Hovedinnhold

Slik er forklaringene endret

På punkt etter punkt har Tjostolv Moland og Joshua French endret forklaring etter at de ble arrestert i Kongo i mai.

Denne saken handler om:

Tirsdag skal ankesaken mot de to drapsdømte nordmennene etter planen begynne i Kisangani.

Vitnene har forklart at Moland og French beordret sjåføren til å forlate bilen, før de skjøt ham fra passasjersiden. Nordmennene står fast på sin versjon: At banditter angrep bilen og tok livet av sjåføren.

Men på en rekke andre punkter i saken har Moland og French endret opplysninger de har gitt i avhør og til media.

1 SIG-TILKNYTNING:

Opprinnelig forklaring: Først nektet Moland og French at de hadde noe med det omstridte livvaktselskapet Special Intervention Group (SIG) å gjøre.

Men 7. juni vedgikk French i VG: «Jeg kan bekrefte at vi begge har jobbet for SIG tidligere. Men det er vi absolutt ferdig med.»

Endret forklaring: 9. august sier Moland til Dagbladet om SIG Uganda at selskapet: «har alle tillatelser og autorisasjoner som trengs for å drive et sikkerhetsselskap.»

Men 7. september kunne VG avsløre at selv om SIG Uganda var lovlig registrert i Molands navn, manglet fortsatt operatørlisensen for å drive som sikkerhetsselskap.

2 VÅPEN I KONGO:

Opprinnelig forklaring: I avhør har Moland innrømmet å ha hatt med seg en hagle. Moland og French er også avbildet med et slikt våpen.

Men under sluttprosedyren nektet de. «Vi avviser at våpenet på bildet er våpenet som er fremlagt her i retten og at vi tok med våpen til Kongo», sa de to til VG 1. september.

Endret forklaring: Nå sier advokat Morten Furuholmen at hans klienter likevel hadde med seg pumpehaglen. Dette skal bevise deres uskyld, siden bruken av haglevåpenet ikke samsvarer med skuddskadene, mener advokaten.

Aktoratet mener Moland også hadde et håndvåpen med seg. 2. oktober kunne VG vise bilder av Moland som trente med et håndvåpen i Uganda.

3 TUREN TIL KONGO:

Opprinnelig forklaring: Fra mai til august har de to fortalt en rekke norske medier at de var på en «guttetur».

7. juni sier Moland til VG at de «var i Kongo for å drive research for fremtidige eventer», og legger til at «Kongo er fascinerende».

Endret forklaring: Molands partner i Uganda, Ewedde Saidi Hamisi, sier 7. september til VG at de dro for å finne klienter til sikkerhetsselskapet. Dette avvises av Moland overfor TV2 samme dag.

Men 27. september sier Furuholmen at klientene skulle «tilby seg som beskyttere eller ledsagere for grupper som ønsker å kjøpe tjenester og operere eller bevege seg i Kongo».

4 OM FALSKE NAVN:

Opprinnelig forklaring: Misbruk av falske identiteter er sentralt i etterforskningen. SIG Uganda sto oppført med «Mike Callan» som leder, og Joshua French ble tatt i Kongo med at SIG-kort der det sto «John Hunt».

«Det er et eksempelkort. Jeg er ikke John Hunt. Det er en fiktiv person», sa French til VG 8. juni.

Endret forklaring: I Uganda gjør politiet beslag i et kort der navnet «John Hunt» ledsages av et bilde av French, samt SIG-kort med navnet «Mike Callan».

Moland sier følgende til Dagbladet 9. august: «Jeg laget SIG-kortene for å forberede at Joshua kunne begynne å jobbe hos meg. Jeg lagde også kort til meg selv med dekknavnet Mike Callan. Det er ikke så lett å hete Tjostolv Moland i engelsktalende land.»

5 TRENINGEN I UGANDA:

Opprinnelig forklaring: 14. september avslører VG hvordan Moland og French drev trening av rekrutter til SIG Uganda, bare noen dager før de dro på den skjebnesvangre turen til Kongo.

«Dette var trening av skuespillere vi skulle bruke til eventene vi planla. De skulle få godt betalt, og vi måtte trene dem så vi visste at de kunne opptre realistisk», sier Moland til VG.

Endret forklaring: Advokat Morten Furuholmen gjør sine egne undersøkelser av treningen, som han mener dementerer VGs beskrivelse.

Men i Furuholmens redegjørelse legges det til grunn at: «Treningen var hard for å simulere stressede situasjoner der vi skulle gjennomføre sikkerhetskonvoi i rebellområder.»

6 REKOGNOSERING I KONGO:

Opprinnelig forklaring: 23. september kan VG vise bilder av banker og diamantdistriktet i Kisangani, tatt med Molands kamera 16. og 17. mars 2008.

Moland innrømmer å ha slike bilder, og forklarer: «Jeg har bildene fordi jeg har en rent historisk interesse i alle bygg i Kisangani.»

Nekter forklaring: Bildene og andre dokumenterer har ført til stor etterforskning i Uganda, der funnene skal deles med Kongo.
Men advokat Furuholmen, som nå tar alle uttalelser på vegne av de to nordmennene, sier han ikke lenger vil uttale seg om etterforskningen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks