Hovedinnhold

Legen: - Frykter Moland har alvorlig depresjon

** Nekter å spise, drikke og motta medisiner
** Moland vil ikke bo sammen med French

ALVORLIG: Legen mener Tjostolv Moland lider av en alvorlig depresjon. Foto: Kristian Helgesen
ALVORLIG: Legen mener Tjostolv Moland lider av en alvorlig depresjon. Foto: Kristian Helgesen
KISANGANI (VG Nett) Legen frykter Tjostolv Moland har utviklet en alvorlig depresjon. Nå nekter Moland å spise, drikke og ta medisiner.

Denne saken handler om:

Den kongolesiske legen Jean-Paul Lombale, som har behandlet Moland for malaria tidligere, var i fengselet i dag. Han forteller til VG Nett at Moland ikke ville snakke med han, og at han virket aggressiv. Da VG Nett besøkte fengselet i dag, satt French i cella, mens Moland sto ute i fengselsgården og snakket med UDs representant Fred Rasmussen. Moland virket svært opprørt.

Legen forteller at Moland ikke vil spise, drikke eller motta medisiner. Legen og norsk UD jobber nå med å få tillatelse til å gi Moland helsehjelp utenfor fengselet.

LES OGSÅ:Pygméer skryter av French og Molands jungel-flukt

Vil tvangsmedisinere Moland

Legen frykter nå at Moland har fått en alvorlig depresjon.

- Jeg skjønte at noe var galt da han ikke ville snakke med meg i morges, for han har alltid vært så hyggelig mot meg, sier legen, som er sikker på at det ikke malariaen som har gått til hodet på Moland, sier Lombale.

- Moland ville heller ikke ha mat eller vann fra cellen der French sitter, og gikk for å drikke vann fra rett fra springen, slik de andre fangene gjør, forteller legen til VG Nett.

LES OGSÅ:Furuholmen: - Våpnene er i Norge

- Moland er i ferd med å bryte sammen

Det jobbes nå med å få tak i en annen lege for at denne kan gi sin vurdering av Molands helsetilstand. Lombale vurderer muligheten for å tvangsmedisinere Moland.

- Vi vil prøve å overbevise han om å ta medisin, men hvis ikke må vi vurdere å bruke makt for å gi ham en injeksjon, sier legen.

Om så blir tilfelle, vil Moland ligge utslått i 72 timer. Det vil også føre til en utsettelse av ankesaken.

BEKYMRET: De to nordmennenes advokat, Morten Furuholmen, er bekymret. Foto: SCANPIX
BEKYMRET: De to nordmennenes advokat, Morten Furuholmen, er bekymret. Foto: SCANPIX

De to nordmennenes advokat, Morten Furuholmen, sier til TV2 Nyhetene at han er svært bekymret over Molands tilstand.

- De opplysningene jeg har nå er at Moland er i ferd med å bryte sammen. Det kommer antakelig ikke til å bli noen rettssak på onsdag på grunn av hans helsetilstand, og jeg er meget bekymret, sier Furuholmen.

Les også:Vil peke ut drapsmann

Vil ikke dele celle med French

- Vår oppgave er å legge best mulig til rette i fengselet og sørge for at en lege kommer til. Vi kan ikke uttale oss noe om helsetilstand, og det er en lege som må vurdere eventuell innleggelse, sier Rasmussen til VG Nett.

Moland vil heller ikke dele celle sammen med Joshua French lenger. Etter det VG Nett kjenner til er det en krangel mellom French og Moland som er bakgrunnen for at Moland har nå vil flytte ut av cella de har delt.

De to har bodd sammen helt siden de kom til sentralfengselet i Kisangani, men nå kan altså Tjostolv Moland få seg en ny celle. Moland så tydelig opprørt ut da VG Nett var på besøk i fengselet i dag.

I skogen

Mens den dramatiske situasjonen utspiller seg i fengselet i Kinsangani, er nordmennenes norske forsvarer Morten Furuholmen dypt inne i den kongolesiske jungelen for å lete etter en tom bag som han håper kan hjelpe å bevise de to nordmennenes uskyld.

VGTV:Dette var skjulestedet til Moland og French

Furuholmen har ikke vært tilgjengelig for VG Nett i dag.

Det britiske Utenriksdepartementets representant i Kisangani, Terence Robins, sier til VG Nett at han ikke kjente til at de to hadde flyttet til hver sin celle, men at han nå skal undersøke omstendighetene rundt dette.

Robins er til stede i Kisangani under ankesaken som observatør, etter at Joshua French ba om bistand fra Storbritannia som følge av hans dobbelte statsborgerskap.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks