og porter. Men aller sterkest er følelsene for Berlinmuren.

- Første gang jeg fortalte noen om det, var jeg bare et barn. Alle visste at jeg likte Berlinmuren og andre objekter, sier Eika-Riitta til VG Nett.

Det var naturlig nok en stor påkjennelse for henne da nedrivningen av muren startet for 20 år siden. På sine hjemmesider skriver hun:

«9. november 1989 var et sjokk for meg, noe som egentlig er en underdrivelse. Jeg kan ikke sette ord på det jeg følte. 1989 er et år jeg oppriktig ønsker at jeg ikke hadde måttet gjennomleve.»

VGTV:Se minnemarkeringen fra Berlin direkte fra kl. 21

Mens resten av verden feirer jubileet for jernteppets fall, er det lite glede å spore hos Eija-Riitta, som til tross for lidenskapen har bosatt seg i Nord-Sverige.

«Dette er svært vanskelig og smertefullt for meg, ettersom Berlinmuren har vært en del av livet mitt siden 1961», skriver hun.

VGTV:Se de historiske bildene fra murens fall

Aller helst skulle hun ønske at Tyskland fortsatt var delt, men ikke av politiske grunner.

«Formålet med selve kontruksjonen er fullstendig irrelevant i denne sammenheng. Berlinmuren symboliserer for eksempel kommunismen og undertrykkelse av mange mennesker, men ikke for meg. Jeg er ikke interessert i politikk.»

NB! I kveld kan du se minnemarkeringen for Berlinmurens falldirekte på VGTV.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks