Hovedinnhold

Lover å prioritere Rahila-dødsfallet

SV-Kristin hos guvernøren i Punjab

LAHORE (VG) SV-leder Kristin Halvorsen tok opp dødsfallet til norske Rahila Iqbal (21) på sin valgkampturné i Pakistan.

Denne saken handler om:

Av HADIA TAJIK

TOPPMØTE: Parvez Ilahi, som er guvernør i delstaten Punjab i Pakistan og SV-leder Kristin Halvorsen ble kjent for ett år siden, under en pakistansk nasjonaldagsfeiring i Oslo. Samtalen med Ilahi var det første offisielle møtet på Halvorsens valgkampturné i Pakistan. Foto: Marie Sjøvold
TOPPMØTE: Parvez Ilahi, som er guvernør i delstaten Punjab i Pakistan og SV-leder Kristin Halvorsen ble kjent for ett år siden, under en pakistansk nasjonaldagsfeiring i Oslo. Samtalen med Ilahi var det første offisielle møtet på Halvorsens valgkampturné i Pakistan. Foto: Marie Sjøvold

Nå skal saken få prioritet i rettssystemet.

- Denne saken skal følges opp ordentlig, lover Parvez Ilahi. Han er guvernør for delstaten Punjab i Pakistan, hvor norske Rahila Iqbal ble funnet død for to måneder siden.

Norsk-pakistanske Rahila Iqbal (21) omkom i en angivelig bilulykke i den pakistanske landsbyen Randheer 1. juni.

Æresdrap?

Hennes ektemann (21) har hevdet at Rahila ble drept av familien i et æresdrap.

Grunnen skal være at han tilhører trosretningen ahmadiyya, mens hun var sunnimuslim.

Rahilas familie har tilbakevist påstander om æresdrap. Men nå er Rahilas far, bestefar og sjåføren som kjørte bilen, tiltalt for drap.

Også moren, som er i dekning, vil bli tiltalt når politiet pågriper henne.

Alle risikerer dødsstraff.

Ilahi hadde ikke hørt om Iqbal-saken før Kristin Halvorsen tok den opp. SV-lederen er på en tre dagers valgkampturné i Pakistan.

Politisjefen i Mandi Bahauddin, hvor saken etterforskes, var tilfeldigvis ved guvernørens kontor i andre ærender og ble brakt inn for å redegjøre for saken.

Politiet står ved at dødsfallet på 21-åringen var et drap og at faren, bestefaren og sjåføren er ansvarlige.

- Vi skal sørge for at saken kommer raskt opp i retten, forsikret Ilahi. Guvernøren skal også undersøke hvilke muligheter det er for at den norske faren skal kunne sone en eventuell dom i Norge.

Oppmerksom

- Det er veldig bra at han er oppmerksom på den videre saksgangen, sier Halvorsen til VG.

Også Akthar Chaudry fra Oslo SV var med på møtet.

- Når guvernøren i Punjab sier at han vil følge saken videre, ligger det alvor i det, mener han.

- Hvilke negative konsekvenser kan det få om saken kommer raskt opp for retten?

- Ingen, mener Chaudry.

- I Pakistan kan det ta flere år før slike saker blir behandlet. Fortgang nå som etterforskningen er avsluttet, vil være bra.

Høflighetsvisitt

Møtet med guvernøren var en høflighetsvisitt og varte i en snau time. De snakket også om det kommende stortingsvalget og problemer som norsk-pakistanere kan møte i Norge.

Halvorsen brukte mesteparten av sin første dag i landet på å reise rundt i Kharian-distriktet, hvor svært mange norsk-pakistanere har slekten sin.

- Takk for all den blod, svette og tårer dere har brukt for å bygge opp Norge, sa hun til de oppmøtte og oppfordret dem til å stemme ved stortingsvalget i høst.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks