Hovedinnhold

Har gravd frem over 900 døde etter fabrikkollaps

(VG) Stadig flere døde graves frem fra ruinene av den sammenraste bygningen i hovedstaden Dhaka.

Denne saken handler om:

FAKTA

 • Over 900 fabrikkarbeidere er bekreftet omkommet etter at en åtte etasjer høy bygning som huset fem tekstilfabrikker, raste sammen utenfor hovedstaden Dhaka 24. april.
 • 3.122 fabrikkarbeidere var på jobb i bygningskomplekset Rana Plaza, som inneholdt fem fabrikker, en bank og ett kjøpesenter.
 • Ingen overlevende er funnet siden det forrige søndag brøt ut brann i ruinene.
 • Sju personer er hittil pågrepet i forbindelse med bygningskollapsen, deriblant eiendomskongen Sohel Rana, som eier Rana Plaza, der tekstilfabrikkene lå. Han ble pågrepet da han forsøkte å rømme til India.
 • Ulykken har utløst omfattende protester mot forholdene i tekstilbransjen, og tekstilarbeiderne har gjennomført en én ukes proteststreik.
 • Bangladesh er verdens største tekstileksportør etter Kina.
 • Tekstilindustrien utgjør 80 prosent av Bangladeshs eksport og sysselsetter over 40 prosent av industriarbeiderne i landet.
 • En vanlig tekstilarbeider tjener 260 kroner i måneden og arbeider ti timer om dagen seks dager i uken.
 • Canadiske Loblaw og britiske Primark er foreløpig de eneste av fabrikkenes kunder som har lovt å utbetale kompensasjon til ofrenes pårørende. Også den bangladeshiske staten har tilbudt en viss kompensasjon.

  Kilder: NTB, TT, Reuters og AFP

Bare det siste døgnet har redningsmannskaper trukket ut over 100 døde personer fra ruinene etter den ni etasjer høye bygningen.

Dødstallet har nå steget til over 900, bekrefter myndighetene i Bangladesh torsdag. De aller fleste av de omkomne er tekstilarbeidere.

Flere tusen tekstilarbeidere hadde nemlig sin arbeidsplass i huset, og over 3000 var på jobb da bygningen raste sammen i slutten av april.

- Vi venter å finne flere døde mennesker fordi vi har ikke kommet til bunnen ennå. Vi har gjort om lag 70 prosent av jobben, sa general Siddiqul Alam Sikder onsdag ifølge NTB.

LES OGSÅ:  Fødte barn i ruinene - reddet ut 

Ikke bygd for fabrikker

Bygningen skal ikke ha vært konstruert for å romme fabrikker. Arkitekten Masood Reza, som tegnet bygningen, har anklaget eieren for å ha ignorert de grunnleggende reglene for bygningsstruktur som førte til at bygget kollapset.

Reza sier at hans firma oppførte bygningen bygget, og at de opprinnelige planene var for et bygg på seks etasjer, ikke for tre ekstra etasjer, og at det ikke var bygd for tunge maskiner som generatorer.

- Da vi tegnet bygget, sa eieren aldri at det skulle brukes til fabrikker, sier Reza.

Eieren av bygningen, Sohel Rana, risikerer dødsstraff.

Elendige arbeidsforhold

Rundt 3.000 arbeidere som sydde klær på lange rekker med symaskiner, var på jobb i fem fabrikker da bygget kollapset, muligens på grunn av vibrasjonene fra symaskinene og generatorene.

Bygningskollapsen har igjen satt arbeidernes elendige arbeidsforhold og den manglende sikkerheten i Bangladesh sin tekstilindustri på dagsorden.

18 tekstilfabrikker er nå blitt stengt som følge av dårlig sikkerhet. Onsdag varselt myndighetene at enda flere fabrikker kan komme til å stenges som følge av at sikkerheten i landets tekstilindustri skjerpes.

LES OGSÅ:  Kritiserer arbeidsforholdene i Bangladesh 

Klesgiganter

Ifølge organisasjonen Framtiden i våre hender eksisterer det allerede en avtale som skal sikre fabrikker mot brann og kollaps. Mange selskaper som benytter fabrikker i Bangladesh er blitt bedt om å undertegne, men har avslått.

Fabrikkeierne i Bangladesh er nå redde for at de vestlige klesgigantene nå vil flytte sin produksjon til andre land.

Tekstilindustri i Bangladesh står for 80 prosent av eksportinntektene og sysselsetter 40 prosent av landets industriarbeidere.

LES OGSÅ:  Livsfarlige forhold for tekstilarbeidere 

Kilde: NTB/VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks