Hovedinnhold

Evakuerer alle nordmenn fra Syria

Her tråkker demonstranter på ambassadeskiltet i Damaskus - den norske riksløven. Foto:
Her tråkker demonstranter på ambassadeskiltet i Damaskus - den norske riksløven. Foto:
(VG Nett)Rasende demonstranter stormet den norske ambassaden i Syria, brant det norske flagget, tråkket på riksvåpenet og brant bygningen ned. Statsminister Jens Stoltenberg ber alle nordmenn forlate Syria.

Denne saken handler om:


Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa på en pressekonferanse i kveld at det befinner seg om lag 70 nordmenn i Syria. 35 av dem skal befinne seg i hovedstaden Damaskus. Han oppfordrer alle til å forlate landet.

Statsminsiter Jens Stoltenberg beordret i kveld full evakuering av alt ambassadepersonell i Syria. Norge skal ha fått tilbud om bistand i evakueringen fra EU og Syria. Evakueringen er allerede i gang, og skjer i samarbeid med danske myndigheter.

Ingen nordmenn skal være skadet i urolighetene. Det er fridag ved ambassaden og det var derfor ingen til stede da bygningen ble stormet.

Svein Sevje, den norske ambassadøren er nå i sikkerhet i Jerusalem. Alle norske diplomater er ifølge Janas Gahr Støre i sikkerhet.

Det arbeider til sammen ti personer, hvorav fire norske diplomater, i ambassaden, men ingen er til stede i ambassaden nå.

Ambassaden er stengt. Det er jeg og min familie som bor der til vanlig, sier førstesekretær Kari Eken Wollebæk ved ambassaden i Damaskus til NTB.

Norske myndigheter har lørdag kveld opprettet en midlertidig ambassade på et hotell i Damaskus, opplyser fungerende pressetalsmann Øystein Bø i UD til VG Nett. Der er det administrativt personell som er i arbeide i kveld.

Rasende demonstranter stormet den norske ambassaden i Damskus syria og satte fyr på bygningen. Foto:
Rasende demonstranter stormet den norske ambassaden i Damskus syria og satte fyr på bygningen. Foto:


Angrep den norske og danske ambassaden

Rasende demonstranter angrep i ettermiddag den danske ambassaden i Damaskus. Ambassaden ble satt i brann og er nå brent ned til grunnen. Den svenske ambassaden er i samme bygning.

Deretter satte en gruppe demonstranter kursen for den norske ambassaden en kilometer unna. De ble møtt av syrisk opprørspoliti, men klarte likevel å bryte gjennom sperringene.

Demonstrantene klarte å bryte seg inn i bygningen og den er nå brent ned til grunnen.

Tråkket på den norske løven

TV bilder viser hvordan rasende demonstranter tråkker på det norske riksvåpenet - en løve som holder en øks framfor seg.

Demonstranter knuser inventar, og fra vinduene regner det med det som framstår som dokumenter. Ut fra vinduene står det høye flammer.
Ambassadebygninger skal nå ha brent ned til grunnen.

Holder Syria ansvarlig

Norges ambassadør til Syria Svein Sevje sa i kveld til TV-stasjonen CNN at Norge har bedt Syria om ekstra sikkerhetstiltak.
Det virker ikke som vi helt fikk dette, sier Svein Sevje.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa ved 19-tiden at han har vært i kontakt med sin syriske kollega Farouq al-Shara.

- Jeg gav uttrykk for at det som har skjedd er helt uakseptabelt, sier Støre. Han sier videre at Syrias utenriksminister beklaget situasjonen inngående og tok avstand fra det som har skjedd. Han framholdt overfor utenriksminister Støre at de som står bak angrepene vil bli arrestert og stilt til ansvar.

I følge Støre har det ikke tidligere vært et så stort angrep på en norsk representasjon i utlandet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er overrasket over at syriske myndigheter ikke greide å stanse det ødeleggende angrepet på den norske ambassaden i Damaskus.

- Støre varsler nå en full gjennomgang av Norges diplomatiske forhold til Syria. I følge utenriksministeren skal det ikke være aktuelt å bryte de diplomatiske forbindelsene med landet.

- Det er jo nettopp i tider som dette det er viktig å ha dem, sier Støre

Jonas Gahr Støre opplyste på pressekonferansen at sikkerhetsnivået ved alle norske ambassader nå er høynet.

Demonstrasjonene i Damaskus i dag er det foreløpige voldsomste reaksjonene etter at danske Jyllandsposten i september trykte 12 tegninger med motiver hvor profeten Muhammed var sentral. Norge er trukket inn i saken etter at den kristne avisen Magazinet trykte en faksimile av oppslaget i Jyllandsposten.

Les mer om bakgrunnen her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks