Hovedinnhold

Fare for kosmisk kollisjon om 24 år

Fredag den 13. april 2029 kan bli en virkelig ulykkesdag. En nylig oppdaget asteroide har nemlig kurs for jorda, og vil passere eller treffe kloden vår denne vårdagen om vel 24 år.

Denne saken handler om:

Den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA bekrefter at faren for en kollisjon er til stede. Men sjansen for at det skal gå bra er 60 ganger større enn risikoen for en kosmisk katastrofe, understreker NASAs fagfolk.

Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk Institutt i Oslo er blant astronomene som de siste dagene har fulgt asteroiden 2004 MN4 med stadig større interesse. Han understreker at faren for en kollisjon er liten.

Større

Den er likevel større enn selv erfarne asteroidejegere hadde ventet å få oppleve i sin levetid, skriver Røed Ødegaard i en pressemelding. I januar eller februar kan vi få nye opplysninger bygd på observasjoner fra kjempeteleskopet Arecibo i Puerto Rico, tilføyer han.

Asteroider er små himmellegemer med en diameter fra én meter og oppover. 2004 MN4, ble i julehelgen oppgradert til farenivå 4 på den såkalte Torino-skalaen - det høyeste nivå som har vært brukt siden denne risikoskalaen ble tatt i bruk for snart ti år siden.

-Slike objekter kan ved en kollisjon forårsake ekstremt store skader. Dinosaurene ble for eksempel utryddet av en 10 til 15 kilometer stor asteroide, som for 65 millioner år siden slo ned i det som i dag er Mexico, framholder Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks