Hovedinnhold

Stort frafall under FNs rasismekonferanse

BEORDRET STENGNING: Utenriksminister Jonas Gahr Støre ga selv ordre om å stenge dørene til den norske ambassaden i Pakistan. Foto: Scanpix
BEORDRET STENGNING: Utenriksminister Jonas Gahr Støre ga selv ordre om å stenge dørene til den norske ambassaden i Pakistan. Foto: Scanpix
En rekke vestlige land boikotter FNs rasismekonferanse som åpner mandag, mens andre unngår å sende ministre. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) velger likevel å dra.

Denne saken handler om:

Australia og Nederland ble søndag de siste i rekken til å erklære at de boikotter konferansen som går av stabelen i Genève.

De følger USA, Israel og Canada, som har gjort det klart at de ikke vil delta fordi de frykter at konferansen vil bli brukt som plattform for urettferdig kritikk mot Israel.

Les også:USA boikotter rasismekonferanse.

Sverige og Storbritannia sender dessuten kun delegater på tjenestemannsnivå, for å markere en viss avstand. En rekke andre EU-land skulle søndag kveld diskutere hvordan de skal forholde seg til konferansen.

Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten uttalte søndag at Støre burde holde seg hjemme og heller sende folk lenger ned på rangstigen «for å sende et tydelig signal om at FNs rasismekonferanse ikke må kidnappes av udemokratiske krefter».
Men utenriksminister Støre satte seg likevel på flyet til Genève søndag kveld, og planlegger å holde Norges innlegg mandag.

Sionisme og rasisme

Konferansen i Genève var ment å hele sårene etter den opprinnelige rasismekonferansen som gikk av stabelen i Durban i 2001. Den gang forlot Israel og USA møtet fordi arabiske land ønsket at møtet skulle stemple sionismen, bevegelsen som ligger til grunn for opprettelsen av staten Israel, som rasistisk.

Les også:UD stanset blasfemi-opprør.

- Dessverre kan vi ikke være sikre på at konferansen ikke igjen vil bli brukt som en plattform for å lufte støtende synspunkter, inkludert antisemittiske, sa Australias utenriksminister Stephen Smith.

Nye Israel-utfall fra Iran

Det har også vakt harme at Irans president Mahmoud Ahmadinejad, det eneste prominente statsoverhodet som deltar på konferansen, taler på åpningsdagen, som sammenfaller med minnedagen for holocaust. Ahmadinejad har tidligere reist tvil om at holocaust har skjedd og dessuten sagt at Israel bør fjernes fra kartet.

Før avreise til Genève søndag, uttalte den iranske presidenten at Israel er «rasismens fanebærer».

- Sionistene plyndrer nasjoners verdier gjennom å dominere verdens maktsentre og har skapt en tilstand der ingenting kan sies om dette onde fenomenet, hvis effekt tårner over nasjonenes liv, sa Ahmadinejad.

Ved siden av hans tilstedeværelse og frykten for at konferansen skal munne ut i ensidig Israel-kritikk, har arabiske krav om at religionskritikk skal defineres som rasisme, vært et stridstema i forkant av konferansen.

- Sjokkert og skuffet

FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillai har gjort det til sin viktigste sak å sørge for et godt oppmøte på rasismekonferansen, men måtte søndag innse at slaget var tapt.

- Jeg er sjokkert og dypt skuffet over USAs beslutning om ikke å delta på en konferansen som har som mål å bekjempe rasisme, fremmedfrykt, rasediskriminering og andre former for intoleranse over hele verden, sa hun.

Hun anklaget landene som holder seg borte for å la ett eller to temaer veie mer enn hensynet til de mange gruppene i verden som lider under rasisme og intoleranse.

- Dette er i sannhet globale temaer og det er essensielt at de blir diskutert på globalt nivå, uansett hvor sensitive og vanskelige de måtte være, sa hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks