Hovedinnhold

Grønland sier ja til mer selvstyre

NÆRMERE SELVSTYRE: 72 prosent av de 39.000 stemmeberettigede på Grønland møtte opp for å stemme om økt selvstyre. Foto: SCANPIX
NÆRMERE SELVSTYRE: 72 prosent av de 39.000 stemmeberettigede på Grønland møtte opp for å stemme om økt selvstyre. Foto: SCANPIX
Et klart flertall av grønlenderne stemte ja til større grad av selvstyre i tirsdagens folkeavstemning, opplyser Grønlands Hjemmestyre.

Denne saken handler om:

I alt 75,54 prosent av dem som avla stemme, sa ja til mer løsrivelse fra Danmark, mens 23,57 prosent stemte mot.

- Nasjonen har talt. Nå er det ikke bare to grønlandske medlemmer i det danske Folketinget som snakker om grønlandsk selvstendighet. Resultatet ble bedre enn jeg hadde kunnet forestille meg, sier den grønlandske veteranpolitikeren Lars-Emil Johansen, som tilhører det sosialdemokratisk orienterte Siumut-partiet og regnes som en av det nåværende hjemmestyrets fedre.

Selvstendighet

Han ser avstemningen som et nytt skritt på veien mot full selvstendighet fra Danmark, men understreker samtidig at det ikke er snakk om noen anti-dansk aksjon.

- Det varme og tette forholdet til Danmark består, sier han og retter en takk til danske politikeres støtte til selvstyreordningen.

Siden 1979 har den såkalte hjemmestyreordningen gitt grønlenderne råderett over alle indre spørsmål, men Danmark har fortsatt et ord med i laget på områder som utenriks- og forsvarspolitikk og i politispørsmål.

Mer selvstyre kan gi Grønland større rettigheter i Arktis, der antatt store forekomster av olje og gass kan bli ettertraktet.

Jubler

Lederen i Landsstyret, Hans Enoksen, jubler over resultatet fra tirsdagens avstemning.

- Jeg takker folket på Grønland for dette overveldende resultatet. Grønland har fått mandag til å ta et skritt videre, sier han.

Om lag 72 prosent av Grønlands 39.000 stemmeberettigede avla stemme i tirsdagens valg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks