Hovedinnhold

Norge beklager russisk anerkjennelse

HØYRE: Jonas Gahr Støre fikk toppjobb i Høyre, men takket nei. Foto: Scanpix
HØYRE: Jonas Gahr Støre fikk toppjobb i Høyre, men takket nei. Foto: Scanpix
Norge beklager at Russland anerkjenner de georgiske utbryterområdene Abkhasia og Sør-Ossetia som uavhengige stater.

Denne saken handler om:

Dette sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter at den russiske president Dmitrij Medvedev tirsdag godkjente nasjonalforsamlingens beslutning om å akseptere de to områdene som egne land.

Støre sier at Norge legger vekt på bruk av fredelige midler for å bilegge konflikter i Europa. Dette synet bygger på FN-paktens pålegg om respekt for territoriell integritet.

- En russisk anerkjennelse av de georgiske utbryterområdene bryter med disse prinsippene. Det er ikke et konstruktivt bidrag til en langsiktig og fredelig løsning av konflikten, og rokker ved fundamentet for den inngåtte våpenhvileavtalen, sier Støre.

Les også:Sør-Ossetia og Abkhasia takker Russland

Han legger til at regjeringen ikke kan se at det er et folkerettslig grunnlag for en slik anerkjennelse, og at Norge derfor opprettholder støtten til georgisk suverenitet over områdene.

Norge støtter arbeidet i OSSE og EU for å finne en varig løsning innenfor det som i dag er Georgias grenser.

- Jeg er bekymret for de videre regionale og internasjonale konsekvenser det russiske vedtaket kan få. Det er viktig å motvirke en ytterligere tilspissing av konfliktnivået, og medvirke til gjenopptakelse av konstruktivt politisk samarbeid, sier utenriksministeren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks