Hovedinnhold

Skyting og barrikader i Honduras

Det var skyting i nærheten av presidentpalasset i Tegucigalpa sent søndag etter at tilhengere av den styrtede presidenten Manuel Zelaya satte opp barrikader.

Hundrevis av maskerte demonstranter, væpnet med stokker, brukte bildekk, metallskrap og kiosker til å sperre veien til presidentpalasset etter at de militære tok makten og sendte Zelaya i eksil til Costa Rica. En sykebil ble også sett ankomme.

Samtidig innførte de militære portforbud natt til mandag og tirsdag, men demonstrantene sa de ville trosse portforbudet.

VGTV:Skjøt for å skremme demonstranter

ER DU I HONDURAS?DA VIL VG NETTS JOURNALIST GJERNE SNAKKE MED DEG!

Zelaya la seg ut med både rettsapparatet, flertallet i nasjonalforsamlingen og de militære da han ville arrangere folkeavstemning for å endre grunnloven slik at han kunne stille til valg for en ny periode.

Høyesterett kom til at folkeavstemningen var grunnlovsstridig og opplyste at den hadde bedt de militære fjerne Zelaya, som ble hentet i sitt hjem tidlig om morgenen søndag og sendt med fly til Costa Rica.

Flere av regjeringsmedlemmene ble arrestert, og utenriksminister Patricia Rodas er forsvunnet. Det er også meldt at en venstreorientert parlamentariker, Cesar Ham, ble skutt og drept da han motsatte seg å bli pågrepet.

Nasjonalforsamlingen utpekte Roberto Micheletti til ny president, og han ble tatt i ed allerede søndag. Han skal sitte til det arrangeres valg i november. Hans første handling var å erklære portforbud.

President arrestert i pysjamas:- Dette er et militærkupp

Venstredreining

Zelaya selv sa på en pressekonferanse i Costa Rica, med president Oscar Arias ved sin side, at han fortsatt er Honduras' lovlige president. Han sa også at han var blitt lurt av de militære, og at det er feil at han søkte avskjed frivillig.

- Jeg vil aldri gi opp siden jeg ble valgt til president av folket, sa Zelaya, som etter at han ble valgt som konservativ for fire år siden, har dreid mot venstre og blitt en nær alliert av Venezuelas radikale president Hugo Chávez.

Verken de militære eller den lille velstående eliten i det fattige mellomamerikanske landet satte pris på denne venstredreiningen.

Men de siste meningsmålingene antyder at han har mistet støtte også blant de store fattige massene, ikke minst på grunn av problemene som skyldes den globale finanskrisen. Oppslutningen om ham er sunket til rundt 30 prosent.

Artikkelen fortsetter.

PRESIDENT-VENNER: Den styrtede presidenten Manuel Zelaya (i.m.) sammen med nicaraguas president Daniel Ortega (t.v.) og og Venezuelas president (t.h.). Statslederne vil nå samles til et ekstraordinært møte.. Foto: EPA
PRESIDENT-VENNER: Den styrtede presidenten Manuel Zelaya (i.m.) sammen med nicaraguas president Daniel Ortega (t.v.) og og Venezuelas president (t.h.). Statslederne vil nå samles til et ekstraordinært møte.. Foto: EPA

Fra USA til Cuba

Kuppet ble unisont fordømt over hele kontinentet og i Europa, av så forskjellige land som Cuba, Venezuela, USA og EU, som alle krever at Zelaya gjeninnsettes.

En talsmann for utenriksdepartementet i Washington sa at USA bare anerkjenner Zelaya som lovlig president, mens utenriksminister Hillary Clinton fordømte kuppet som hun sa krenker Det interamerikanske demokratiske charter.

USAs UD opplyste også at de jobber for å sikre seg at Zelaya og hans familie ikke blir utsatt for fare. De er i kontakt med Zelaya, og var det lenge også med de militære mens de advarte mot et kupp, men at de militære sluttet å ta telefoner fra USA.

Test for USA

Kuppet blir en første test for president Barack Obama som prøver å reparere det dårlige forholdet mellom USA og Latin-Amerika som han fikk i arv fra forgjengeren George W. Bush.

Hugo Chávez truet med å sette inn sine militære om landets ambassadør eller ambassade i Honduras blir skadd.

Også Organisasjonen av amerikanske stater, EU og FN fordømte kuppet.

OAS har innkalt til hastemøte for å komme fram til en resolusjon som kan vedtas enstemmig, FNs generalsekretær Ban Ki-moon krevde at Zelaya gjeninnsettes, og FNs hovedforsamling møtes til hastemøte mandag.

Kuppet er det første militærkuppet i det fattige Mellom-Amerika siden den kalde krigen og de lokale geriljakrigene ble avsluttet på 80-tallet. (©NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks