Hovedinnhold

Bhatti til TV 2: Ønsker ikke hjelp av de vantro

TV-kanalen fant Bhatti i Pakistan

FENGSLET: Dette var det siste livstegnet fra Arfan Bhatti før han forsvant. Han poserer da med våpen i de farlige grenseområdene i Pakistan. Foto: PRIVAT
FENGSLET: Dette var det siste livstegnet fra Arfan Bhatti før han forsvant. Han poserer da med våpen i de farlige grenseområdene i Pakistan. Foto: PRIVAT
Islamisten Arfan Bhatti, som i ti måneder har vært savnet i Pakistan, sitter i et fengsel på grensen til Afghanistan.

Denne saken handler om:

Det melder TV 2, som har møtt den omstridte islamisten i fengselet.

- De europeiske landene er nok veldig lettet over at jeg sitter her. Da blir det fred å få for dem, sier Bhatti til kanalen.

Ifølge TV 2 sitter Bhatti fengslet i FATA. Det er de pakistanske stammeområdene. Her gjelder ikke pakistansk lov. 36-åringen er dømt til seks års fengsel,

Meldt savnet

Bhatti ble meldt savnet av familien sin i januar i år. I begynnelsen av september bekreftet familien overfor VG at han var i live. Bhatti opplyste familien om at han ble kidnappet av den pakistanske etterretningstjenesten ISI. Han skal også ha opplyst hvor han ble holdt fengslet.

BAKGRUNN: Bhatti mistenkes for Taliban-kontakt

Bhatti opplyser til TV 2 at han kom til fengselet der han nå sitter 22. september. Han ønsker ikke å si noe om hva som skjedde da familien meldte han savnet eller hvor han ble tatt. Han bekrefter imidlertid at han har vært anholdt i ti måneder.

AUTOMATVÅPEN: I november i fjor poserte Arfan Bhatti med våpen på bilder som ble publisert i sosiale medier. Bildene er trolig tatt i de pakistansk-afghanske stammeområdene i fjellene. Foto:
AUTOMATVÅPEN: I november i fjor poserte Arfan Bhatti med våpen på bilder som ble publisert i sosiale medier. Bildene er trolig tatt i de pakistansk-afghanske stammeområdene i fjellene. Foto:

Småbarnsfaren sitter på isolasjon, men har mulighet til både telefonisk kontakt og besøk. 36-åringen opplyser at han nå forsøker å anke dommen. Han ønsker likevel ingen hjelp fra norske myndigheter.

- Ifølge sharialoven kan jeg ikke motta hjelp fra de vantro. Derfor har jeg ikke verken ringt eller involvert dem, sier Arfan Bhatti.

I midten av september forsøkte leder for den norske islamistgruppa Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, å selge intervju med Arfan Bhatti til høystbydende. TV 2 opplyser at de takket nei til tilbudet.

Poserte med våpen

De siste bildene av Bhatti er fra november i fjor. Da poserte han med automatvåpen og hellige krigere på egen Facebook-profil.

Det fremgikk ikke nøyaktig hvor han befant seg, men det ble snakket pashto. Etter det VG får opplyst skal Bhatti ha reist til de nord-vestlige områdene i Pakistan hvor Taliban står sterkt.

På noen av bildene hadde Bhatti plassert automatriflen AK-47 på ryggen mens han delte ut kjøtt til barn. Under den muslimske høytidsfeiringen Eid al-Udha er det tradisjon å slakte et dyr og gi kjøttet til de fattige.

Domfelt åtte ganger

Før han ble kjent som muslimsk aktivist ble Arfan Bhatti domfelt åtte ganger, for vold, trusler og medvirkning til skyting mot synagogen i Oslo. I tillegg har han vært anklaget og siktet for en rekke forhold som har endt med henleggelser.

I april i år opplyste pakistanske myndigheter til den norske ambassaden i Islamabad at Bhatti var mistenkt for alvorlig kriminalitet i landet.

UD bekreftet at det forelå opplysninger som tilsa at en norsk borger i Pakistan kunne ha vært mistenkt for alvorlige handlinger.

Bhatti skal ha blitt pågrepet av pakistanske sikkerhetsagenter i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan tidligere i år.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks