Hovedinnhold

Derya (22) ble født uten livmor - nå er hun gravid

FØR OPERASJONEN: Derya Sert fikk transplantert livmor fra en avdød donor i 2011. Her med doktor Ömer Özkan som gjennomførte transplantasjonen. (Foto: AFP)
FØR OPERASJONEN: Derya Sert fikk transplantert livmor fra en avdød donor i 2011. Her med doktor Ömer Özkan som gjennomførte transplantasjonen. (Foto: AFP)
(VG Nett) Tyrkiske Derya Sert var den første kvinnen i verden til å få en suksessfull livmortransplantasjon med organ fra en avdød donor. Nå er hun gravid.

22-åringen er gravid i andre uke med ektemannen Mustafa, melder den britiske avisen Daily Mail.

- Dersom graviditeten blir suksessfull så er det helt fantastisk, sier professor i obstetrikk og gynekologi ved Rikshospitalet, Babill Stray-Pedersen.

- Veldig tidlig

Hun påpeker imidlertid at to uker er veldig tidlig i graviditeten, og at spontanaborter er vanlig helt frem til tredje måned.

- Det er jo veldig sjeldent å gå ut med en slik nyhet så tidlig i svangerskapet, for mye kan skje, sier hun.

Dersom graviditeten blir vellykket er Sert den første kvinnen i verden til å føde et barn ved hjelp av en transplantert livmor.

Hun og mannen har gjennomført såkalt fertilitetsbehandling, hvor kvinnens egg hentes ut og befruktes med mannens sædceller før embryoet settes inn i kvinnens livmor. Dette er gjort ved Akdeniz University Hospital i Antalya i Tyrkia. Det samme sykehuset gjennomførte livmortransplantasjonen i 2011.

God helse

GOD HELSE: To uker ut i svangerskapet er Derya Serts helse god, ifølge hennes lege Mustafa Unal. Bildet er tatt før livmortransplantasjonen i 2011. (Foto: AFP)
GOD HELSE: To uker ut i svangerskapet er Derya Serts helse god, ifølge hennes lege Mustafa Unal. Bildet er tatt før livmortransplantasjonen i 2011. (Foto: AFP)

Det var Serts nåværende lege, Mustafa Unal, som brakte nyheten om at hun er gravid.

- To uker etter at vi satte inn embryoet er testresultatene forenelige med tidlig graviditet. Pasientens helse er god, sier han i en uttalelse gjengitt av Daily Mail.

Derya Sert ble beskrevet som et «medisinsk mirakel» etter operasjonen i 2011. Etter transplantasjonen begynte Sert å menstruere, noe som ifølge legene var et godt tegn. Av medisinske grunner valgte de å vente 18 måneder før de startet fertilitetsbehandlingen.

Gir håp for andre

Serts livmortransplantasjon var den andre som ble gjennomført i verden. Den første ble gjennomført i Saudi-Arabia i år 2000 med livmor fra en levende donor. På grunn av komplikasjoner måtte denne livmoren fjernes etter 99 dager.

Senere har flere livmortransplantasjoner blitt gjennomført. VG har tidligere skrevet om britiske Sarah som fikk morens livmor og de svenske søstrene som fikk transplantert hver sin livmor.

- Hvis jeg hadde en magisk tryllestav ville jeg vært gravid nå. Jeg vil bare holde barnet mitt i armene mine, og være en mor, har Sert tidligere uttalt.

Ifølge avisen Daily Telegraph er omtrent én av hver 5000. kvinne født uten livmor. I tillegg må mange fjerne livmoren på grunn av for eksempel muskelknuter eller kreft.

Avisen skriver at nyheten om Serts graviditet gir håp for de tusener av kvinner som i dag lever uten livmor.

- Risikerer komplikasjoner

Ifølge Stray-Pedersen er det mye som skal fungere for at en livmortransplantasjon skal kunne føre til en vellykket graviditet.

- Livmoren er et organ som kan transplanteres på samme måte som hjerte og lunger, men da må eggstokkene fungere som normalt, og kroppen må klare å skaffe nok blodtilførsel til livmoren under graviditeten, sier hun.

Eksperter har ifølge Daily Telegraph advart om at graviditeten medfører en helserisiko både for mor og barn, blant annet prematur fødsel og fødselsdefekter grunnet bruk av immundempende medikamenter.

For å minske risikoen er det planlagt keisersnitt, og etter fødselen vil livmoren opereres ut fra Serts kropp.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks