Hovedinnhold

Her er mannen som avslørte overvåkningsskandalen i USA

** Gjemmer seg i Hong Kong
** Desillusjonert etter CIA-jobb i Sveits

29 år gamle Edward Snowden er mannen som står bak en av de mest omfattende sikkerhetslekkasjene i amerikansk historie.

Denne saken handler om:

29-åringen står frem med navn i et intervju med den engelske avisen The Guardian søndag. Snowden var tidligere ansatt i den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA, men jobber nå for et privat sikkerhetsselskap.

- Jeg har ingen planer om å gjemme meg siden jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt, sier Snowden til avisen.

Lekkasjene av en rekke topphemmelige dokumenter har vist hvordan amerikanske myndigheter gjennomfører omfattende overvåking av både egne og andre lands innbyggere. Amerikansk etterretning har blant annet tilgang til serverne til IT-gigantene Microsoft, Google og Facebook.

Med tilgangen kan amerikanerne gjennom National Security Agency (NSA) overvåke både data- og telefontrafikken til millioner av mennesker verden over.

Risikerer karrieren og kjæresten

Samtidig som Snowden nå går ut og avslører hvem som sto bak lekkasjen, håper 29-åringen at dette ikke vil føre til at han kommer i veien for saken.

- Jeg ønsker ikke at historien skal handle om meg. Jeg vil at den skal handle om hva amerikanske myndigheter gjør, sier Snowden.

29-åringen bor på Hawaii sammen med sin kjæreste. Nå risikerer han både familieforholdet, karrieren og friheten etter lekkasjene.

- Jeg er villig til å ofre alt sammen fordi jeg ikke kan leve med at den amerikanske regjeringen ødelegger for privatlivet og grunnleggende friheter for folk over hele verden, sier han.

KRITIKK: USAs president Barack Obama (t.h.) har måtte tåle kraftig kritikk etter at overvåkningen ble kjent. Her er han sammen med den kinesiske president Xi Jinping under et statsbesøk i helgen. Foto: AP, NTB SCANPIX
KRITIKK: USAs president Barack Obama (t.h.) har måtte tåle kraftig kritikk etter at overvåkningen ble kjent. Her er han sammen med den kinesiske president Xi Jinping under et statsbesøk i helgen. Foto: AP, NTB SCANPIX


For tre uker siden kopierte 29-åringen de siste dokumentene han senere sendte til den engelske avisen. Kopiene ble gjort ved NSA-kontoret på Hawaii der 29-åringen var engasjert. Så fortalte han sjefen sin at han måtte ta fri noen uker for å motta behandling for epilepsien han sliter med.

20. mai gikk han på flyet til Hong Kong der han fortsatt bor.
- Hong Kong har tidligere vist at de forplikter seg til ytringsfrihet, sier Snowden.

I løpet av sine tre uker i Hong Kong, har han kun forlatt hotellrommet tre ganger. 29-åringen tar en rekke forholdsregler for å unngå overvåkning - noe han kjenner godt til etter flere år i hemmelige tjenester.

- Kan hentes av CIA

Foran døren har 29-åringen plassert en masse puter for å unngå at noen kan overhøre samtaler han gjør. Hver gang han går inn på datamaskinen sin, putter han en stor rød hette over seg og maskinen for å unngå at noen kan oppdage passordet hans.

- Alle mine alternativer nå er dårlige, sier Snowden.

Amerikanske myndigheter har allerede sagt klart ifra at de skal finne mannen bak avsløringene. Enten kan USA starte arbeidet med å få ham utlevert fra Kina. Et annet alternativ er at kineserne selv henter ham inn til avhør - 29-åringen kan være en unik sikkerhetskilde for Kina. I verste fall kan han bli plukket opp av hemmelige agenter.

TILGANG: De lekkede dokumentene viser at amerikansk etterretning har fått tilgang til data fra blant annet IT-giganten Google. Bildet viser deler av selskapets servere. Foto: AP, NTB SCANPIX
TILGANG: De lekkede dokumentene viser at amerikansk etterretning har fått tilgang til data fra blant annet IT-giganten Google. Bildet viser deler av selskapets servere. Foto: AP, NTB SCANPIX


- Ja, jeg kan bli tatt av CIA. CIA har et kontor rett oppi gaten her, og jeg er sikker på at de kommer til å ha noen travle uker foran seg. Det er en bekymring jeg kommer til å måtte leve med resten av livet, hvor lenge det måtte vare, sier Snowden.

I 2007 fikk Snowden jobb for CIA i Geneve i Sveits. De neste tre årene var avgjørende for at 29-åringen begynte å tvile på at sin egen regjering. Spesielt én episode fra tiden i Sveits gjorde inntrykk.

Ifølge Snowden forsøkte CIA-agenter å få tilgang til hemmelig bankinformasjon fra en sveitsisk bankmann. Agentene lyktes ved å skjenke bankmannen full og overtale ham til å kjøre hjem. Da bankmannen senere ble pågrepet for fyllekjøring, ga agentene ham hjelp og dermed hadde klart å rekruttere ham.

- Mye av det jeg så i Geneve gjorde meg desillusjonert. Jeg innså at jeg var en del av noe som gjorde langt større skade enn det gjorde godt, sier Snowden.

Lekkasjene har ført til avsløringene om at USA overvåker blant annet sin egen befolkning. The Guardian skriver at det er første gang under Barack Obamas tid som president at det avdekkes at millioner av amerikanske borgere vilkårlig blir overvåket, enten de er mistenkt for noe straffbart eller ikke. Saken har vekt kraftige reaksjoner i USA.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks