Hovedinnhold

Espen Lie om Kongo-nordmennene: - Ikke peiling på hva de holder på med

REFSNES GODS (VG Nett) Norges mest kjente leiesoldat, Espen Lie (54), slakter treningsmetodene til Tjostolv Moland og Joshua French.

Denne saken handler om:

Lie kommenterer scenene på treningsvideoen fra Uganda der Tjostolv Moland og Joshua French drev det de hevder var «intern trening av medarbeidere» i regi av sikkerhetsselskapet SIG Uganda.

- Det er under amatørmessig, det er lavere standard enn det, mener Lie.

Den siste delen av videoen viser en treningsøkt i vannkanten. Her er rekruttene nakne mens de kryper rundt i sanda og vannkanten, løper rundt stolper og holder en jernstang over hodet.

- Å kalle dette trening, jeg skjønner ikke hva de trener på, egentlig. Du har litt push-ups, men jeg tror ikke du blir noe bedre av å ha beina ned i vannet og en idiot som går og dytter de litt ned.

- De har tjenestegjort i det norske forsvaret, men ikke greid å få med seg mer av det enn det som vises her, det er skremmende, fortsetter Lie.

Les også:Sjefsetterforsker ler av kles-strategien

- Ikke peiling

RISIKABELT: - Tilsynelatende har Moland og French selv dokumentert sine oppdrag, og det virker veldig uproft, sier Espen Lie. Foto: Mattis Sandblad
RISIKABELT: - Tilsynelatende har Moland og French selv dokumentert sine oppdrag, og det virker veldig uproft, sier Espen Lie. Foto: Mattis Sandblad

Lie kommenterer også et brev beslaglagt av ugandisk politi, som skal være hentet fra Tjostolv Molands PC, der nordmennene tilbyr trening av soldater for opprørsgeneral Laurent Nkunda.

- Det beviser at de ikke har peiling på hva de holder på med. Hvis du skal inn der og gjøre en jobb og få lov å være der, bør du ha kontakt med regjering og via regjeringsapparatet.

Laurent Nkunda sitter nå i husarrest på hemmelig sted i Rwanda, men så sent som i fjor høst utgjorde opprørsgeneralens hær en alvorlig trussel mot president Joseph Kabila i nabolandet Kongo.

- Skrytebilder

Det er ti år siden sist 54-åringen var ute på skarpt oppdrag, men den tidligere torpedoen har aldri lagt skjul på at han har tatt oppdrag som leiesoldat. Han mener nordmennene er «uproffe».

Han mener et bevis på de tok bilder fra sine egne turer og aktiviteter.

- Det er kun skrytebilder slik jeg ser det, slik at de kan fortelle, enten det er venner og bekjente eller nye rekrutter de skal ha tak i, at de har vært i Afrika, gjort forskjellige typer jobber og at de kan dokumentere det med bilder.

Kongolesisk politi har blant annet beslaglagt bilder av banken og diamantmarkedet i byen, samt bilder av nordmennee i forskjellige positurer og situasjoner.

- Dette er noe som i utgangspunktet i seriøse sikkerhetsselskaper aldri blir gjort, sier Lie.

Kontaktet Omega Group

Som oberst i selskapet Omega Group er Espen Lie fortsatt svært aktiv innen den omstridte private sikkerhetsbransjen. Lie sier Moland skal ha vært på et møte i regi av Omega Group for flere år siden, men at selskapet aldri skal ha hatt noe samarbeid med hverken han eller French.

- De to har aldri jobbet for oss, og vi har aldri hatt noe samarbeid med Special Intervention Group (SIG) eller deres forløper som kalte seg Omega Security Group for å ligne på oss, sier Lie.

- De ønsker å fremstå som proffe, men er helt klart uproffe amatører. De har operert i en sfære de ikke har behersket, fortsetter han.

Vil ikke kommentere

Kongo-nordmennenes advokat har fått mulighet til å se intervjuet med Espen Lie, men har avstått fra å kommentere så lenge ankesaken pågår.

- Det har jeg ingen interesse av. Det er misbruk av min tid. Jeg vil ikke være en aktør som deltar i spekulasjoner og konspirasjoner. Det er bærebjelken i ankesaken og rettsfarsen som for tiden verserer her nede i Kongo. Paradokset i denne saken er at spekulasjoner og konspirasjoner har utgjort fundamentet i denne saken.

Om Espen Lies påstander om at Moland og French er uproffe amatører sier han imidlertid følgende:

- Jeg er helt enig med Lie. Dette er to umodne eventyrere som slettes ikke er profesjonelle. Det viser alle videoene som er i omløp.

KONTAKTET SIG: Tjostolv Moland skal ha vært på et møte i regi av Omega Group for flere år siden. Foto: Scanpix
KONTAKTET SIG: Tjostolv Moland skal ha vært på et møte i regi av Omega Group for flere år siden. Foto: Scanpix

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks