Hovedinnhold

Dramatiske bilder fra Honduras: - Minner om 80-tallets junta-kupp

(VG Nett) Drakampen pågår nå for fullt om bananrepublikken Honduras sin fremtid.

President Manuel Zelaya ble slept ut av soldatene fra presidentpalasset i hovedstaden Tegucigalpa i bare pyjamasen. Hæren rykket inn med soldater og militære kjøretøy da tilhengerne demonstrerte mot at landets høyesterett fjernet den venstrepopulistiske president Manuel Zelaya fra makten i landet.

VGTV:Skjøt for å skremme demonstranter

ER DU I HONDURAS?DA VIL VG NETTS JOURNALIST GJERNE SNAKKE MED DEG!

- Det minner om 60, 70 og 80-tallets junta-kupp, men forskjellen er at de har innsatt en sivil president. Men det er åpenbart at militæret står bak, sier styremedlem i Latin-Amerika-gruppene, Alberto Valiente Thoresen, til VG Nett. Han er fra nabolandet El Salvador og forteller at frykten for hva kuppregimet vil foreta seg er stor.

- Vi har fått rapporter om at medlemmenei en sivil organisasjon vi har kontakt med er på flukt etter at militæret har beslaglagt utstyret til deres radiostasjon.

President arrestert i pysjamas:- Dette er et militærkupp

Latin-Amerikas radikale forpostfekter, president Hugo Chavez i Venezuela, reagert kontant på nyhetene fra landet og truet søndag med å bruke militær makt for å stoppe statskuppet. Også USA har gjort det klart at de fortsatt vil anerkjenne Manuel Zelaya som landets legitime president.

UROLIG: Demonstranter protesterte mot statskuppet. Foto: AFP
UROLIG: Demonstranter protesterte mot statskuppet. Foto: AFP

- Dette er et veldig faresignal, at de høyre-militære kreftene ikke finner seg i venstrevridde ledere. Obama-administrasjonen var veldig klar, det var fornuftig, sier Latin-Amerika-ekspert Vegard Bye til VG Nett.

Les også:- Skremmende å se at militærkupp er tilbake i Latin-Amerika

- Bortført ambassadør

Ifølge Hugo Chavez skal honduranske soldater ha bortført Cubas ambassadør etter å ha banket opp Venezuelas ambassadør og forlatt ham i veikanten.

- Militæret i Honduras har store tradisjoner for å bruke makt, men myndighetene i Honduras må ha et minimum av legitimitet, internt og ekstent. Eksternt har de ingen legitimitet og jeg tviler på at de har det internt, sier Bye.

Den pågående konflikten startet da presidenten ville endre grunnloven. Ifølge nyhetsbyrået AP har han sterk støtte fra nabolandene, men står svakt på hjemmebane etter den verdensomspennende finanskrisen.

Ekspert:- Skremmende

Artikkelen fortsetter.

ARRESTERT: Den styrtede president Manuel Zelaya ble arrestert sist søndag. Foto: EPA
ARRESTERT: Den styrtede president Manuel Zelaya ble arrestert sist søndag. Foto: EPA

Dragkamp

Presidentene i nabolandene og fra andre steder i Latin-Amerikan samler seg nå i Nicaragua for å forsøke å finne en løsning på konflikten, etter at Mellom-Amerika har opplevd sitt første militærkupp på 16 år.

- Hvis oligarkene bryter spillereglene, slik de har gjort her, har folk rett til å gjøre opprør og kjempe. Vi er med dem, sier Chavez.

KREVER UTLEVERING: Kuppresidenten i Honduras, Roberto Micheletti, krever at Brasil utleverer den avsatte presidenten Manuel Zelaya. Foto: AP
KREVER UTLEVERING: Kuppresidenten i Honduras, Roberto Micheletti, krever at Brasil utleverer den avsatte presidenten Manuel Zelaya. Foto: AP

Den nye presidenten, Roberto Micheletti, har kategorisk avvist forsøk på innblanding utenfra og erklært portforbud de to neste nettene. Den radikale Venezeula-presidenten truer med å kaste ham.

Fanget

Presidenten ble tatt til fange av soldatene og stuet ombord på et fly til Costa Rica søndag, rett før en planlagt folkeavstemning han hadde innkalt til, i åpent trass mot landets høyesterett og kongressen i Honduras. Motstanderne beskriver dette som et forsøk på å klamre seg til makten etter at presidentperioden 27. januar.

Den nye makthaveren i bananrepublikken, som fikk økenavnet etter de store amerikanske militærbasene som ble utplassert der på 80-tallet, sier at militæret grep inn for å bevare demokratiet.

- Det var for å forsvare loven og de demokratiske prinsippene, sier Micheletti, ifølge nyhetsbyrået AP.

Den styrtede presidenten blir truet med å settes bak lås og slå om han våger å vende tilbake.

GUTTA I NICARAGUA: Hugo Chavez (t.v.) og Daniel Ortega (t.h.) er klare til kamp for deres venstrepopulistiske venstre-kollega i Nicaragua. Foto: AP
GUTTA I NICARAGUA: Hugo Chavez (t.v.) og Daniel Ortega (t.h.) er klare til kamp for deres venstrepopulistiske venstre-kollega i Nicaragua. Foto: AP

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks