Hovedinnhold

UD bekrefter: Nordmann drept i Serbia

Familiemedlem til VG: - Nå vil vi ha ham hjem til Norge

Kripos har varslet familien til en norsk mann som skal være skutt og drept av serbiske spesialsoldater.

Denne saken handler om:

Tips oss

Det bekrefter Frode O. Andersen, fungerende kommunikasjonssjef i Utenriksdirektoratet.

- Vi kan bekrefte at en mannlig, norsk statsborger på 38 år ble drept i forbindelse med en skyteepisode med serbisk politi lørdag, sier Andersen til VG.

Han vil ikke uttale seg om hendelsesforløpet, men henviser til serbisk politi som skal etterforske saken.

Kai Roger Bakken, vaktleder i Kripos, sa lørdag til VG at de var i ferd med å kontakte familien.

- Vi har fått et navn fra UD, men har ikke fått den endelige bekreftelsen fra Serbia. Normalt kontakter vi ikke de pårørende når informasjonen er så usikker, men her har det vært mange saker i mediene om det, så vi har valgt å kontakte familien. De forholder seg til at dette er ubekreftede opplysninger, sa han.

Familiemedlem: Helt forferdelig

VG har snakket med et nært familiemedlem.

- Det er helt forferdelig. Det har ikke gått opp for oss ennå. Det er et stort tap, sier familiemedlemmet til VG.

Vedkommende forteller at de hadde et nært forhold i familien, og at de ukentlig hadde kontakt på telefon og i sosiale medier.

- Nå vil vi ha ham hjem til Norge.

Flere serbiske aviser skrev lørdag at mannen hadde en kopling til islamistiske grupper. Det avviser familien på det sterkeste.

- Jeg kan garantere at det ikke stemmer.

- Skjøt mot politiet

Ifølge nettavisen Titulli skal nordmannen ha blitt drept i nærheten av sitt eget hjem av spesialstyrkene etter at han skal ha gått til angrep på en politimann.

Ifølge det serbiske nyhetsbyrået Beta skal nordmannen ha tilhold i Presevo. Flere medier skriver at angrepet skjedde ved 07-tiden lørdag morgen.

Nordmannen skal ha angrepet en politimann med et brekkjern i nærheten av spesialstyrkenes base i Presevo, skriver lokale medier. Presheva.com skriver at nordmannen så tok politimannens våpen og flyktet fra stedet. Han skal ha blitt forfulgt av spesialstyrker og grensepoliti.

Avisen Titulli skriver at nordmannen deretter skjøt med automatvåpen mot politiet under jakten. Nordmannen skal etter hvert ha blitt presset tilbake til sitt eget hjem, hvor han skal ha blitt skutt og drept av spesialstyrkene.

En talsmann for politiet i Vranje-distriktet, Dragan Stamenkovic, sier til Titulli at de ikke vil bekrefte den dreptes identitet før saken er ferdig etterforsket.

Politiske spenninger

EKSPERT: Sylo Taraku Foto: NTB/Scanpix
EKSPERT: Sylo Taraku Foto: NTB/Scanpix

Sylo Taraku, som er generalsekretær i organisasjonen LIM (Likestilling, integrering, mangfold) og kommer opprinnelig fra Kosovo. Han sier at Presevo-dalen er preget av politiske spenninger.

- Informasjonen om at vedkommende skal ha tilhørt et islamistisk miljø kommer fra politiets fagforening, og derfor er jeg ikke sikker på om det stemmer. Det kan være en tendensiøs desinformasjon for å sette politiets aksjon i et bedre lys. Det kan være en tendensiøs desinformasjon for å sette politiets aksjon i et bedre lys, sier Taraku.

Presevo-dalen har et albansk flertall.

- Det hender stadig vekk at det er sammenstøt mellom politiet og befolkningen. Det er lite tillit mellom folket og politiet, sier Taraku.

Presevo ligger i Serbia like ved grensen til både Kosovo og Makedonia. Det er derfor streng grensekontroll i området.

- For å stoppe våpensmugling er grensekontrollene svært strenge, sier Taraku.

Området var mellom 1999 og 2001 åsted for en væpnet konflikt etter at en lokal albansk gerilja gjorde opprør mot Milosevic-regimet i Serbia. Etter dette har området hatt en sterk tilstedeværelse av spesialpoliti og militære styrker.

- Dette i seg selv har bidratt til å opprettholde en vedvarende spent situasjon i Presevo-dalen, sier Taraku.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks