Hovedinnhold

Freder Norges utlandskrigere

KUTTES IKKE: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen lover at det ikke vil bli reduksjon i pengeoverføringen til de norske utenlandsstyrkene. Foto: Scanpix
KUTTES IKKE: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen lover at det ikke vil bli reduksjon i pengeoverføringen til de norske utenlandsstyrkene. Foto: Scanpix
Regjeringen avviser at det er aktuelt å redusere engasjementet i Afghanistan. Tvert imot blir bevilgningene til Forsvarets utenlandsoperasjoner trolig økt i statsbudsjettet for neste år.

Denne saken handler om:

- Det blir iallfall ikke kutt i overføringene. Så mye kan jeg si, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Hun understreker at den norske militære tilstedeværelsen i Afghanistan skal opprettholdes på dagens nivå - og at Norge skal bli inntil NATO-operasjonen er over.

- Vi blir i Afghanistan så lenge alliansen er der, sa Strøm-Erichsen i trontaledebatten på Stortinget mandag. Det norske forsvaret er i dag representert i Afghanistan, Tsjad og i Adenbukta.

- Det er bra at Norge også deltar i FN-operasjoner i Afrika. Det forringer absolutt ikke den jobben vi gjør i Afghanistan, sier hun.

- Farligere

FORSVARSMINISTER: Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Scanpix
FORSVARSMINISTER: Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Scanpix

Frp-leder Siv Jensen stilte spørsmål ved planlagte kutt i det norske Afghanistan-engasjementet, og viste til at USA planlegger å øke sitt styrkebidrag.

Både utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviste at det er aktuelt med norske styrkekutt, og viste til regjeringsplattformen, der det heter at det norske sivile og militære nærværet fortsatt vil være sterkt.

- Vi vil videreføre det militære nærværet, som er et av de største sett i forhold til folketall. I tillegg yter vi stor sivil innsats, noe vi får bred anerkjennelse for, sa Stoltenberg.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte nylig den amerikanske øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McCrystal. Han har flere ganger påpekt at sikkerhetssituasjonen i landet trolig blir verre før den blir bedre.

- Også i Faryab-provinsen, hvor vi er, er sikkerhetssituasjonen blitt verre den siste tiden. Men det er ikke noe svar å redusere vårt styrkebidrag nå. At spesialstyrkene våre reiser hjem etter 18 måneders sammenhengende tjeneste, har med belastningen på soldatene å gjøre. Det kan godt være at de blir sendt tilbake, sier forsvarsministeren.

Nye fjes

Stortinget innledet mandag høstens sesjon med en bred gjennomgang av regjeringens arbeidsprogram, men trontaledebatten bar preg av at den foregikk dagen før forslaget til statsbudsjettet for neste år legges fram. Først her vil regjeringen i kroner og øre vise hvor stor innsatsen blir på de ulike områdene.

Flere nye fjes meldte seg på i debatten, som ble styrt av nyvalgt president Dag Terje Andersen og hans fem visepresidenter. En annen debutant var Aps parlamentariske leder Helga Pedersen, som etter en snau time endte opp i en særdeles sur ordveksling med Høyres leder Erna Solberg.

Pedersen spurte hva slags prosjekt Høyre har for samarbeid på borgerlig side, spesielt i forhold til Frp. Det var tydelig at Solberg er grundig lei av dette spørsmålet fra valgkampen.

- Er dette alt dere skal snakke om i de neste fire årene? I så fall kommer dere til å tape det neste valget, svarte en irritert Høyre-leder.

Trontaledebatten var ellers preget av replikkvekslinger om klimatiltak og fattigdomssatsing. KrF-leder Dagfinn Høybråten inviterte til nasjonal dugnad mot fattigdom, og benyttet sjansen til å minne om at sentrum fortsatt er å regne med i norsk politikk.

- Sentrum er et selvstendig, levedyktig alternativ, en posisjon som er bestemt av hvilke verdier partiene forvalter, sa Høybråten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks