Hovedinnhold

Nekter kvinner å stemme

VENTER UTENFOR: Disse kvinnene venter utenfor et valglokale i Peshawar, regionen der flere valglokaler for kvinner er blitt stengt. Foto: AFP
VENTER UTENFOR: Disse kvinnene venter utenfor et valglokale i Peshawar, regionen der flere valglokaler for kvinner er blitt stengt. Foto: AFP
NOWSHERA/OSLO (VG Nett) Kvinner blir nektet å avgi stemme i områder i Peshawar, nordvest i Pakistan. Et eldreråd av menn har bestemt at kvinnene ikke skal få stemme, og har stengt deres valglokaler.

Denne saken handler om:

VG Nett i Pakistan

VG Nett

Guvernøren i Peshawar, Ghulam Ali, opplyser at valget måtte avbrytes i Maryamzai, Budaber og andre områder i utkanten av Peshawar. Disse områdene ligger tett opp mot grensen til Afghanistan, i et område der Taliban og Al-Qaida er aktive.

- Jeg har fått rapporter om at eldre menn i området har bestemt at det er i mot vår kultur at kvinner får stemme, sier Ali, ifølge avisen The Times of India.

Tett på nett om valget: Den norskpakistanske samfunnsforskeren Atilla Amir Iftikhar svarte om valget i Pakistan. Les svarene her.

- Tradisjon

Pakistans valgsjef Qazi Farooq truet i en tv-sendt tale søndag kveld med sterke reaksjoner dersom noen forsøkte å hindre kvinner fra å stemme. Likevel vil guvernøren i Peshawar ikke gripe inn mot de eldre mennene som hindrer kvinner fra å stemme.

- Dette er deres tradisjon. Vi kan ikke gjøre noe, sier han.

Over hele Pakistan avgir menn og kvinner stemmer i atskilte valglokaler. 36 millioner av Pakistans 81 millioner velgere er kvinner. Pakistanske kvinner fikk stemmerett i 1947.

- Min rett og plikt

I Akora Khattak rett utenfor Nowshera i grenseprovinsen mot Afghanistan var alt lagt til rette for at kvinne kunne stemme da VG Nett var innom mandag.

FIKK STEMME: Afsrah, som VG Nett treffer i Nowshera, forteller at hun har stemt for fred. Foto: Geir Terje Ruud
FIKK STEMME: Afsrah, som VG Nett treffer i Nowshera, forteller at hun har stemt for fred. Foto: Geir Terje Ruud

Det var egne stemmelokaler for kvinnene, som løftet burkaen og viste sin identitet før de gikk inn i stemmeboksen og fikk maling på tommelen som bevis på at de hadde avgitt stemme.

- Det er min rett og min plikt å stemme, sier Afsrah til VG Nett.

Den godt voksne kvinnen lar seg ikke skremme av trusler eller om bønn om at hun ikke måtte delta, blant annet fra koranskolen som ligger vegg i vegg med valglokalet.

- Jeg stemte for fred. Jeg håper på fred i Pakistan og på en stabil regjering, sier Afsrah.

Godt under 20 prosent av velgerne i dette distriktet var kvinner.

Terrorfrykt

Dagens viktige valg i Pakistan preges av terrorfrykt og frykt for valgjuks. Klokken 12 norsk tid var minst tre personer drept og 40 skadet i sammenstøt mellom politiske grupperinger.

Les også:Frykter blodbad

VALGURO: To politimenn arresterer en demonstrant utenfor et valglokale i Karachi. Foto: AFP
VALGURO: To politimenn arresterer en demonstrant utenfor et valglokale i Karachi. Foto: AFP

Minst to valglokaler ble i morgentimene utsatt for bombeangrep. Ingen mennesker ble imidlertid drept eller skadet i de to angrepene. 400.000 politifolk er i dag utplassert for å sørge for sikkerheten rundt valglokalene

VGTV i Pakistan:Velgerne frykter for sikkerheten

Meningsmålinger tyder på over 30 prosent, kanskje 40, til Benazir Bhuttos parti PPP, Folkepartiet. Tidligere statsminister Nawaz Sharifs parti MLP-N (Muslim League Pakistan - N) får over 20 prosent og president Musharrafs støtteparti, MLP-Q får rundt 15 prosent.

Svært mye står på spill for president Musharraf. Valget blir av mange sett på som en folkeavstemning om hans fremtid, åtte år etter at han overtok makten i et millitærkupp. Opposisjonen i Pakistan har advart mot valgjuks under dagens valg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks