Hovedinnhold

Se minuttene etter at tekstilfabrikken kollapset

(VG) En mobilvideo viser hvilket kaos og forvirring som rådet i minuttene etter at høyhuset Rana Plaza kollapset i Dhaka.

Denne saken handler om:

Videoen, som er tatt opp med en mobiltelefon, viser hvordan menneskene som var inne i bygningen kjemper for å komme seg ut. På samme tid forsøker andre desperat å åpne de låste dørene for å komme seg inn i bygningen og redde folk. Man kan høre folk hyle inne i bygningen, samtidig som blodige ofre står og ligger rundt i nærområdet ved den sammenraste bygningen.

VGTV: Se minuttene etter at tekstilfabrikken kollapset 
NB! Vi advarer mot sterke bilder

Det er Danmarks Radio som har fått mobilvideoen av en ung mann som filmet de første minuttene etter at det åtte etasjer høye huset kollapset i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh. VGTV har fått tillatelse til å videreformidle videoen.

Rana Plaza huset fem tekstilfabrikker, i tillegg til en bank, private kontorer og flere butikker. 3122 fabrikkarbeidere var på jobb da bygningen raste sammen 24. april i år. Til nå er 1131 fabrikkarbeidere bekreftet omkommet, men mange er fremdeles savnet.

Les også: Mistet mor da tekstilfabrikken kollapset 

Ingen kompensasjon

To måneder etter kollapsen venter fremdeles hundrevis av skadde og etterlatte på kompensasjon. Clean Clothes Campaign, som Framtiden i våre hender er en del av, har regnet ut at erstatningssummen burde ligge på minst 410 millioner kroner. Summen tar utgangspunkt i internasjonale standarder for kompensasjon som fagbevegelsen støtter.

Så langt er det bare kleskjeden Primark som er i gang med å betale ut kompensasjon til skadede og etterlatte etter Rana Plaza-ulykken. Rundt 50 kleskjeder fikk produsert klær i de fem fabrikkene som var i Rana Plaza, ifølge fagrådgiver Carin Leffler i Framtiden i våre hender.

Hun mener det er på høy tid at kleskjedene som fikk produsert klær i Rana Plaza kommer på banen.

- Kjedene høster fruktene av farlige arbeidsvilkår og lave lønninger. Dette er i forlengelsen ansatte i kleskjeden, og de bidrar til de grader til kleskjedenes overskudd. Vi ser gang på gang at når arbeidere blir utsatt for ulykker behandles de ikke lenger som om de hadde produsert for disse kleskjedene. Det finnes mange eksempler på at folk ikke blir fulgt opp, enten det er ansatte eller pårørende, sier Leffler til VG.

Eieren av bygningen, Sohel Rana, ble pågrepet da han forsøkte å rømme til India. Han risikerer nå dødsstraff.

Fotograf til VG: De er representanter for et brutalt drap på arbeidere 

Artikkelen fortsetter under bildet.

1131 DØDE: Forvrengt armeringsjern og knuste biler står igjen på stedet der Rana Plaza kollapset 24. april 2013 utenfor Dhaka, hovedstaden i Bangladesh. Foto: STIAN EISENTRÄGER
1131 DØDE: Forvrengt armeringsjern og knuste biler står igjen på stedet der Rana Plaza kollapset 24. april 2013 utenfor Dhaka, hovedstaden i Bangladesh. Foto: STIAN EISENTRÄGER

Historisk avtale

I kjølvannet av tragedien har flere kleskjeder undertegnet en bindende avtale som skal sikre fabrikker i Bangladesh mot branner og kollapser. Blant de som har signert etter Rana Plaza-kollapsen er H&M og Zara-eieren Inditex. Norske Voice er positiv til avtalen, men har ennå ikke signert. Varner-gruppen sier den kommer til å signere før 8. juli.

- Vi oppfordrer alle kleskjeder til å skrive under. Det er kjempebra at den norske Varner-gruppen nå gir et klart signal om at de vil skrive under og være med på vinnerlaget som vil gjøre Bangladesh til et sikrere produsentland. De har vist vilje til åpenhet og til å faktisk gjøre noe med forholdene i Bangladesh, sier Carin Leffler til VG.

Les også: Gir 14,5 millioner til arbeiderrettigheter i Bangladesh 

Farlige fabrikker

Bangladesh er verdens største eksportør av tekstiler etter Kina, og den viktige industrien utgjør 80 prosent av landets eksport. Omkring 3,5 millioner mennesker er sysselsatt i tekstilindustrien, noe som utgjør mer enn 40 prosent av landets industriarbeidere. Over 80 prosent av de som arbeider i tekstilindustrien er kvinner.

Arbeidsforholdene varierer voldsomt. Av landets rundt 5000 tekstilfabrikker karakteriseres rundt 1000 som gode, 1500 som middels gode, men 2500 karakteriseres som dårlige. Ifølge en undersøkelse som nylig ble offentligjort av ingeniører ved Bangladesh University of Engineering and Technology er 60 prosent av tekstilfabrikkene i landet sårbare, og er i fare for å kunne kollapse.

Les også: - Norske kjeder må ta sin del av ansvaret for trygge arbeidsforhold i Bangladesh 

Tette bånd og dobbeltroller

Tekstilindustrien i Bangladesh har tidligere vært rammet av flere store ulykker. I november i fjor oppsto det brann i Tazreen-fabrikken, noe som kostet 112 mennesker livet. I 2010 døde 21 mennesker i en brann i fabrikken Garib & Garib. I 2005 kollapset fabrikken Spectrum, hvor 64 fabrikkarbeidere døde.

Lokale myndigheter og fabrikkeiere har lovet forbedringer etter hver store ulykke, men mange reiser tvil om deres gjennomføringsevne og vilje til å gjennomføre tiltak. Industrien preges nemlig av tette bånd til landets myndigheter, i tillegg til dobbeltroller. 60 prosent av parlamentsmedlemmene er forretningfolk, og rundt 10 prosent er fabrikkeiere i tekstilindustrien.

Les også: Pakhee (30) mistet begge beina i tekstilfabrikkollaps 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks