Hovedinnhold

Sletter Haitis milliardgjeld

LEIRER: Overlevende etter jordskjelvkatastrofen i Haiti har samlet seg i store leirer i hovedstaden Port-au-Prince. Foto: AFP
LEIRER: Overlevende etter jordskjelvkatastrofen i Haiti har samlet seg i store leirer i hovedstaden Port-au-Prince. Foto: AFP
(VG Nett) Utviklingsbanken sletter hele Haitis gjeld på nesten tre milliarder kroner.

Denne saken handler om:

Samtidig varsler banken at det jordskjelvrammede landet vil få 13 milliarder kroner i gavebistand de neste 11 årene.

- Dette er veldig gledelig. Vi må gjøre alt vi kan for å sørge for at Haitis gjeldsbyrde ikke hindrer landet i å komme seg raskt på fote igjen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til VG Nett.

LES OGSÅ:Haiti-gjenoppbygging kan koste 11,5 millarder dollar

Utviklingsbanken er Haitis største kreditor. Solheim mener derfor det er spesielt viktig at de nå ettergir milliardsummen banken har utestående hos det lutfattige landet. Også andre store finansinstitusjoner varsler nå at de vil slette Haitis gjeld.

Inter-American Development Bank vil, ifølge nyhetsbyrået Reuters, slette 479 millioner dollar av gjelden.

Jobbet for gjeldsslette

Solheim understreker at Norge har helt siden jordskjelvet den 12. januar jobbet hardt for størst mulig gjeldssletting for Haiti. Den norske utviklingsministeren tok opp Haitis enorme utenlandsgjeld med Utviklingsbankens sjef Luis Alberto Moreno da de to møttes i slutten av januar.

- Norge var et av de aller første landene som gikk inn for at Haitis gjeld til Utviklingsbanken måtte slettes så raskt som mulig. Det er gledelig at presset og arbeidet nå har båret frukter, sier Solheim.

LES OGSÅ:FN sliter for å skaffe penger til Haiti

Solheim reiser selv til Haiti i begynnelsen av april for å ta de enorme ødeleggelsene etter jordskjelvet nærmere i øyesyn. Samtidig vil han ha møter med organisasjoner og myndigheter for å få mer informasjon om hva Norge kan bidra med i det krevende oppbyggingsarbeidet.

Norge har så langt gitt 200 millioner kroner i nødhjelp til Haiti etter jordskjelvet.

Les mer om det norske bidraget til Haiti her

Saken fortsetter under bildet!

BESØKTE HAITI: De tidligere amerikanske presidentene Bill Clinton og George W. Bush holdt pressekonferanse sammen med den haitiske presidenten René Préval i Port-au-Prince mandag. Foto: REUTERS/SCANPIX
BESØKTE HAITI: De tidligere amerikanske presidentene Bill Clinton og George W. Bush holdt pressekonferanse sammen med den haitiske presidenten René Préval i Port-au-Prince mandag. Foto: REUTERS/SCANPIX

Besøkte Haiti

De tidligere amerikanske presidentene George W. Bush og Bill Clinton besøkte Haiti mandag, og forsikret at verden ikke har glemt katastrofen som rammet landet i januar.

- Det er én ting å se det på TV, og noe annet å se det med egne øyne. Forhåpentligvis vil reisen vår minne folk i USA på at Haiti trenger hjelp, sa Bush foran ruinene av presidentpalasset i hovedstaden Port-au-Prince.

LES OGSÅ:Venezuela gir 100 millioner dollar til Haiti

De to eks-presidentene møtte både Haitis president René Préval og statsminister Jean-Max Bellerive, før de besøkte en av de mange leirene for hjemløse.

Minst 220.000 mennesker mistet livet i det kraftige skjelvet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks