Hovedinnhold

- Må være forberedt på tap

Norsk soldat drept av veibombe i Afghanistan

DREPT AV VEIBOMBE: De norske soldatene var på vei til skytebanen i nærheten av PRT-leiren i Meymaneh da de ble rammet av veibomben. Dette bildet er tatt av Forsvaret i en annen sammenheng. Foto: Forsvaret
DREPT AV VEIBOMBE: De norske soldatene var på vei til skytebanen i nærheten av PRT-leiren i Meymaneh da de ble rammet av veibomben. Dette bildet er tatt av Forsvaret i en annen sammenheng. Foto: Forsvaret
(VG Nett) - Det er forbundet stor fare med de operasjoner som foregår i Afghanistan for øyeblikket, og en må derfor være forberedt på tap, fortalte nestkommanderende Roar Sundseth ved Fellesoperativt Hovedkvarter i kveld.

Denne saken handler om:

Tips oss

Tips VG Nett

Det kom frem på en pressekonferanse i Stavanger i kveld, etter at det ble kjent at en norsk soldat ble drept av en veibombe i Afghanistan i ettermiddag.

Samtidig er det klart at det er alt for tidlig å konkludere om dagens ulykke kan settes i sammenheng med de harde kampene som norske soldater har deltatt i den siste tiden.

- Vi har ingen grunn til å tro at dette har direkte sammenheng med de kamper som har foregått sør for Meymaneh den siste tiden. De siste dagers krigshandlinger har foregått to til tre timer sør for Meymaneh, mens dagens episode skjedde syv til åtte kilometer nord for leiren, fortalte Sundseth.

Dagens episode får foreløpig ingen følger for den operasjonen som norske soldater deltar i for øyeblikket.

INFORMERTE: Nestkommanderende ved Fellesoperativt Hovedkvarter i Stavanger, Roar Sundseth, informerte i kveld på en pressekonferanse om hendelsen i Afghanistan som drepte en norsk soldat og såret en annen. Foto: SCANPIX
INFORMERTE: Nestkommanderende ved Fellesoperativt Hovedkvarter i Stavanger, Roar Sundseth, informerte i kveld på en pressekonferanse om hendelsen i Afghanistan som drepte en norsk soldat og såret en annen. Foto: SCANPIX

- Vi må finne ut hva som egentlig har skjedd, og vurdere med bakgrunn i det hva som eventuelt må endres på i fremtiden, sier nestkommanderende Roar Sundseth.

- Forferdelig trist

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) understreker også at dagens tragiske tap selvsagt ikke endrer noe på den politikk som er fastlagt.

- Oppdraget de står midt oppe i er helt avgjørende for stabiliseringen av Afghanistan og for det internasjonale samfunn, sier forsvarsministeren til NTB.

- Selv om vi gjør det vi kan for å unngå slike tragiske hendelser, er dagens tap av menneskeliv en sterk påminnelse om risikoen knyttet til denne type oppdrag, sier Strøm-Erichsen som understreker at det likevel er like trist når det skjer.

Også nestleder i Forsvarskomiteen, Signe Øye (Ap), opplyser til VG Nett at dette er en svært trist hendelse.

- Den eneste kommentaren jeg har nå er at dette er forferdelig, forferdelig trist. Og jeg har sterk medfølelse med de pårørende, sier hun nå i kveld.

Drept på vei til skytebanen

Den fatale hendelsen skjedde klokken 19.07 afghansk tid - klokken 15.37 norsk tid.

Ifølge en pressemelding fra Forsvaret var fire norske soldater på vei bort til en skytebane, omkring syv-åtte kilometer nord for den norske leiren i Meymaneh, da bomben gikk av.

Soldatene var fordelt på to biler, og det var den første bilen som ble hardest rammet. Den ene soldaten ble drept av bomben, og den andre er hardt skadet, men stabil.

Begge tilhører stabiliseringsstyrken i Meymaneh.

Reddet ut skadd soldat

De to soldatene i den bakerste bilen kom ikke fysisk til skade, og hjalp den sårende soldaten ut av bilen, før han ble fraktet tilbake til leiren. Den sårede soldaten ligger i kveld på operasjonsbordet, og det vil hele tiden bli vurdert når det er trygt å frakte han til sykehuset i Mazar-e-Sharif.

Forsvaret opplyser ved 22-tiden i kveld at de pårørende til begge soldatene nå er varslet.

Ifølge NTB er begge soldatene i 20-årene.

De valgte likevel å sende ut en pressemelding ved 18.30-tiden torsdag siden enkelte nyhetsmedier da hadde fått kjennskap til dødsfallet.

Pårørende til soldater i Afghanistan kan kontakte Forsvaret på telefonnummer 815 73 520.

Harde kamper

Det har de siste dagene vært svært tøffe forhold for de norske styrkene i Afghanistan.

Tidligere i dag ble det rapportert at de norske soldatene har drept 25 Taliban-soldater i de kampene som har pågått siden helgen.

Som følge av den tilspissede situasjonen i Nord-Afghanistan ble det nylig besluttet å sende en norsk spesialstyrke på 150 soldater til området fra mars neste år.

Tre har falt i kamp

Dette er den tredje norske soldaten som er drept i Afghanistan.

I juli i år ble Tor Arne Lau-Henriksen (33) skutt og drept på kloss hold da soldatene fra Forsvarets spesialkommando overraskende ble angrepet i Lowgar-provinsen syd for Kabul.

I mai 2004 ble grenader Tommy Rødningsby drept da militærkolonnen hans ble angrepet med raketter.

Flere norske soldater har mistet livet under andre utenlandsoppdrag for Nato. En norsk soldat ble drept av et granatangrep i Bosnia i 1995, og i alt fire norske soldater mistet livet mens de tjenestegjorde i Libanon i perioden 1979 til 1993.

SOLDAT DREPT: En norsk soldat er drept og en hardt skadet etter at en veibombe gikk av i området Meymaneh i Afghanistan, torsdag. Foto: Jeppesen
SOLDAT DREPT: En norsk soldat er drept og en hardt skadet etter at en veibombe gikk av i området Meymaneh i Afghanistan, torsdag. Foto: Jeppesen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks