Hovedinnhold

Tsunami etter jordskjelv i Sør-Stillehavet

Faren over uten store skader

VULKANUTBRUDD: Dette bildet av et underjøisk vulkanutbrudd ble tatt onsdag rett utenfor kysten av Tonga. Det er ikke kjent om jordskjelvet i dag har sammenheng med vulkanutbruddet. Foto: Reuters
VULKANUTBRUDD: Dette bildet av et underjøisk vulkanutbrudd ble tatt onsdag rett utenfor kysten av Tonga. Det er ikke kjent om jordskjelvet i dag har sammenheng med vulkanutbruddet. Foto: Reuters
(VG Nett) Det ble utløst en tsunami i Sør-Stillehavet etter kraftig jordskjelv utenfor Tonga.


Jordskjelvet målte 7,7 på Richters skala, ifølge nyhetsbyrået AP. Like før klokken 19 torsdag kveld kom beskjeden om at faren for at tsunamien skulle gjøre skade var avblåst.

Det ble sendt ut et tsunamivarsel for øyene Tonga, Niue, Kermadec-øyene, Amerikansk Samoa, Samoa og Fiji, og det er bekreftet at jordskjelvet førte til en tsunami, skriver Pacific Tsunami Warning Centre.

Det ble umiddelbart sendt ut evakueringsvarsel. Radiostasjoner på Tonga ba folk i landsbyer langs sjøen om å forlate områdene.

Er du i området?Kontakt VG Nett!

Tsunami-bølger skal ifølge BBC ha truffet deler av Tonga, Samoa og andre øyer i området, men det foreligger så langt ingen rapporter om at tsnunami-bølgene førte til ødeleggelser.

Blåste i evakuering

Ifølge US Pacific Tsunami Warning Centre var det mest trolig at bølgene fra tsunamien kunne skape ødeleggelser langs kystlinjene i nærheten av episenteret til jordskjelvet. Jordskjelvets episenter var 213 kilometer sør for Tonga.

Til tross for at det ble beordret evakuering, lot ikke folk på Tonga til å bli skremt. Tvert i mot tok de evakueringsvarselet lite seriøst. Få forlot kyststrøkene.

- Folk er ute på gatene og ler av varselet, sa talsmann for poliitet på Tonga, Niua Kama, ifølge BCC.

Myndighetene på Hawaii skrev i et varsel at enkelte områder av Hawaii kunne oppleve bølger og små endringer i havnivået.

Mandag var det et voldsomt vulkanutbrudd i sjøen utenfor Tonga. Les mer og se VG TV her!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks