Hovedinnhold

Ny undersøkelse om Afghanistan:

- Sikkerhetssituasjonen forverret de siste fem årene

ØKT USIKKERHET: Afghanere flest føler seg mer utrygge, til tross for økt tilstedeværelse av NATOs ISAF-soldater, her i Helmand provinsen. Likevel støtter de aller fleste afghanere i en ny undersøkelse de internasjonale styrkenes nærvær. Foto: Harald Henden
ØKT USIKKERHET: Afghanere flest føler seg mer utrygge, til tross for økt tilstedeværelse av NATOs ISAF-soldater, her i Helmand provinsen. Likevel støtter de aller fleste afghanere i en ny undersøkelse de internasjonale styrkenes nærvær. Foto: Harald Henden
(VG Nett) 83 prosent av afghanerne mener sikkerhetssituasjonen er blitt forverret de siste fem årene. 63 prosent opplever at de selv er blitt mer utrygge.

Denne saken handler om:

I dag presenteres en undersøkelse foretatt av CARE og andre bistands- og menneskerettighetsorganisasjoner som måler vanlige afghaneres holdninger. Den tegner et dystert bilde av en hverdag preget av vold og fattigdom der folks tillit til myndigheter er tynnslitt.

Forverringen av sikkerhetssituasjonen skjer samtidig med at de NATO-ledede ISAF styrkene kraftig har trappet opp sitt nærvær. Samtidig sier nesten alle i denne undersøkelsen at de støtter de utenlandske styrkene. 86 prosent sier at de bidrar til økt sikkerhet i Afghanistan.

Les også:Fire NATO-soldater drept i Afghanistan.

- Mer vold

Intervjuene er foretatt i seks av Afghanistans 34 provinser, og det har ikke vært mulig å oppsøke de farligste områdene. Selv i de roligere områdene ser folk at det er blitt farligere.

Et flertall i undersøkelsen rapporterer om økt antall skyteepisoder, mer vold fra Talibans side, flere selvmordsangrep og økt aktivitet fra kriminelle gjenger. Det er et liv i frykt for vold, terror og bortføringer. De ser også at lokale krigsherrer har beholdt sine våpen eller rustet opp. Folk oppgir fattigdom og arbeidsløshet som årsaker til utryggheten og ber om handling også på disse områdene.

Les også:Åpner for norske soldater til Sør-Afghanistan.

Generalsekretær Marte Gerhardsen i CARE påpeker at kvinner og barn nå opplever at de er blitt mer utsatt for vold og at mange føler seg uten beskyttelse. Denne uken revurderer FN sitt mandat i Afghanistan, og CARE mener sikkerheten til vanlige mennesker må få høyeste prioritet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

POSITIVE: DE fleste afghanerne ser positivt på det internasjonale nærvær. Foto: Harald Henden
POSITIVE: DE fleste afghanerne ser positivt på det internasjonale nærvær. Foto: Harald Henden

Fra håp til frykt

Den forrige undersøkelsen ble foretatt i 2004, og forskjellen til dagens resultater er slående. For fem år siden var afghanerne optimistiske for sin egen fremtid og entusiastiske med tanke på de forandringer de trodde frie valg ville bringe. I år skal afghanerne gå til valgurnene igjen.

Les også:Få asylsøkere returneres til sine hjemland.

ISAFs målsetting er å bringe økt sikkerhet og åpne områder for sivil bistand, men det har vist seg svært vanskelig å oppnå. Selv om afghanere flest fortsatt støtter de internasjonale styrkene, fordømmer de luftangrep og er kritiske til hvordan mange husransakelser foretas.

Det viktigste er likevel at folk flest, i følge denne undersøkelsen, ser positivt på det internasjonale nærvær.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks