Hovedinnhold

Lege hevder: - Psykisk syk Moland innrømmet drapet

Retten er hevet for at Moland skal undersøkes av flere leger

- PSYKISK SYK: Tjostolv Moland var tydelig ute av balanse da han ankom retten sammen med Joshua French. Foto: Kristian Helgesen
- PSYKISK SYK: Tjostolv Moland var tydelig ute av balanse da han ankom retten sammen med Joshua French. Foto: Kristian Helgesen
OSLO/KISANGANI (VG Nett) En psykisk syk Tjostolv Moland skal ha innrømmet at han drepte sjåføren, hevder en lege som har undersøkt nordmannen.

Denne saken handler om:

De oppsiktsvekkende opplysningene kom fram da en legeerklæring fra doktor Jean Paul Lombale ble lest opp i retten i dag.

- Moland er ute av balanse og trenger legehjelp. Han gråt, danset ute i fengselsgården og ville legge seg i en annen celle. Han sa også at han ville be den drepte sjåførens familie om tilgivelse, at det var han som drepte sjåføren, skriver legen i erklæringen, som brukte dette som eksempel på at Moland er svært syk, og ikke oppfører seg som vanlig.

Tjostolv Moland skal ifølge sin advokat være psykisk langt nede, og nordmennenes norske forsvarer Morten Furuholmen ønsker at rettssaken skal utsettes.

Likevel ble de to nordmennene hentet av væpnede vakter og kjørt til retten like etter klokken 11.30 i dag.

I retten ble det bestemt at Molands psykiske tilstand skal undersøkes av tre uavhengige leger, og at deres rapport skal legges fram for retten i morgen.

Moland er tydelig ute av balanse, og forsøkte på et tidspunkt å forlate rettssalen, men ble hentet tilbake av væpnende vakter. Han har ledd for seg selv, himlet med øynene og ristet på hodet under hele dagen i retten.

Gikk i grunnstilling

Dagen i retten startet med at tiltalen ble lest opp for to nordmennene. Da det som vanlig ble spilt trompetfanfare da dommerne ankom retten, gikk Moland rett i grunnstilling. Dette har han aldri gjort tidligere.

Forsvarer Likwela ba raskt om ordet, for å be om en utsettelse.

- Min klient er svært syk, og kan ikke fortsette. De siste dagene har han vært ved dårlig helse og vi vet ikke hva som skjer, sier Likwela.

Legeerklæringen om Molands helsetilstand ble lagt fram for retten, slik at den kunne ta stilling til om saken skal utsettes.

Legen skriver at Moland har hatt malaria og magesmerter, men når han møtte ham i går, var noe annerledes. Moland oppførte seg rart, snakket med seg selv, og ville ikke snakke med legen.

- Moland har mentale problemer, og jeg ber om at han blir innlagt på sykehus for å få tilstrekkelig pleie, skriver legen i erklæringen.

Moland skal også ha grått og danset ute i fengselsgården, ifølge legen.

Erklæringen leses opp på nytt og oversettes til engelsk. Under opplesningen himler Moland med øynene, ler og rister på hodet.

Legeerklæringen er ikke adressert til noen, og aktor har innvendinger mot dette. Aktor opplyser at han trodde erklæringen var til ham, men oppdaget at dette ikke var tilfelle da han åpnet brevet.

- Har undersøkt Moland

Lege Jean Paul Lombale var også i retten, og ble spurt om å forklare seg. Han fortalte at han har behandlet Moland den siste tiden, og at han var i fengselet tirsdag.

- Moland må få behandling utenfor fengselet. Fengselsdirektøren ba da om at dette spørsmålet måtte tas opp med militærtribunalet, sa legen.

Retten er kritisk til at brevet legges frem i retten fordi det er sendt til aktor, og ikke forsvarer Likwela, som var den som ba om legens hjelp.

- Brevet ble ikke adressert til Likwela fordi Moland er psykisk syk, og kan måtte tvangsmedisineres. Han bør også undersøkes av flere leger, svarte Lombale.

Rettens president mente at erklæringen ikke holder, fordi den etter reglene skal underskrives av tre leger. Han ba om at rapporten skal sendes til aktor, og at tre leger skal undersøke Moland.

- Det er først etter at tre leger har underøskt Moland at vi kan være sikre på hans tilstand, ifølge militær prosedyre, sa rettens leder.

Han la til at det er farlig dersom tiltalte er syke og kommer med usannheter i retten.

Hissig stemning

Stemningen i retten var svært amper da staten Kongos advokat tok ordet og krevde at brevet skulle avvises.

- Erklæringen skal ikke brukes, da ingen ba denne legen til å gå til fengselet. Vanligvis må en slik rapport signeres av tre leger. Dette brevet må avvises, brølte advokaten så stemmen sprakk,

Den sivile parts advokat mente at man ikke trengte å avvise hele rapporten, fordi Molands «innrømmelse» var et interessant poeng.

- Moland er ikke syk, han spiller et spill, sa advokaten.

- Ba om tilgivelse

Da VG besøkte fengselet i går kveld fikk vi opplyst at Moland skal ha grått, og fortalt at han ønsket å be drepte Abedi Kasongos familie om tilgivelse.

Moland har det siste døgnet fremstått som om han er ute av balanse.

Familien til den drepte sjåføren Abedi Kasongo fikk opplysninger om at Tjostolv Moland brøt sammen i fengselet i går.

- Jeg vil tilgi ham dersom han tilstår, og betaler erstatningen. Han kan aldri bringe sønnen min tilbake, men han kan hjelpe de som fortsatt er i live. Derfor er det viktig at han betaler kompensasjonen, sier onkelen Amisi Tshomba.

VG Nett møtte ham utenfor rettslokalet hvor de to tiltalte nordmennene etter planen skal forklare seg onsdag. Tshomba er formelt onkelen til drapsofferet, men er den som har oppdratt Abedi Kasongo. Ifølge Tshomba er sjef for familien.

Moland og French ble dømt til å betale familien til den drepte 390.000 dollar i erstatning, men norske myndigheter har registrert beskjedne inntekter for de to viser skattetallene som ble klare i dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I RETTEN: Forsvarer Morten Furuholmen og UDs representant Fred Rasmussen. Foto: Kristian Helgesen
I RETTEN: Forsvarer Morten Furuholmen og UDs representant Fred Rasmussen. Foto: Kristian Helgesen

- Han gråt

Fengselsdirektør Botshuana Mopepe har informert militærtribunalet om episoden som skal ha funnet sted i fengselet i går.

- Tjostolv Moland ba meg om hjelp til å komme i kontakt med offerets familie. «Er det mulig å ringe offerets familie og be om tilgivelse?», spurte han meg. Han gråt og ba meg rapportere dette videre til militærtribunalet, forteller Mopepe til Dagbladet.

Bare timer før Tjostolv Moland (28) etter planen skal forklare seg i retten, er det uklart hvorvidt han er i stand til å møte. Da VG var innom fengselet onsdag morgen satt Moland fortsatt på en egen celle, og situasjonen virket uforandret fra kvelden i forveien.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks