Hovedinnhold

Kokainsaken i Bolivia:

- Frykter kvinnene skal rømme landet

COCHABAMBA/OSLO (VG Nett) De tre norske kvinnene som er siktet for kokainsmugling i Bolivia blir ikke løslatt. Bolivianske myndigheter frykter de skal rømme landet.

Denne saken handler om:

Kvinnene på 17, 18 og 21 år er mistenkt for å ha forsøkt å smugle 22 kilo kokain ut av landet.

Alle de tre kvinnene var tildekket med hettegensere da de ankom Justispalasset i Cochabamba i en fengselsbuss fredag kveld norsk tid.

21-åringen kom med det to år gamle barnet på armen. Norske diplomater tok hånd om ungen da kvinnene ble ført inn i rettslokalene. I tillegg til 18-åringens far var faren til den to år gamle ungen til stede sammen med en annen norsk kvinne.

2-åringen reiser hjem til Norge:Hentes hjem av mormor søndag

VGTV:Her forlater de norske jentene fengselet

- For ung

Dommerens begrunnelse for fortsatt fengsling var først og fremst faren for at kvinnene kan rømme landet. Bolivianske myndigheter frykter at de norske jentene kommer til å motsette seg videre etterforskning dersom de blir løslatt.

- Jentene har verken fast bopel, familie, arbeid eller noe annet som binder dem til landet, uttalte dommeren.

18-åringens forsvarer forsøkte å argumentere med at hans klient kom fra en god familie og var for ung til å sitte inne.

Påtalemyndighetene protesterte og sa at ungdommer kun regnes som mindreårige før fylte 16 år, ikke 18.

Dersom det ikke fremmes en ny anke betyr dagens rettsavgjørelse at kvinnene må sitte fengslet i opp mot seks måneder til.

Kvinnene hadde med seg norske Bjørn Olsen som tolk, men ønsket ikke å foklare seg. Ingen av de tre fortrakk en mine og det virket ikke som de skjønte stort av hva som ble sagt under rettsmøtet.

Da møtet var ferdig ble de tre ført tilbake til fengselet.

Kraftig forsinket

Forhandlingene i Bolivia skulle egentlig ha startet klokken 21.15 norsk tid, men ble utsatt. En av årsakene som ble oppgitt var at dommeren satt fast i trafikken. Da rettsmøtet endelig startet varte det i over to timer.

I forkant av rettsmøtet snakket de to yngste kvinnenes nye advokat, Dr. Williams Espinoza Cassia med pressen.

Ifølge Espinoza føler de to jentene seg kraftig lurt av det norske kjæresteparet som fortsatt er etterlyst i saken.

- Dette paret er på flukt fra myndighetene i Bolivia, men vi er overbevist om at de har et ansvar for det som er foregått i denne saken. Det er de som har trukket mine klienter uforskyldt inn i den, sier advokaten til Dagbladet.no.

21-åringen, som hadde med seg datteren på to år til Bolivia representeres av en annen advokat.

Forsvarerne vil be dommeren om at deres klienter løslates mot meldeplikt inntil saken kommer opp for retten, noe som trolig vil ta måneder. Flere av kvinnene som soner i San Sebastian-fengselet der de norske jentene sitter fengslet, har ikke fått noen endelig dom.

Saken fortsetter under bildet
Svarer ikke

ETTERLYST: Hun har spilt i flere kjente norske spillefilmer. Nå knyttes den kvinnelige skuespilleren og hennes kjæreste til kokainbeslaget i Bolivia. Foto: Privat
ETTERLYST: Hun har spilt i flere kjente norske spillefilmer. Nå knyttes den kvinnelige skuespilleren og hennes kjæreste til kokainbeslaget i Bolivia. Foto: Privat


Kjæresteparet som er i politiets søkelys, står oppført med adresser i Oslo i norske registre, men har den siste tiden oppholdt seg i Bolivia. På forskjellige nettsamfunn har kvinnen selv oppgitt at hun er i landet for å jobbe, studere og danse. Det var hun den pågrepne venninnetrioen besøkte under det tre uker lange oppholdet i landet.

VG Nett har i lang tid forsøkt å komme i kontakt med kvinnen som nå jaktes av boliviansk politi, men uten å lykkes.

21-åringen betrodde seg til venn:Fryktet konsekvensene av Bolivia-tur

18-åringens foreldre reiste til Bolivia:- Det var svært godt å se henne

Spesial:Alt om denne saken

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks