Hovedinnhold

Jarle hentes ned fra Mount Everest med bil

BESTEG MOUNT EVEREST: Klatreren Jarle Trå skal være kraftig nedkjølt og har store frostskader på både hender og føtter.
BESTEG MOUNT EVEREST: Klatreren Jarle Trå skal være kraftig nedkjølt og har store frostskader på både hender og føtter.
(VG Nett) Klatreren Jarle Trå (39) fraktes med en Jeep til sykehus i Kathmandu. Værutsiktene er dårlig for de kommende dagene, og man tar ikke sjansen på å vente på helikopter.

Dette opplyser Trås pressetalsmann Olav Grotheim til VG Nett. Bilturen til Kathmandu er ventet å ta 12 timer.

- Værutsiktene er dårlig frem til torsdag. Det ble ikke tatt noen sjanse på å vente til det ble gode nok forhold for helikopter å slippe til, sier Grotheim.

Pressevakt Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet bekrefter at Trå fraktes i bil.

- Vi har fått en muntlig tillatelse fra kinesiske myndigheter om at han kan hentes ned med helikopter, men på grunn av usikkerheten begynner de å kjøre mot Nepal i bil. Tanken er at helikopteret kan plukke opp Trå på veien, om det er mulig, sier Jahnsen.

Se Jarle Trås blogg her
(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider)

Det er dårlig vær i området. Helikopteret står klart i Nepal, men det er for mye vind og snø til at det kan fly inn til Mount Everest.

- Den siste beskjeden vi har fått er at de tidligst kan fly inn tirsdag klokken ti, sa Ragnhild Imerslund til VG Nett tidligere i dag.

LES OGSÅ:- Dette er et under

Trenger rask legehjelp

Den første meldingen kom på at Trå var i god behold, men like etter sa Stein Grønnerøe, som er sammen med Trå, at tilstanden som kritisk. UD ønsker ikke å kommetere klatrerens tilstand.

- Det eneste jeg kan si er at vi har fått beskjed om at han trenger rask legehjelp.

- Jarle er fortsatt nedkjølt, og det haster å komme videre. Vi har bestilt sykehusrom i Katmandu, sier klatrekollega Tormod Granheim til NTB.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HØYEST I VERDEN: Med sine 8848 meter er Mount Everest det høyeste fjellet i verden. Foto: REUTERS
HØYEST I VERDEN: Med sine 8848 meter er Mount Everest det høyeste fjellet i verden. Foto: REUTERS


Jarle Trå skal være kraftig nedkjølt og ha store frostskader på både hender og føtter. Han har tidligere blitt fraktet ned fra fjellet på en yakokse

Imerslund sier at de håper Trå kan fraktes til Kathmandu.

- Vi har ambassade der, og håper at han kan bli fløyet til en klinikk der.

LES OGSÅ:Klatreekspert: - Kan ta dager å få Jarle ned

Fraktes med jakokse

Den norske klatreren fraktes nå ned med en yakokse fra ABC-campen på 6000 meters høyde til basecamp på 5200 meter. Det blåser kraftig i fjellsiden, noe som øker faren for forfrysninger betraktelig.

EKSPEDISJON: Jarle Trå er en erfaren klatrer. Her står Trå på toppen av Zinalrothorn i Sveits, med Matter Horn i bakgrunnen, sommeren 2007. Foto:
EKSPEDISJON: Jarle Trå er en erfaren klatrer. Her står Trå på toppen av Zinalrothorn i Sveits, med Matter Horn i bakgrunnen, sommeren 2007. Foto:

Trå var forventet tilbake til leiren sin lørdag kveld, men da han ikke dukket opp ble det satt i gang en lokal leteaksjon. Mandag morgen ble han funnet i live. Olav Grotheim, som fungerer som pressetalsmann for Trå, fikk snakke med ham på telefon etter at det gledelige budskapet nådde Norge.

- Det første han sa var «unnskyld at jeg har laget et helvete for dere de siste dagene», sier Grotheim.

LES OGSÅ:- Jarle Trå valgte tur etter evne

Leteaksjon

Målet for Trås Mount Everest-ekspedisjon var å gå til toppen alene uten verken oksygen eller sherpaer. Sist han oppdaterte bloggen sin rapporterte han at han hadde 400 meter igjen til toppen. Dette var 21. mai. Da rapporterte han at han var sliten, men at toppen var innen rekkevidde.

Grotheim bekrefter at Trå nådde toppen, men at det skal ha oppstått komplikasjoner på vei ned. De siste dagene skal han ha vært alene i det enorme fjellområdet.

- Jeg vet foreløpig ikke så mye om hva som har skjedd, men bloggen vil bli oppdatert i løpet av dagen, sier Grotheim.

Talsmannen legger ikke skjul på at det etterhvert ble vanskelig å holde de negative tankene unna mens timene og dagene gikk uten livstegn fra kameraten.

- Du gir aldri opp håpet, men nå føles det som et under at han er funnet. Beklager at jeg bruker så sterke ord, men dette er helt vanvittig, sier han.

Trå klatret opp Mount Everest fra tibetansk side. En tysk klatrer som klatret uten oksygen og samme rute som Trå, ble søndag funnet død. Han nådde toppen av fjellet torsdag, men døde på 8700 meters høyde av nedkjøling og oksygenmangel.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks