Hovedinnhold

UD: - Moland var ikke døden nær

KONTAKTET SIG: Tjostolv Moland skal ha vært på et møte i regi av Omega Group for flere år siden. Foto: Scanpix
KONTAKTET SIG: Tjostolv Moland skal ha vært på et møte i regi av Omega Group for flere år siden. Foto: Scanpix
(VG Nett) Utenriksdepartementet avviser Knut Moland jr. sin påstand at hans sønn Tjostolv holdt på å dø på cella i Kisangani natt til mandag.

Denne saken handler om:

- I henhold til den informasjonen vi har fått fra legene som har behandlet Moland, medfører det ikke riktighet at han har vært nær døden, sier Marte Lerberg Kopstad kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, til VG Nett.

Les også:Molands far krever at Støre reiser til Kongo

Har malaria

Tjostolv Moland har malaria og har slitt med store magesmerter i flere dager. Hans far hevdet sønnen holdt på å dø i fengselet i Kisangani natt til mandag.

- Han snakket og skrek i villelse, kastet opp og var i høy feber. De lever i skitt og dritt og fukt, og kan dø når som helst, skrev Moland i et åpent brev til Jonas Gahr Støre.

Saken fortsetter under bildet

- MOLAND ER BEDRE NÅ: Lege Jean Paul Lombale sier til VG Nett at Tjostolv Moland er på bedringens vei. Foto: Kristian Helgesen
- MOLAND ER BEDRE NÅ: Lege Jean Paul Lombale sier til VG Nett at Tjostolv Moland er på bedringens vei. Foto: Kristian Helgesen


Les også:8500 medieoppslag om French og Moland

- Svært syk

VG Nett har vært i kontakt med lege Jean Paul Lombale på Centre Medical Protestant of Kisangani, som er en del av en kristen, kongolesisk stiftelse. Han har behandlet de to nordmennene.

KRITISK: Knut Moland jr. sendte et åpent brev til Jonas Gahr Støre der han krevde at Støre reiste ned til Kongo for å snakke med Kongos president. Foto: PETTER EMIL WIKØREN
KRITISK: Knut Moland jr. sendte et åpent brev til Jonas Gahr Støre der han krevde at Støre reiste ned til Kongo for å snakke med Kongos president. Foto: PETTER EMIL WIKØREN

- Moland var svært syk, men det var ikke fare for hans liv. Han fikk den hjelpen han trengte. French var ikke så syk som Moland, sier Lombale.

Han sier at han besøkte nordmennene på fengselscella i dag og at Moland er på bedringens vei.

- Han holdt på å lage mat da jeg kom og var glad for å se meg. Vi snakket en god del sammen, sier legen.

I sitt åpne brev til Jonas Gahr Støre skrev Knut Moland jr. blant annet følgende:

Jeg krever at du Jonas Gahr Støre reiser omående til Kongo, setter deg ned og forhandler med Kongos President. Få med deg EU, få med deg engelsk diplomati, bruk de midler du har. Ta gjerne opp andre enorme problemer i Kongo med Presidenten, bruk de midler som er nødvendig. Dette kan du klare. Clinton klarte det i Nord Korea, det var så visst ikke lettere med det forholdet som er mellom USA og Nord Korea. En amerikansk senator klarte å få ut en amerikansk borger fra Iran. Det er mulig. Du kan hvis du vil.

Les også:French har fått malaria

- Kan ikke gripe inn

Lerberg Kopstad sier UD har stor forståelse for at dette er en vanskelig sak for de pårørende, men minner om at her er det en nasjonal rettsprosses som må gå sin gang.

- Norge kan ikke gripe inn i andre lands rettsprosesser, men utenriksministeren har jo tatt opp denne saken med kongolesiske myndigheter, og blant annet fått forsikringer om at det ikke vil bli gjennomført noen dødsstraff, sier hun.

- Jeg kan også legge til at UD har en representant i Kisangani som besøker de to regelmessig. Vi legger til rette for jevnlige legebesøk.

Nordmennens norske advokat Morten Furuholmen sier at han ikke kjenner til hvordan nordmennenes medisinske tilstand er onsdag.
-Hadde de fått medisiner og oppfølging i god tid, er det godt mulig at han ville unngått det, sa Furuholmen til Dagbladet mandag og ga langt på vei UD skylden for at Moland hadde blitt så syk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks