Hovedinnhold

Norske Cecilie (24) vil gi russiske barn nytt liv

BERGEN (VG) De er multihandikappede. Forlatt av foreldrene. De er stuet bort. Bare for å dø. Men Cecilie (24) fra Bergen vil gi dem et nytt liv.
VG fikk, som første ikke-russiske medium, muligheten til å besøke internatet for mentalt funksjonshemmede barn i enklaven Kaliningrad, den delen av Russland som ligger nærmest Sør-Norge.

- Jeg så reportasjen i VG, og det gjorde et dypt inntrykk. Det gjorde ikke mindre inntrykk da jeg selv drog dit og fikk se hvordan barna hadde det, sier Cecilie Nordstrøm, egentlig siviløkonomstudent - men aller mest opptatt av å hjelpe barn i Russland.

Motbeviser

Cecilie er jenta som motbeviser myten om at «blårussen» bare er opptatt av penger. Det vil si; hun vil gjerne ha penger, men da for å hjelpe nødstilte barn i Russland.

VGs reportasje fra Kaliningrad førte til en storm av telefoner og e-post. Mange ble rystet av historien om hvordan multihandikappede barn ligger i sin egen avføring og urin, av hvordan de tilbringer hver eneste dag i året i sengen - uten mulighet til å komme ut og få frisk luft. På et barnehjem som ikke har råd til bleier, ikke til frukt eller grønnsaker, heller.

Nå er det noe bedre. Cecilie har allerede vært i Kaliningrad med en hjelpesending til dette barnehjemmet. De har fått sykehussenger, klær og utstyr, og dessuten penger til å kjøpe bleier, kremer, skikkelig mat, bygge noen toaletter, male og gjøre de gamle bygningene triveligere.

- Dette er begynnelsen. Jeg vil gjøre mer. Mye mer, sier Cecilie.

Hun vet hva hun snakker om. Med god hjelp av pappa Atle har hun allerede snudd opp ned (i positiv forstand) på et barnehjem for «vanlige» barn i Kaliningrad fylke. Det startet hun med allerede i 1997, altså drøyt 20 år gammel. Nå er dette barnehjemmet, kalt «internat nr. 3», oppe og står. Siden november 1997 har hjelpeprosjektet vært en stiftelse som drives på frivillig basis av Cecilie og faren med hjelp av privatpersoner, organisasjoner og næringsliv.

Leste VG

Etter å ha lest i VG om barna på Krylovo-internatet, nær landsbyen Zhelezno-Dorozhno, bestemte hun seg for at det skulle være neste skritt.

- Det vil si: Først ville jeg dra ned dit og se det med egne øyne. Dette internatet ligger jo så avsides, de har knapt noen gang mottatt hjelp fra utlandet. VG er det eneste utenlandske mediet som har vært der.

Bergensjenta har planene klare for fremtiden:

- Først og fremst må vi hjelpe de som er sengeliggende hele tiden. Kroppene deres er helt svunnet vekk fordi de aldri får noen stimuli. Når jeg løfter opp barna, er det noen av dem jeg redd for å ta et godt tak i. De små kroppene er så tynne. Jeg vil gjerne ha disse ut og i aktivitet etter hvert.

- Og så trenger internatet sårt en buss, slik at det blir mulig å ta med barna vekk fra den avsidesliggende plassen i skogen. De trenger å komme inn til Kaliningrad by (en drøy times kjøring) for å oppleve noe annet.

- Mange russere har tidligere ment at slike barn «ikke skal vises fram». Men direktøren ved internatet har et nytt og moderne syn på det. Det virker som om det russiske samfunnet nå er «klar for» mentalt handikappede barn. Det gjør meg glad og gir meg lyst til å stå på videre, sier Cecilie.

Stimuleres

Både VG og Cecilie Nordstrøm har merket at flere av barna på internatet neppe er mentalt handikappede, og egentlig burde overføres til et annet barnehjem. Andre har fysiske handikap som i Norge ville ha blitt stimulert slik at de kunne leve et bedre liv.

- Dette er noe jeg vil jobbe med på sikt. Foreløpig handler det mest om å hjelpe de svakeste av de svake.

- Hvorfor begynte du med dette arbeidet?

- Som 18-åring var jeg utvekslingsstudent i Krasnodar i Sør-Russland. Jeg reiste mye rundt i landet og fikk se hvordan foreldreløse barn ble behandlet. Siden jeg reiste første gang til «internat nr. 3», har jeg kommet langt og utviklet et godt nettverk og grunnlag for videre arbeid.

- Synes dine «blåruss-kolleger» på Handelshøyskolen at du er en raring som er opptatt av vanskeligstilte barn i stedet for å studere aksjekurser og bli mest mulig rik?

- Nei da, folk her synes det er veldig fint.

- Er du kanskje allerede rik?

- Nei! Ikke på penger!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks