Hovedinnhold

Marte (24) anmeldte voldtekt i Dubai - dømt til 16 måneder i fengsel

FENGSLET: Marte Deborah Dalelv (24) er dømt til fengsel i Dubai etter å ha anmeldt en kollega for voldtekt. Foto: ANDREA GJEST VANG / VG / PRIVAT
FENGSLET: Marte Deborah Dalelv (24) er dømt til fengsel i Dubai etter å ha anmeldt en kollega for voldtekt. Foto: ANDREA GJEST VANG / VG / PRIVAT
Fire måneder etter hun skal ha blitt voldtatt, sitter Marte Deborah Dalelv (24) fast i Dubai. Nå vil hun advare kvinner som ferierer i Midtøsten.

Denne saken handler om:

- Det blir fremstilt som om Dubai er et paradis. Som at alt er bra og alt er fint. Det er ikke slik, sier den 24 år gamle Tønsberg-kvinnen til VG.

6. mars i år anmeldte hun en kollega for voldtekt.

Tirsdag denne uken ble hun selv dømt til 16 måneders fengsel for sex utenfor ekteskapet, samt for å ha drukket alkohol uten tillatelse.

I dagens VG forteller hun i samråd med familien hele sin historie. Det hele startet med en tur med jobben til Dubai.

- Våknet av voldtekten

Den siste kvelden på turen skulle Marte ut på byen med andre norske jenter og noen mannlige kolleger i den Qatar-baserte interiørforetningen hvor hun jobbet.

- Morgenen etter våknet jeg av at jeg ble voldtatt. Klærne mine var av. Jeg lå på magen, forteller hun.

Da hun gikk til politiet startet marerittet for alvor. Hun ble ikke trodd.

- To timer etter voldtekten spurte politiet meg: «Gikk du til oss fordi du ikke likte det?». Da skjønte jeg at de ikke trodde meg, sier hun.

Fikk ikke ringe hjem

Deretter blir Marte holdt i en celle på politistasjonen i til sammen fire døgn, siktet for å ha hatt sex utenfor ekteskap.

- De tok alt av penger, vesken min og passet mitt før jeg ble satt på cella. Det var iskaldt der inne, og ikke nok soveplasser til alle, forteller hun.

Til slutt får hun låne et telefonkort, så hun kan ringe og varsle familien om hva som har skjedd.

- Jeg sa bare kjapt til pappa: «Jeg har blitt voldtatt. Jeg sitter i fengsel. Du må ringe ambassaden. Jeg sitter på Bur Dubai police station».

Sjømannspresten: - Lever under Sharia

Til høsten har Marte fått skoleplass og leilighet i Oslo, men hun er fanget i Dubai frem til ankesaken kommer opp 5. september.

I mellomtiden har hun status som «wanted», noe som betyr at hun kan bli arrestert og fengslet dersom hun kommer i kontakt med politiet.

Gisle Meling, sjømannsprest i Dubai, karakteriserer Martes situasjon som forferdelig.

- Rettsystemet her har åpenbart tatt informasjonen hun har gitt dem og ment at hun er skyldig i noe annet, sier Meling. Vi bor i et land som har et rettssystem som har kommet til den konklusjonen gjennom sin Sharia-lovgivning, sier Meling

Taust Dubai-politi

VG var i går kveld i kontakt med politioffiser Bilal Gomaa ved Dubai politistasjon, der Dalelvs voldtekt ble etterforsket.

- Vi kan ikke gi noen informasjon i saken, før dere har sendt inn en søknad om innsyn i etterforskningen, sier Gomaa til VG.

Utenriksdepartementet bekrefter at de er kjent med saken.

- Vi yter konsulær bistand til en norsk statsborger i Dubai. Vi har vært i kontakt med vedkommende over noe tid. Utover dette kan jeg ikke kommentere enkeltsaker, sier Kjetil Elsebutangen, kommunikasjonsrådgiver i UD.

I dagens VG eller  VG+  kan du lese hele historien om Martes mareritt i Dubai.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks