Hovedinnhold

Delara (23) ble hengt i morges

HENRETTET: Delara Darabi. Foto: Iran Human Rights
HENRETTET: Delara Darabi. Foto: Iran Human Rights
(VG Nett) Den unge iranske kvinnen Delara Darabi ble uten forvarsel henrettet i fengselet i Rasht i morgentimene 1. mai.

Denne saken handler om:

Den norsk-iranske legen og menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam oppfordrer alle som markerer 1. mai om å vise sin avsky over at iranske myndigheter nok en gang har henrettet en såkalt mindreårig lovbryter.

- Delara ble hengt i dag morges uten at noen var informert på forhånd, sier menneskerettighetsforkjemperen til VG Nett.

Utsatte henrettelsen

Delara Darabi (23) ble dømt til døden som 17-åring, og var en av de mest kjente såkalte mindreårige dødsdømte i Iran.

Ifølge Delara Darabis advokat var hun uskyldig i drapet hun ble dømt for. Drapet skal ha skjedd under et innbrudd og Darabi hevder at hun tok på seg skylden for drapet fordi hun var under 18 år.

Hun skulle i utgangspunktet henrettes 20. april, men denne ble utsatt i to måneder på grunn av massiv nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

LES OGSÅ:- Henrettelsen av Delara Darabi kan skje når som helst

TRENGER INTERNASJONALT PRESS: Mahmood Amiry-Moghaddam i Iran Human Rights sier internasjonal oppmerksomhet om dødsdømte mindreårige er viktig og nødvendig for å øve press på iranske myndigheter. Foto: Stian Eisenträger
TRENGER INTERNASJONALT PRESS: Mahmood Amiry-Moghaddam i Iran Human Rights sier internasjonal oppmerksomhet om dødsdømte mindreårige er viktig og nødvendig for å øve press på iranske myndigheter. Foto: Stian Eisenträger

Må fordømmes

- At henrettelsen kommer på en dag som dette etter all oppmerksomheten saken har fått, viser at iranske myndigheter ikke anser reaksjonene utenfra som annet enn tomme ord, sier Amiry-Moghaddam, som i likhet med Amnesty International er i harnisk over henrettelsen.

- Nå må Norges og andre lands myndigheter reagere sterkere enn noen gang og vise at vi virkelig bryr oss om barns rettigheter, sier Mahmood Amiry-Moghaddam som oppfordrer FN og EU til å fordømme henrettelsen og ilegge sanksjoner på Iran.

Norske myndigheter skal så langt ikke ha kommet med noen offisiell reaksjon på henrettelsen av Delara Darabi.

- Normalt sett reagerer vi alltid på henrettelser av mindreårige. Dette har vi tatt opp mange ganger med iranske myndigheter, enten gjennom Irans ambassade i Norge eller vår ambassadør i Iran. Dette kommer vi også til å fortsette med, sier pressevakt Bjørn Svennungsen i Utenriksdepartementet til VG Nett.

LES MAHMOODS MENNESKERETTSBLOGG HER!

Vanskelige forhold

Darabi ble 23 år og har sittet i et kvinnefengsel i Rasht i fem år. Forholdene i fengselet var svært vanskelige for Darabi og hun har tidligere forsøkt å begå selvmord.

Rundt 150 mindreårige venter på dødsstraff i Iran. Hvert år blir 8-9 mindreårige henrettet ved henging.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks