Hovedinnhold

- Ingen må feste lit til det Moland sier nå

Legeerklæringen ble ikke godkjent av retten

OSLO/KISANGANI (VG Nett) Advokat Morten Furuholmen mener Tjostolv Molands angivelige tilståelse i fengselet i går skyldes hans psykiske tilstand.

Denne saken handler om:

Tips oss

Ifølge rapportene fra lege Jean Paul Lombale og fengselsdirektør Botshuana Mopepe så skal Moland i går ha sagt at det var han som drepte sjåføren Abedi Kasongo. Han skal samtidig ha bedt om hjelp slik at han kunne si unnskyld til de pårørende.

- Moland har vært i sin egen verden den siste tiden. Det er ingen tvil om at han er psykisk syk. Ingen må feste lit til det han sier nå. Han sier alt mulig rart, sier Furuholmen til VG Nett.

Ampert i retten

Da Tjostolv Moland ankom retten onsdag fremstod det som han var i ubalanse. Kort tid etter at han hadde satt seg ned forsøkte 28-åringen å gå mot utgangen i rettssalen. Han ble raskt hentet av vaktene, og plassert på den hvite plaststolen igjen.

VGTV:Her forsøker Moland å forlate retten

Da aktørene startet å diskutere hvorvidt legeeklæringen kunne godkjennes, ble Moland sittende å himle med øynene mens hodet gikk fra side til side. Flere ganger lo han åpenlyst. French satt rolig ved siden av, og virket mer og mer fortvilet etter hvert som rettsdagen skred frem.

- Vi jobber med å skaffe Moland behandling utenfor fengselet, opplyser Furuholmen.

Dommerpanelet ville ikke godta rapporten fra Molands lege siden den ikke var underskrevet av tre leger, slik protokollen til militærdomstolen krever. Regjerningsadvokaten som skal fremlegge erstatningskravet på vegne av republikken Kongo var hissig, og krevde flere ganger at legeerklæringen ble avvist:

- Dette er spioner, vi kan ikke synes synd på dem!

Artikkelen fortsetter under bildet...

I RETTEN: Advokat Morten Furuholmen mener Tjostolv Molands oppførsel den siste tiden viser at klienten hans er psykisk syk. Her er Moland fotografert i retten onsdag. Foto: Tore Meek/SCANPIX
I RETTEN: Advokat Morten Furuholmen mener Tjostolv Molands oppførsel den siste tiden viser at klienten hans er psykisk syk. Her er Moland fotografert i retten onsdag. Foto: Tore Meek/SCANPIX

Ny pause i retten

Etter mye diskusjon avgjorde dommerne at retten skulle ta pause til torsdag. I mellomtiden skal Moland undersøkes av tre leger - en fra politiet, en fra militæret og en fra sentralsykehuset.

Når retten settes på nytt torsdag skal dommerpanelet bruke legerapportene for å ta stilling til om Moland er frisk nok til å møte i ankesaken, eller om saken må utsettes.

Advokatene som skal fremsette erstatningssøksmål på vegne av de etterlatte, vitnene i bilen, bileieren og fagforeningen proteserte også heftig mot legerappoten som ble fremlagt.

De ønsket kun at deler av rapporten ble godkjent av retten. De var spesielt opptatt av opplysningene om at Moland skal ha tilstått drapet i fengselet i går.

- Retten bør godkjenne den delen, for det er en veldig viktig erklæring fra Moland som kan være nyttig for oss, sa en representant for den sivile parten.

Det faktum at legen mente Moland var psykisk syk, og ikke mente det han sa, ville de sivile advokatene stryke fra rettsbehandlingen.

- De spiller et spill. Moland snakket veldig fint her i retten, han er ikke syk, hevdet advokaten videre.

Familien tilgir Moland

Før rettssaken startet onsdag møtte VG Nett familien til den drepte sjåføren Abedi Kasongo. De hadde fått opplysninger om Molands sammenbrudd i fengselet.

- Jeg vil tilgi ham dersom han tilstår, og betaler erstatningen. Han kan aldri bringe sønnen min tilbake, men han kan hjelpe de som fortsatt er i live. Derfor er det viktig at han betaler kompensasjonen, sier onkelen Amisi Tshomba.

Tshomba er formelt onkelen til drapsofferet, men er den som har oppdratt Abedi Kasongo. Ifølge Tshomba er sjef for familien.

Moland og French ble dømt til å betale familien til den drepte 390.000 dollar i erstatning, men norske myndigheter har registrert beskjedne inntekter for de to viser skattetallene som ble klare i dag.

SKREMT: Advokat Morten Furuholmen var i retten onsdag da Tjostolv Molands helse var et tema. Etter rettsmøte sa Furuholmen at han er skremt over at retten, og særlig regjeringsadvokaten, ikke trodde på at Moland er for syk til å forklare seg. Foto: Tore Meek / Scanpix Foto:
SKREMT: Advokat Morten Furuholmen var i retten onsdag da Tjostolv Molands helse var et tema. Etter rettsmøte sa Furuholmen at han er skremt over at retten, og særlig regjeringsadvokaten, ikke trodde på at Moland er for syk til å forklare seg. Foto: Tore Meek / Scanpix Foto:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks