Hovedinnhold

Stoltenberg åpner for norske offiserer til Mali

TRENER ØRKENKRIG: Her trener norske soldater ørkenkrig under en øvelse på Kapp Verde-øyene. Nå kan de bli sendt til lignende forhold - i EU-operasjonen i Nord-Afrika. Foto: HARALD HENDEN, VG
TRENER ØRKENKRIG: Her trener norske soldater ørkenkrig under en øvelse på Kapp Verde-øyene. Nå kan de bli sendt til lignende forhold - i EU-operasjonen i Nord-Afrika. Foto: HARALD HENDEN, VG
DAVOS/OSLO (VG) Norske offiserer kan bli sendt for å lære opp soldater i krigsherjede Mali.

Denne saken handler om:

Hittil har Norge sagt klart fra at vi ikke skal delta i noen militære operasjoner sammen med Frankrike og alle de andre landene som nå gjennomfører militære aksjoner i det afrikanske landet.

Men vi skal delta.

VG skrev i går at norske offiserer kan frakte personell til Mali. Delvis norskeide fly stasjonert ved Papa-basen i Ungarn vil bli brukt, og norske offiserer kan bidra, når Sverige skal frakte militært personell til Mali.

Stoltenberg åpner for også en annen deltakelse - inne i selve Mali.

- Det vurderes om vi skal bidra med et begrenset antall offiserer i Mali. Det er ikke aktuelt at de skal delta i noen militære operasjoner, men i opplæring på områder hvor våre offiserer har noe å bidra med. Dette er noe vi vil vurdere og å komme tilbake til, sier statsministeren til VG.

Han viser også til at Norge til sommeren skal bidra med en fregatt i Adenbukta.

Etter ti år med krigføring i Afghanistan, er hoveddelen av de norske styrkene på vei ut av landet.

VURDERER: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Foto: TERJE BRINGEDAL
VURDERER: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Foto: TERJE BRINGEDAL

Likevel gjør Norges innsats i Afghanistan det uaktuelt å bidra med større kontingenter til operasjoner i Mali, ifølge Stoltenberg.

Skal drive opplæring

EU-styrken skal lære opp soldater fra hæren i Mali, og skal etter det VG får opplyst bestå av om lag 450 soldater. 200 av dem skal drive opplæring, resten driver med ulike støttefunksjoner, logistikk og ulike vakt- og sikringsoppdrag.

- Sannsynligvis vil et eventuelt norsk bidrag bestå av offiserer med ulik bakgrunn som skal drive opplæring. Men dette er på et svært tidlig tidspunkt, så det er helt umulig å si nøyaktig hva vi skal bidra med, sa forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) til VG Nett tidligere i uken.

Strategisk seier

I går tok maliske styrker - støttet av franske soldater - tilbake kontrollen over den strategisk viktige byen Gao.

Gao er den mest folkerike byen i Nord-Mali, og gjennom hele lørdag pågikk det harde kamper ved byen.

Forsvarskilder sa til nyhetsbyrået AFP lørdag at rapporten i den franske avisa Le Monde om at flere hundre islamister har mistet livet siden franske styrker innledet Mali-offensiven for 16 dager siden, var «plausibel».

Frankrikes statsminister, Jean-Marc Ayrault, sa lørdag at de franske styrkene snart vil være ved Timbuktu.FAKTA OM MALI-KONFLIKTEN
  • Mali i Vest-Afrika har vært et av Afrikas mer stabile demokratier.
  • 22. mars i fjor tok en gruppe militære makten i et kupp. Offiserene var misfornøyd med håndteringen av et tuaregopprør nord i landet.
  • 6. april erklærte tuaregenes separatistbevegelse MNLA Nord-Mali som en uavhengig stat under navnet Azawad. De hadde tatt kontroll over området i samarbeid med islamister.
  • I løpet av mai og juni ble tuaregene drevet ut av islamistene. Islamistene har rasert en rekke islamske helligdommer i Timbuktu og har innført sharia-lov og strenge straffemetoder flere steder.
  • 10. januar tok islamistene kontroll over byen Konna som er på veien mot regionssenteret Mopti og hovedstaden Bamako. Fransk luftbombing tvang islamistene på retrett.
  • 11. januar lovet den vestafrikanske samarbeidsblokken ECOWAS å bidra med inntil 6.000 soldater til en bakkestyrke mot islamistene. Rundt 1.000 er nå på plass. Frankrike er i tillegg i ferd med å utplassere 2.500 soldater.
  • 16. januar angrep islamister med base i Mali gassanlegget i In Aménas i Algerie. Gisselaksjonen kostet minst 41 mennesker livet. To nordmenn er savnet.
  • Rundt 240.000 mennesker er drevet på flukt innenfor Malis grenser, mens 150.000 har flyktet fra landet, ifølge FN.

    KILDE: NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks