Hovedinnhold

Afghanske flyktninger tvinges ut

PÅ VEI UT: Mohammed har fått beskjed om at han må forlate Iran innen femten dager. Foto: Espen rasmussen
PÅ VEI UT: Mohammed har fått beskjed om at han må forlate Iran innen femten dager. Foto: Espen rasmussen
De får 500 kroner og farvel. Afghanske flyktninger i Iran sendes tilbake til en usikker skjebne i et land mange aldri har sett.

Denne saken handler om:

- Jeg vet ikke engang hvor familien min kommer fra i Afghanistan. Jeg var bare to år da vi flyktet til Iran, og min far døde to år senere. Nå blir jeg tvunget til å reise tilbake. Jeg har fått 15 dagers frist, forteller Mohammed (27).

1,5 til 2 millioner afghanere i Iran som ikke er registrert hos myndighetene, står uten arbeidstillatelse og i fare for å bli tvangssendt til Afghanistan.

Nå får flyktninger som Mohammed kort frist på å forlate landet som har vært hans hjem i 24 år.

Mohammed sier at han ikke hadde råd til å flytte til de områder der iranske myndigheter tillater flyktningene å bo.

- Min mor er syk. Et av mine to barn er sykt. Jeg har ikke tid til å arbeide og skaffe oss inntekter.

Vi møter Mohammed på venteværelse hos FNs høykommissær for flyktninger i Teheran (UNHCR). Han håper på å få hjelp til regningene for morens behandling.

Han har satt seg i gjeld for å betale for sine syke familiemedlemmer. Mohammed er 27 år, men ser ut som han er i førtiårene.

Analfabet

- Det har vært et tungt liv. Jeg begynte å arbeide da jeg var syv år og tjente bare noen øre om dagen. Jeg tar alt mulig arbeid, sier Mohammed.

Etter et kort intervju hos en saksbehandler får han med seg et brev til sykehuset som behandler moren. Han vet ikke hva det står og vil ikke åpne brevet.

Han kan ikke lese og skrive. Han er lei seg for å innrømme at han er analfabet.

- Det ble aldri tid til å lære noe, sier han.

Mohammed aner ikke hvordan familien skal klare seg i Afghanistan. De som reiser tilbake frivillig får 100 dollar i startkapital. Det rekker ikke langt.

- Vi har ikke noe valg. Hva kan vi gjøre? Vi må reise tilbake til et sted vi aldri har vært.

Fra april 2002 til april i år har FNs høykommissær (UNHCR) bidratt til frivillig hjemsendelse av 856 390 afghanere, eller 141 181 familier. Like mange har reist tilbake uten assistanse.

Den første avtalen mellom UNHCR, Iran og Afghanistan om frivillig repatriering ble inngått i 2002 og den er blitt forlenget hvert år siden. Denne våren har transporten neste stanset helt opp. Praktisk talt ingen afghanere ønsker å reise hjem i dagens situasjon.

Kan tvinges ut

Høykommissærens representant i Iran, Carlos Zaccagnini de Ory, sier at programmet for en frivillig tilbakesendelse til Afghanistan nesten har stanset opp.

Når flyktningene ikke reiser frivillig kan bli tvunget ut.

- De kan nå bli deportert. Det er en dyster situasjon for afghanere uten dokumenter i Iran sier de Ory.

Han varsler at deportasjonene kan få alvorlige konsekvenser:

- Det handler ikke bare om sikkerhetssituasjonen i Afghanistan. Det er også fare for tørke og en alvorlig matvarekrise i deler av landet. Iran trenger afghansk arbeidskraft, men ser seg ikke tjent med tre millioner afghanere i landet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks