Hovedinnhold

Europa redder bankene sine

EUROPEISK REDNINGSAKSJON: Den tyske storbanken Hypo Real Estate ble reddet av tyske myndigheter søndag. I en rekke europeiske land foregår det nå redningsaksjoner for å hjelpe finanssektoren. Foto: REUTERS
EUROPEISK REDNINGSAKSJON: Den tyske storbanken Hypo Real Estate ble reddet av tyske myndigheter søndag. I en rekke europeiske land foregår det nå redningsaksjoner for å hjelpe finanssektoren. Foto: REUTERS
I en rekke europeiske land pågår det redningsaksjoner for å hjelpe den skakkjørte finanssektoren. Italia har på sin side ikke mistet troen på en felles redningspakke for hele Europa.

Denne saken handler om:

Den tyske regjeringen ble sammen med sentralbanken og finanssektoren i landet enige om å redde banken Hypo Real Estate med en krisepakke på 50 milliarder euro, snaut 415 milliarder kroner.

Redningspakken er den største i tysk historie.
Myndighetene gikk allerede i forrige måned med på å innvilge Hypo Real Estate en maksimumskreditt på 35 milliarder euro. I avtalen som ble klar søndag bidrar finanssektoren med 15 milliarder euro.

- Avtalen bringer stabilitet til Hypo Real Estate. Det betyr også at Tyskland er styrket som sted å gjøre forretninger i vanskelige tider, heter det i en pressemelding som ble sendt ut etter møtet søndag.

Et forsøk på å redde banken mislyktes lørdag da gruppen som tilbød en redningspakke, trakk tilbudet tilbake.

Dansk fond

I Danmark ber regjeringen bankkundene om ikke å bekymre seg for sparepengene sine etter at forhandlingene om en redningspakke på 35 milliarder danske kroner ble sluttført søndag, melder nyhetsbyrået Reuters.

I henhold til avtalen skal danske banker de neste to årene skyte inn 35 milliarder kroner inn i et fond som skal hjelpe kriserammede banker. Blir regningen høyere, dekker den danske regjeringen resten av beløpet.

- På den måten har bankkundene og kreditorer full sikkerhet for det de har utestående i danske pengeinstitusjoner. Dette sikrer stabilitet i finanssektoren, sa økonomiminister Lene Espersen på en pressekonferanse natt til mandag.

Avtalen innebærer også bankdirektørene ikke lenger får nyte godt av gullkantede aksjeopsjoner.

Fortis kjøpt opp

På Island, som er hardt rammet av finanskrisen, diskuterte myndighetene og bankene også en mulig redningspakke for den islandske økonomien.
- Det europeiske bankvesenet får nå kjenne vinden fra den andre siden av Atlanteren, konstaterer Axel Pierron, visepresident i det amerikanske finansrådgivningsselskapet Celent.

Sent søndag kveld opplyste Belgias statsminister Yves Leterme at den franske storbanken BNP Paribas SA har kjøpt 75 prosent av den kriserammede finansinstitusjonen Fortis.
Avtalen betyr at BNP Paribas SA overtar kontrollen over Fortis' avdelinger i Luxembourg og Belgia.

Før helgen ble den nederlandske delen av Fortis' nasjonalisert av regjeringen.

Vil ha felles fond

Statsminister Silvio Berlusconi gjorde det klart at Italia kommer til å forsøke å gjenopplive ideen om en felles redningspakke for den europeiske finanssektoren når EUs finansministre møtes i Luxembourg mandag.

Det ble ikke enighet om en slik redningspakke på toppmøtet mellom de tyske, franske, italienske og britiske regjeringssjefene på et møte i Paris lørdag. Berlusconi hevder imidlertid at flere har skiftet mening.

- Angela Merkel har sagt at hun nå vil gå med på en slik redningspakke. Frankrike kommer også til å slutte seg til, fastslo den italienske statsministeren.

Den britiske finansministeren Alistair Darling har sagt at han er villig til å gå til store skritt for å sikre at landet klarer seg gjennom finanskrisen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks