Hovedinnhold

Joshua French får britisk bistand

DØMT TIL DØDEN: Joshua French (27) får nå britisk bistand. French og Tjostolv Moland (28) er dømt til døden i en miltærdomstol i Kongo. Foto: Jørgen Braastad
DØMT TIL DØDEN: Joshua French (27) får nå britisk bistand. French og Tjostolv Moland (28) er dømt til døden i en miltærdomstol i Kongo. Foto: Jørgen Braastad
KISANGANI/OSLO (VG Nett) Dødsdømte Joshua French får nå bistand av britiske myndigheter. Det kan bety økt sjanse for utlevering til Storbritannia.

Denne saken handler om:

Tips oss

French, som også har britisk pass, har så langt ikke ønsket hjelp fra andre enn norske myndigheter. Men i forkant av ankesaken, som åpner i Kisangani tirsdag, har han bedt om bistand fra Storbritannia, noe han nå vil få.

LES OGSÅ:Slik skal han dresse opp Moland og French

- Storbritannia har en permanent tilstedeværelse her i Kongo. Det innebærer at vi har flere muligheter til å bistå våre statsborgere enn norske myndigheter som ikke har diplomater fast stasjonert i landet, sier den britiske konsulen i Kinshasa, Terence Robins, til NTB.

Da VG Nett møtte Robins i Kisangani mandag kveld sa han at britiske myndigheter i første omgang kommer til å være tilstede under ankesaken.

- Vi vil forsikre oss om at hans velbefinnende er ivaretatt. Altså at han får den helsehjelp og om han trenger noe hjelp i forhold til advokater. Dette betyr ikke at han kommer til å få finansiell støtte fra Storbritannia, sier Robins til VG Nett.

Han vil imidlertid ikke gå inn på en eventuell utlevering til Storbritannia.

- Hva som skjer videre avhenger av utfallet i ankesaken. Når vi får resultatet av den kan vi diskutere hva vi skal velge å gjøre videre. En annen ting britisk UD kan gjøre er å få saken opp på politisk nivå.

Utenriksminister David Miliband var for kort tid siden i Kongo for å diskutere dødsstaff på et generelt nivå. Robins sier at han er imponert over hvor tilstedeværende norsk UD har vært i denne saken.

LES OGSÅ:Ukjent Kongo-vitne: - Hørte tre skudd

Norge trapper ned

BRITISK HJELP: Den britiske konsulen, Terence Robins som ankom Kisangani idag Foto: Kristian Helgesen
BRITISK HJELP: Den britiske konsulen, Terence Robins som ankom Kisangani idag Foto: Kristian Helgesen

UDs tilstedeværende representant Gunvor Alida Endresen bekrefter overfor VG Nett at den britiske konsulen ankom Kisangani mandag.

- Vi kommer til å dele informasjon, men vi har hvert vårt system. Han kommer til å forholde seg til konsulære saker etter britisk system, og vi etter norsk, sier Endresen til VG Nett

Følg VG Netts journalist Stian Eisenträger på Twitter her

VG Netts journalist i Kisangani møtte Endresen utenfor Palm beach hotell mandag kveld. Hun sier at det blir naturlig å trappe ned bistanden til nordmennene etter ankesaken.

- Det kommer til å være folk fra UD tilstede under rettssaken, men det vil komme den dagen når UD ikke lenger kan ha daglig tilstedeværelse her. Vi kommer til å fortsette å gi bistand, men må vurdere å etterhvert trappe ned, sier hun.

- Er French nå bedre stilt enn Moland?

- Dette er en av fordelene med dobbelt statsborgerskap, sier Endresen.

VGTV:Se innholdet i kofferten til de fengslede nordmennene

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BLE MARSJERT: Da den første rettssaken startet 14. august i år ble Tjostolv Moland og Joshua French paradert gjennom gatene i Kisangani. Tirsdag skal ankesaken begynne. Foto: Kristian Helgesen
BLE MARSJERT: Da den første rettssaken startet 14. august i år ble Tjostolv Moland og Joshua French paradert gjennom gatene i Kisangani. Tirsdag skal ankesaken begynne. Foto: Kristian Helgesen


Klar for ankesak

UDs pressevakt Cecilie Willoch avviser at French vil få tilbud om bedre støtte enn Moland.

- Det er samme type konsulær bistand som den norske Storbritannia kan tilby, sier hun.

Willoch opplyser at Norge sender personell fra ambassaden i Angola, og at de derfor er til stede i like stor grad som britiske myndigheter. Hun sier at det ikke er noe større sjanse for at French kan bli utlevert.

- Det er det samme for britiske og norske statsborgere, først må vi ha en rettskraftig dom, deretter kan man åpne for diskusjon om soningsted, sier hun.

Ankesaken mot de drapstiltalte nordmennene i Kongo kommer opp for retten i Kisangani i morgen, tirsdag, hvor VG Nett er på plass. Retten skal etter planen bankes i gang klokken ni.

Endresen kommer til å følge ankesaken tirsdag og onsdag, for så å bli erstattet med Fred Rasmussen torsdag.

Joshua Frenchs mor, Kari Hodne French, sier at hun har brutt kontakten med VG, og at hun derfor ikke vil kommentere noe som har med saken å gjøre.

LES OGSÅ:Joshua French meldte ID-kortet fra Forsvaret tapt

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks