Hovedinnhold

Syv drept i tekstilfabrikkbrann i Bangladesh

** Arbeidere skal ha hoppet ut av vinduene for å redde livet
** Dører skal ha vært låst

(VG Nett) Ifølge lokale medier omkom syv kvinnelige tekstilarbeidere i en fabrikkbrann i Bangladesh lørdag.

Denne saken handler om:

To måneder etter at en brann tok livet av 112 personer i Tazreen i Bangladesh, er landet på ny rammet av en tekstilfabrikkbrann med dødelig utfall. Lørdag omkom nemlig syv kvinnelige arbeidere i en brann i hovedstaden Dhaka. Det melder lokale medier.

BILDESPESIAL: Se hvordan brannvesen og frivillige kjempet mot brannen.

Og som ved brannen i Tazreen påstår arbeiderne at de møtte stengte dører da de prøvde å rømme bygget. Ifølge den bangladeshiske avisen The Daily Star var en stålport stengt under hele brannen og hovedporten var også låst da brannen startet.

Hoppet fra vinduer

I starten var det heller ingen vakter til stede som kunne låse opp porten, og da vaktene først dukket opp var det allerede røyk som veltet ut fra trappeoppgangen. Det sier arbeidere, som legger til at det var uunngåelig at det utbrøt panikk.

Øyenvitner sier også at noen arbeidere hoppet ut av vinduene for å redde livene sine. Totalt ble det brukt ni brannbiler for å få bukt med flammene, og brannvesenet brukte over en time på å få kontroll på brannen.

- Fant ikke slukningsutstyr

- Da vi ankom stedet var fabrikken allerede oppslukt av flammene. Det betyr at vi ble informert ganske sent, sier Masudur Rahman i brannvesenet.

Arbeidere skal først ha forsøkt å slukke flammene selv, før de ringte brannvesenet da brannen kom ut av kontroll. Svamper, som brukes til polstring i klær, gjorde at brannen spredde seg raskt, ifølge Rahman.

Han sier også at brannvesenet ikke fant noe slukningsutstyr på fabrikken, til tross for at tjenestemenn ved fabrikken hevder utstyret fantes.

360 arbeidere på fabrikken

Foreløpig er brannårsaken ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået Reuters oppsto brannen trolig i bygningens første etasje, før den spredte seg til tekstilfabrikken som holdt til i etasjen over.

Det skal ha vært omkring 360 arbeidere på fabrikken, som produserer bukser og jakker for menn.

BILDESPESIAL: Over 100 drept i tekstilfabrikkbrann i november i Bangladesh.

NOE MÅ SKJE: - Hvis man ikke inngår en avtale som sikrer at nødvendige sikkerhetstiltak blir gjort kommer brannene til å fortsette. Det sier Carin Leffler i Framtiden i våre hender. Foto: Martine Lunder
NOE MÅ SKJE: - Hvis man ikke inngår en avtale som sikrer at nødvendige sikkerhetstiltak blir gjort kommer brannene til å fortsette. Det sier Carin Leffler i Framtiden i våre hender. Foto: Martine Lunder

Sint, men ikke overrasket

Carin Leffler i Framtiden i våre hender er ikke overrasket over den inntrufne brannen, og er sint og fortvilet fordi det ikke gjøres nok for å få bukt med problemene i den bangladeshiske tekstilindustrien.

- Jeg er overhodet ikke overrasket. Dette skjer gang på gang, og det er grunn til å tro at det fortsatt finnes branner elller dødstall som aldri blir registert. En ny rapport, med navn Deadly Secrets, viser både til årsakene og omfanget av disse dypt tragiske brannene. I Bangladesh er det 5000 fabrikker, vel og merke ikke bare fra klesindustrien, og kun 20 branninspektører som skal holde orden på alle, sier hun til VG, før hun fortsetter.

Ønsker avtale

- Slike branner er mulig å unngå hvis de store kleskjedene skriver under på en avtale som går ut på å forhindre slike branner ved hjelp av nødvendige sikkerhetstiltak. Et stort problem er mangel på branntrapper og frie rømningsveier, og en avtale vil sikre slike grunnleggende behov.

Leffler forklarer videre at de store selskapene må gå sammen med myndighetene og ta tak i problemet sammen med fabrikkeierne. Hvis ikke kommer brannene til å fortsette.

- Bangladesh sin konkurransefordel er de ekstremt lave lønningene i forhold til resten av verden. Lave lønninger, dårlige arbeidsvilkår og, som vi ser av disse brannene, utrolig farlige situasjoner er prisen arbeiderne må betale for at vi skal ha billige klær, avslutter hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks