Hovedinnhold

- Kristne angrepet og brent levende i Pakistan

SINTE: Muslimer gjør opprør mot kristne i byen Punjab. Foto: Reuters
SINTE: Muslimer gjør opprør mot kristne i byen Punjab. Foto: Reuters
(VG Nett) Illsinte pakistanske muslimer gikk lørdag til angrep på kristne for å ha skjendet koranen. Seks kristne, deriblant et barn, skal ha blitt brent levende i angrepet. To andre døde av skuddskader.

Denne saken handler om:

Det var kristne innbyggere i landsbyen Gojra som ble angrepet.

- Seks personer, deriblant et barn, ble drept og et titall såret i denne sørgelige hendelsen. De døde er alle kristne. Jeg er blitt fortalt at de ble brent levende, sier Pakistans minoritetsminister Shahbaz Bhatti, ifølge NTB.

Urolighetene skal ha begynt torsdag, men hadde roet seg før de blusset opp igjen lørdag. Ifølge Pakistanske myndigheter ble de satt igjen av en forbudt ekstremistisk muslimsk organisasjon.

Kirker rammet

I løpet av natten steg dødstallet til seks, etter at to menn, også dem kristne, døde på sykehuset av skuddskader, ifølge nyhetsbyrået AP.

VG Nett-leser:«Regjeringen i Pakistan må sørge for at de ansvarlige blir brakt til ansvar og at familiene til martyrene får sin erstatning.»Diskuter hendelsen her!

I tillegg ble 40 hjem og en kirke stukket i brann, opplyser pakistanske tjenestemenn. Konflikten mellom kristne og muslimske innbyggere i landsbyen skal ha blusset opp i juni.

- Enkelte anklaget de kristne for å ha skjendet den hellige koran, sier Bhatti, som legger til at anklagene var ubegrunnede.

Arrestert

64 personer er arrestert etter urolighetene, ifølge politisjef i området, Tariq Salim Dogar.

Han forteller videre at det er satt inn økt sikkerhetsberedskap i området søndag, ettersom at begravelsene for de drepte er forventet å skje i løpet av dagen.

Kristne utgjør mindre enn 3 prosent av befolkningen i Pakistan.

OPPRØRT: Samfunnsforsker Atilla Amir Iftikhar håper man ikke vil få se flere hendelsen der kriste og muslimer går til angrep på hverandre. Foto: Geir Terje Ruud
OPPRØRT: Samfunnsforsker Atilla Amir Iftikhar håper man ikke vil få se flere hendelsen der kriste og muslimer går til angrep på hverandre. Foto: Geir Terje Ruud

- Vanligvis lever muslimer og kristne fredelig sammen. Det var kjettere involvert i denne episoden, og vi etterforsker dette, sier innenriksminister Rehman Malik til AP.

- Politiet reagerte sent

Den norsk-pakistanske samfunnsforskeren Atilla Amir Iftikhar bor for tiden i Islamabad i Pakistan. Han forteller til VG Nett at selv om kristne og muslimer stort sett lever fredelig sammen i landet, er det ikke nye nytt at det oppstår gnisninger mellom de to gruppene.

- Det skjer en gang i blant at disse gruppene går til angrep på hverandre. Men som oftest får politet kontroll på dette før det skjer noe alvorlig, forteller han.

I landlige områder, som i Gojra, skal derimot myndighetene være mindre flinke til å gripe inn.

- Pakistanske medier skriver at politet var veldig sene med å reagere på opptøyene. Politisjefen i Gajra, Raja Ghulam Abbas, skal ha fått sparken etter politiets dårlige håndtering, forteller Iftikhar.

Ifølge samfunnsforskeren har hendelen vekket stor oppstandelse i landet.

- Folk flest er opprørt. Det er en tragisk hendelse og en skam for Punjab-provinsen. Nå håper folk at fokuset på denne hendelsen fører til at dette er den siste av slike typen tragedier, sier Iftikhar.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks