Hovedinnhold

Sender norske skarpskyttere til Adenbukta

PÅ PIRATJAKT: Soldater fra den franske marinen stormet fredag en fransk seilbåt som var blitt overtatt av pirater i Adenbukta utenfor Somalia. Foto: AP
PÅ PIRATJAKT: Soldater fra den franske marinen stormet fredag en fransk seilbåt som var blitt overtatt av pirater i Adenbukta utenfor Somalia. Foto: AP
(VG Nett) Som del av Norges bidrag til piratbekjempelsen utenfor Somalia vil Forsvaret sende skarpskyttere som kan skyte eventuelle gisseltagere i mørket og fra langt hold.

Denne saken handler om:

Kilder i Forsvaret sier til VG at de følger utviklingen svært nøye etter at de amerikanske spesialstyrkene fra Navy SEAL skjøt og drepte de somaliske piratene som holdt Maersk Alabama-skipperen Philips som gissel.

SEAL-skarpskytterne skjøt tre somaliere på langt hold, i mørke, gjennom et lite vindu i livbåten de satt i. Somalierne har varslet hevn mot amerikanere og franskmenn.

Les også:- Piratene må stanses på land

- Kan bli tøffere

- Det er ventet at det kan bli tøffere tak i tiden fremover, og dette må vi være forberedt på, sier en sentral kilde. Vedkommende bekrefter at marinejegerne og kystjegernes skarpskyttere er med i planene for det norske bidraget. Disse regnes for å være på absolutt toppnivå i verden.

I august vil fregatten Fridtjof Nansen tilslutte seg EU NAVFOR ATALANTA, som er navnet på den allierte marineoperasjonen ved Somalia-kysten. Nansen har en besetning på drøyt 120 vervete, befal og offiserer.

- Ved fregattens deployering til Adenbukten vil det i tillegg delta spesialutdannet og spesialtrent personell som gjør fregatten, som del av en større maritim styrke eller alene, i stand til å løse oppraget sitt, sier forsvarssjefens talsmann, J. Ketil Steine.

Les også:Norsk skip på vei inn i usikkert pirat-farvann

DEBATT:«Rederiene kan jo leie inn skarpskyttere som kommer ombord med losbåt og forlater skipet når faren er over»

Strategisk kapasitet

Han bekrefter at fregatten vil ha bordingskapasitet hentet fra Marinens Jegervåpen, men vil ikke gå nærmere inn på detaljer om personellets våpen og utrustning. Spesialstyrkene har nesten alltid med seg skarpskytterne i operasjoner, og erfaringene samarbeidspartnerne i Navy SEALs har gjort seg i Adenbukten vil også være viktige for norske marinejegere og kystjegere som skal delta i operasjonen.

KNM Fridtjof Nansen er en strategisk kapasitet som dekker store havområder, som Somalia-kysten. Gjennom det nye nettverksbaserte forsvaret samhandler og kommuniserer fartøyet med alle andre overflatefartøyer, ubåter, fly, satellitter og bakkestyrker.

Les i VG Helg på lørdag om hvordan norske militære styrker blir brukt i skarpe operasjoner.

- På den måten oppnår KNM Fridtjof Nansen en operativ og taktisk effekt som kun for få år siden var en umulighet, sier Steine.

TIL SOMALIA: I august slutter den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen seg til den allierte marineoperasjonen langs kysten av Somalia. Foto: Line Møller, VG
TIL SOMALIA: I august slutter den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen seg til den allierte marineoperasjonen langs kysten av Somalia. Foto: Line Møller, VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks