Hovedinnhold

- Spionasjetiltalen kommer til å bli frafalt

Slik kan veien bli videre for Kongo-fangene

OPPGITTE: Dødsdømte Joshua French og Tjostolv Moland etter domsavsigelen. Foto: Scanpix/Vegar Vatn
OPPGITTE: Dødsdømte Joshua French og Tjostolv Moland etter domsavsigelen. Foto: Scanpix/Vegar Vatn
(VG Nett) Kongo-ekspert Morten Bøås tror spionasjetiltalen mot de dødsdømte nordmennene vil frafalle. Det kan sende saken til en sivil domstol der rettssikkerheten kan være bedre.

Denne saken handler om:

- Jeg tror spionasjepunktet etter hvert vil falle bort. Før eller siden vil presidenten og regjeringen bli fortalt og forstå hvor latterlig dette er, sier FAFO-forsker og Kongo-ekspert Morten Bøås til VG Nett.

LES OGSÅ:Støre ringte Kongos utenriksminister

- Presidenten ikke tjent med spionasjetiltale

I dag leverte Tjostolv Moland og Joshua Frenchs forsvarer André Kibambe anken etter dødsdommen som ble forkynt i militærdomstolen i Kisangani i går. Men håpet om å få saken prøvd for en sivil domstol i hovedstaden Kinshasa ble langt på vei avfeid i dagens VG av dommer Claude Disimo Yatikeke.

KONGO-EKSPERT: Fafo-forsker Morten Bøås. Foto: AFTENPOSTEN
KONGO-EKSPERT: Fafo-forsker Morten Bøås. Foto: AFTENPOSTEN

Både andre og en eventuell tredje runde vil foregå i militærretten, og avviste at det går an å bytte fra militær til sivil rett. Blir man tatt med våpen og militær-ID i Kongo, vil en eventuell rettssak så og si automatisk havne i det militære rettsvesenet, istedenfor det sivile.

VGTV:French rasende etter dødsdommen

Umulig er det ikke, ifølge Bøås. Men det forutsetter langt på vei at et vesentlig punkt på tiltalebeslutningen frafalles - spionasjeanklagene.

- Grunnen til at den havnet i militærdomstolen i utgangspunktet er spionasjepunktet på tiltalen og den påståtte tilknytningen til det norske forsvaret. Så lenge saken inneholder dette elementet, fortsetter den nok videre militært. Men det er mye som er uavklart, og mye som kan skje. Det er i stor grad avhengig av om presidenten og regjeringen kommer på banen eller ikke, sier Bøås til VG Nett.

LES OGSÅ:French og Moland etterlyst i Uganda

Så langt tyder det meste på at president Joseph Kabila og hans regjering har vært minimalt involvert i saken. Han har ifølge Bøås hatt mer enn nok med å håndtere en regjeringskrise og navigere seg videre fra dag til dag. To drapstiltalte nordmenn i en provinsdomstol er ikke i seg selv nok til å fange interessen til landets overhode. Men dersom det internasjonale trykket nå blir større, blir han før eller siden nødt til å forholde seg til saken. Det kan få betydelige konsekvenser.

LES OGSÅ:- Mer UD-innblanding kan virke mot sin hensikt

DOMMEN: Dommer Claude Disimo leser opp dommen for Tjostolv Moland og Joshua French under domsavsigelsen i Kisangani i Kongo. Foto: Scanpix/Vegar Vatn
DOMMEN: Dommer Claude Disimo leser opp dommen for Tjostolv Moland og Joshua French under domsavsigelsen i Kisangani i Kongo. Foto: Scanpix/Vegar Vatn

- Mulig å nå frem med tvilen

- Presidenten og regjeringen er ikke spesielt tjent med at spionasjedelen blir stående ved lag. Det kan bidra til å forkludre deres internasjonale relasjoner, særlig hvis EU begynner å stille spørsmål ved hva dette er for noe. Dette kan bli en langvarig prosess, og før eller siden tror jeg spionasjepunktet vil falle bort. Myndighetene vil skjønne at dette betyr trøbbel og at de ikke kan føre en sak internasjonalt på dette her. Derfor vil saken til slutt ende i Kinshasa, sier Bøås.

Med en tiltale uten spionasjeanklager ligger veien åpnere for å føre saken videre i en sivil domstol. Korrupsjon er ikke noe mindre utbredt i det sivile rettsapparatet enn i det militære, men det kan likevel være lettere å få belyst hva som faktisk skjedde da sjåfør Abedi Ksango ble skutt og drept i bilen sin i mai.

DISKUTÉR:Hvordan bør Norge og det internasjonale samfunn gripe inn overfor Kongo for å ivareta rettssikkerheten?

- Det kan være en viss forskjell på sivile og militære meddommere. Det kan være mulig å nå mer frem med tvilen rundt hva som faktisk skjedde denne kvelden, det man ikke har fått belyst til nå.

- Når man har kommet så langt og skrelt bort all støyen rundt dette, står man igjen med det saken egentlig er - en vanlig, men tragisk kriminalsak der en sjåfør har blitt drept i jungelen under uklare omstendigheter. Det er en fordel om alle parter kommer ned på dette nivået, og jeg tror det blir lettere å ivareta rettssikkerhet dersom alle konspirasjonsteoriene blir borte.

KONGO-DOMMER:- Norge blir tvunget til å betale

Samtidig minner Bøås om at regjeringen ikke bare kan overkjøre domstolen og overprøve avgjørelsene som tas der. Og Norge, EU og andre internasjonale aktører kan fort møte seg selv i døren om de legges slikt press på regjeringen, samtidig som de har brukt de siste tiårene på å innarbeide et demokratisk skille mellom lovgivende, utøvende og dømmende myndighet i Kongo og andre afrikanske land.

Artikkelen fortsetter under bildet...

VEKKER OPPSIKT: Dødsdommen mot Tjostolv Moland og Joshua French omtales over hele verden. Foto: FAKSIMILE
VEKKER OPPSIKT: Dødsdommen mot Tjostolv Moland og Joshua French omtales over hele verden. Foto: FAKSIMILE

Amnesty: - Anke gir bedre mulighet

- Vi kan ikke si at de skal respektere dette skillet, helt til vi plutselig finner en dom vi ikke liker, understreker han.

Amnesty Internationals eksperter mener Tjostolv Moland og Joshua French vil få bedre muligheter til å få en rettferdig rettssak om saken ankes.

- De vil ha bedre muligheter for en rettferdig rettssak. Saken var på et lavere nivå, det neste nivået ser ut til å være i en regional militærrett, der vil det være en langt mer høyerestående offiser, sier Amnesty Internationals Kongo-ekspert Andrew Phillip til VG Nett.

LES OGSÅ:Dødsdommen vekker internasjonal oppsikt

- Deretter vil de ha muligheten til å anke til militær høyesterett. Dommerne der vil ha høyere grad, så ekspertisen vil være sterkere. Hvis forsvareren vil har han også mulighet til å anke det faktum at sivile blir prøvd for en militær rett inn for landets sivile høyesterett, sier Phillip.

Amnesty-eksperten peker på at det i kongolesisk lov er en motsetning mellom grunnloven som sier at sivile ikke kan prøves for militære rettstribunal og paragrafer i loven som likevel gir militæret adgang til å stille ikke-militære for retten.

Phillip har gjennom media fulgt rettssaken i Kisangani. Han mener det har kommet frem flere eksempler på at nordmennene ikke har fått en rettferdig rettssak.

- Et slående eksempel er at de ikke har hatt oversetter under deler av rettssaken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks