Hovedinnhold

Taliban-fange: - Jeg har en kjæreste hjemme som jeg ønsker å gifte meg med

(VG Nett) Taliban-geriljaen har offentliggjort et hjerteskjærende videoopptak av en amerikansk soldat som er blitt tatt til fange i Afghanistan.

Denne saken handler om:

Videoen ble lørdag offentliggjort på en nettside tilknyttet Taliban. Gråtkvalt forteller den amerikanske soldaten om sine nærmeste hjemme i USA:

- Jeg har en kjæreste hjemme som jeg ønsker å gifte meg med, jeg har bestemor og bestefar ...jeg har en god familie som jeg elsker i USA, sier soldaten i videoopptaket.

Det 28 minutter lange videoopttaket er det første livstegnet det amerikanske militæret og soldatens familie har fått fra ham siden han forsvant fra militærbasen han var stasjonert ved 30. juni.

Det er umulig å stadfeste hvor og når opptaket er gjort, men i videoen sier soldaten at dagens dato er 14. juli - altså tirsdag denne uken.

Intervjuet av Taliban

På opptaket viser han fram identitetsbrikken sin, slik at navnet lett kan leses.

I tillegg bekrefter to amerikanske forsvarskilder overfor nyhetsbyrået AP at mannen faktisk er den savnede soldaten. Pentagon ønsker imidlertid ikke å gå ut med identiteten til soldaten.

Mannen har barbert hode og et kort skjegg på opptaket, som ble lagt ut på en internettside lørdag. Han blir intervjuet på engelsk, og må svare på spørsmål både om krigen i Afghanistan og om islam.

- Jeg er redd

Han hevder moralen blant de amerikanske soldatene i landet er lav, og at det er vanskelig å være i krig. Stemmen brister når han forteller om kjæresten hjemme i USA som han håper å gifte seg med.

- Jeg er redd, redd for at jeg ikke vil få reise hjem. Det sliter på nervene å bli holdt som fange, sier han.

Intervjueren gir så soldaten beskjed om å komme med et budskap til befolkningen i USA. Han oppordrer da amerikanerne til å presse USAs regjering til å trekke sine styrker ut av Afghanistan.

Den amerikanske soldaten var stasjonert ved en base øst i landet da han ble meldt savnet. De amerikanske styrkene i Afghanistan har utlovet en dusør til den som kan sørge for at han kommer til rette.

(Kilde: AP/NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks