Hovedinnhold

50 drept da kirke ble satt i brann

(VG Nett) Over femti mennesker skal ha brent inne da en rasende mobb tente på en kirke i Kenya der flere hundre søkte tilflukt.

Denne saken handler om:

ETNISKE GRUPPER I KENYA

  • Kenyas 36 millioner innbyggere er fordelt på over 40 etniske grupper.
  • De største gruppene er kikuyu (22 prosent av befolkningen), luhya (14 prosent), luo (13 prosent), kalenjin (12 prosent) og kamba (11 prosent).
  • Den mest kjente gruppen er kanskje masaiene, men disse utgjør en liten del av folketallet. De er kjent for mange turister både på grunn av sine tradisjoner og klesdrakter, og fordi de har tilhold i landets populære naturreservater.
  • President Mwai Kibaki er kikuyu, mens opposisjonsleder Raila Odinga er luo. Kikuyuene har sin bastion i de sentrale delene av landet, mens luoene står sterkt vest i Kenya og også i flere av slummene i Nairobi.
  • Den sterke etniske dimensjonen i politikken bidrar ofte til å eskalere konflikter i forkant og umiddelbart i etterkant av valg. Samfunnet i Kenya preges med jevne mellomrom av motsetninger og sammenstøt mellom gruppene.
  • I 1992 ble om lag 1.500 personer drept i sammenstøt i Rift Valley-regionen. Fem år senere ble om lag 200 drept, de fleste av dem i kamper i kystbyen Mombasa.

I tillegg skal også flere være fraktet til sykehus med alvorlige brannskader. Et øyenvitne forteller til nyhetsbyrået AP:

- Det var en enorm mobb som angrep kirken. Vi telte 15 til 20 lik.

VGTV:- Stopp drepingen

En rasende folkemengde skal ha angrepet og satt fyr på kirken i Eldoret, rundt 250 kilometer nordvest for hovedstaden Nairobi. Minst 50 av de flere hundre menneskene som befant seg inne i bygningen, mistet livet, ifølge en Røde Kors-medarbeider.

- Vi er blitt opplyst om at 42 personer er brakt til sykehus med alvorlige brannskader, men jeg kan ikke bekrefte dødstallet fra kirken ennå, forklarte en Røde Kors-tjenestemann tidligere tirsdag.

Preget av vold

Voldelige opptøyer har fulgt gjenvalget av president Mwai Kibaki på torsdag. Internasjonale observatører har stilt spørsmålstegn ved valgets legitimitet, mens opposisjonen har påstått valgfusk.

Ifølge AP er minst 217 mennesker drept i Kenya siden lørdag.

Kilde:NTB/VG Nett

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks