Hovedinnhold

Her omfavner de hverandre for siste gang

Fotografen til VG: De er representanter for et brutalt drap på arbeidere

DEN SISTE OMFAVNELSEN: Taslima Akhters bilde av to omkomne etter bygningskollapsen i Bangladesh har rørt en hel verden. Fotografen og aktivisten håper bildet vil føre til økt oppmerksomhet rundt de elendige og risikable forholdene til landets arbeidere. Foto: Taslima Akhter
DEN SISTE OMFAVNELSEN: Taslima Akhters bilde av to omkomne etter bygningskollapsen i Bangladesh har rørt en hel verden. Fotografen og aktivisten håper bildet vil føre til økt oppmerksomhet rundt de elendige og risikable forholdene til landets arbeidere. Foto: Taslima Akhter
(VG) Fotografen og aktivisten Taslima Akhter har berørt en hel verden med bildet av de omfavnende ofrene som ble funnet i ruinene etter den sammenraste tekstilfabrikken i Bangladesh.

Denne saken handler om:

Taslima Akhter er aktivist og fotograf, og har de siste fem årene dokumentert de elendige forholdene til tekstilarbeiderne i Bangladesh. Dødstallene etter bygningskollapsen har økt til 1125, etter at ytterligere 15 omkomne ble gravd frem fra ruinene søndag. Mandag ble søket avsluttet.

Foreløpig vet vi omtrent ingenting om bakgrunnen til de to personene på bildet.

- Alle spør om jeg vet hvem de to ofrene er og hvilket forhold de hadde til hverandre. Jeg forsøker å finne ut av det, men har ennå ikke funnet noe svar. Jeg føler et ansvar for å finne ut mer om dem, sier Taslima Akhter på telefon fra Dhaka til VG.

- Jeg ønsker at dette bildet skal bli sett fordi jeg vil at verden skal vite om forholdene til arbeiderne i landet vårt. De er representanter for et brutalt drap på arbeidere, sier hun til VG.

- Bildet forfølger meg

Fotografen forteller at hun tilbragte hele dagen ved ulykkesstedet og ble vitne til hvordan skadede arbeidere ble reddet fra ruinene av Rana Plaza. På ettermiddagen kom hun over to ofre, en kvinne og en mann, som lå med halve kroppen begravd i ruinene, og omfavnet hverandre. Blodet rant som en tåre fra øyet til mannen.

- Det var en virkelig smertelig opplevelse. Jeg kunne ikke tro det. Jeg følte som om jeg kjente dem, de føltes veldig nært meg. Jeg så på hvem de var i sine siste øyeblikk, mens de sto sammen og prøvde å beskytte hverandre for å redde sine dyrebare liv. Hver gang jeg ser på bildet føler jeg meg ukomfortabel. Det forfølger meg, har fotografen tidligere også fortalt til Time Magazine.

Elendige arbeidsforhold

Taslima Akhter har studert foto ved South Asian Institute of Photography, og har mottatt stipend fra anerkjente Magnum Foundation. Arbeidet hennes er blitt vist frem ved en rekke anledninger. I 2009 ble noen av bildene hennes stilt ut i Norge under fotofestivalen Nordic Light. Hun har tidligere vært engasjert som studentpolitiker, og har vært involvert som aktivist i arbeider- og kvinneorganisasjoner i en årrekke.

- Noen ganger prøver fabrikkeiere og myndigheter å si at aktivister og arbeidere konspirerer mot industrialiseringen. Det er den samme gamle fortellingen om kampen for arbeiderrettigheter. Men som en aktivist og fotograf vil jeg si at jeg, alle aktivister og arbeidere ønsker en utvikling av industrien. Uten å bedre arbeidsforholdene, sikkerheten og lønnsbetingelsene, vil det ikke være mulig. Nå er lønnen for en vanlig arbeider rundt 37 dollar i måneden, noe som ikke er nok til å overleve, understreker hun overfor VG.

Vil redde industrien

Hun påpeker videre at det ikke bare er et lokalt problem, man at det også er et internasjonalt problem fordi internasjonale aktører kjøper produkter til spottpris.

- Vår arbeidskraft er blitt den billigste i verden. Internasjonale aktører bryr seg ikke nok om sikkerheten og rettferdige lønnsbetingelser for arbeidere, mener hun og understreker at både fabrikkeiere, myndigheter og internasjonale kjøpere er ansvarlige.

- Internasjonale forhandlere må være bevisst leverandørkjeden.
Gjennom mine bilder har jeg de siste fem årene prøvd å rette oppmerksomheten mot de lave lønningene og usikre arbeidsforholdene til tekstilarbeiderne i Bangladesh.

- Jeg vil ikke ødelegge for industrien vår - jeg vil redde den. Uten skikkelige lønninger og gode arbeidsforhold kan vi ikke redde industrien vår.

- Dramatisk, men rolig motiv

Den VG-tilknyttede fotografen Andrea Gjestvang, som har høstet flere internasjonale priser for sine portretter av de overlevende etter terroren på Utøya 22. juli 2011, skjønner godt at folk over hele verden lar seg gripe av bildet fra ruinene.

- Jeg syns først og fremst at bildet er ufattelig trist. Første gang jeg så det, ble jeg sittende og se på det kjempelenge. Det er et litt surrealistisk bilde, og det tok litt tid før jeg skjønte at de virkelig er døde, de ser nesten ut som dukker. Bildet er dramatisk, men motivet er så rolig, sier fotografen.

- Når man hører at over tusen arbeidere er omkommet i en bygningskollaps er det sjokkerende, men så ser man det bildet og da treffer realiteten deg på en helt annen måte, og det gjør vondt. Man blir ledet litt på vei til å skjønne hva som har utspilt seg rett før døden inntraff og frøs situasjonen.

Vil bli husket

Hun sier at man er vant til å se bilder som viser masser av arbeidere som maur i en maurtue. Når man ser dette bildet så skjønner man det man egentlig allerede vet - at det er mennesker det dreier seg om.

- Det er ikke en selvfølge at man publiserer sånne bilder, men det er en stor og viktig hendelse, som berører hele verden. Det er et forferdelig motiv, men det er etisk forsvarlig både å ta bildet og publisere det, for det setter fingeren på et stort etisk problem.

Gjestvang fremhever også at det er en verdighet i bildet. Man ser blod, men bildet blottlegger ikke ekstreme skader.

- Man blir utrolig grepet av dette bildet, og det kommer til å leve lenge og forhåpentligvis minne folk på situasjonen til mange arbeidere i Bangladesh, sier Andrea Gjestvang.

Reddet etter 17 dager

Fredag ble 18 år gamle Reshma Begum gravd ut fra ruinene, 17 dager etter at ni etasjer høye Rana Plaza kollapset. Jenta overlevde innesperret i ruinene i over to uker ved å drikke regnvann og ved å spise mat hun fant i matboksene til døde kolleger.

- Hun er i god form og kommer seg raskt. Jeg snakket med henne sist for bare noen få minutter siden. Hun sa at hun hadde sovet godt og at hun hadde spist frokost, sa militærlegen Fakrul Islam til AFP søndag ifølge NTB.

Flere tusen tekstilarbeidere hadde sin arbeidsplass i bygningen, og over 3000 var på jobb da den raste sammen 24. april. Til nå er 1125 funnet omkommet. Ifølge en foreløpig rapport kan kollapsen ha blitt utløst av vibrasjoner fra fire kraftige generatorer som var plassert i bygningens øverste etasje.

Tolv personer er til nå arrestert, mistenkt for å ha truet arbeidere til å gå på jobb, selv om veggene i bygningen hadde begynt å slå sprekker, ifølge NTB.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks