Hovedinnhold

Margaret Thatcher er død

** Cameron: En stor leder, statsminister og brite ** Erna Solberg: En imponerende kvinne ** Får statsbegravelse som Dronningmoren og prinsesse Diana

(VG Nett) Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher (87) er død etter å ha fått et slag mandag morgen.

Denne saken handler om:

Fakta: Margaret Thatcher

  • Født Margaret Hilda Roberts, 13. oktober 1925.
  • Leder for det konservative partiet 1975-1990.
  • Valgt til Storbritannias første kvinnelige statsminister i 1979.
  • Kjent som «Jernladyen», ikke minst etter at hun ledet Storbritannia under Falklandskrigen i 1982.
  • Gikk av som statsminister i 1990, etter å ha blitt vraket av sitt eget parti.
  • Adlet i 1992 som baronesse Thatcher.
  • I 2008 offentliggjorde hennes datter Carol at moren led av demens.

- Det er med stor sorg at Mark og Carol Thatcher annonserer at deres mor baronesse Thatcher døde fredfullt som følge av et slag denne morgenen, sier familiens talsmann lord Bell ifølge Sky News.

En stor leder

- Det er med stor sorg at jeg har fått beskjed om at Lady Thatcher er død. Vi har mistet en stor leder, en stor statsminister og en stor brite, sier Storbritannias nåværende statsminister David Cameron i en uttalelse.

Statsministerens kontor i Downing Street 10 melder at Thatcher vil få bisettelse etter samme modell som Dronningmoren og prinsesse Diana, melder BBC.

Bisettelsen vil bli holdt i St. Paul-katedralen i London. Senere vil det bli en privat minnestund for familien før kremering.

PROTOKOLL:Hvordan minnes du Margaret Thatcher? 

Buckingham Palace melder at dronning Elizabeth mottok nyheten om Thatchers død med sorg.

Statsminister Jens Stoltenberg sier Thatcher endret Storbritannia.

- Margareth Thatcher var en uredd og sterk, men også kontroversiell statsminister som endret Storbritannia i sin regjeringstid. Hun var en av bare en håndfull kvinnelige politikere som nådde helt til topps, og er den britiske statsministeren som har sittet lengst ved makten de siste 150 årene, sier Stoltenberg.

Imponerende

Høyre-leder Erna Solberg sier det er en av historiens mest markante politikere som er gått bort.

FOR SISTE GANG: Her holder Margaret Thatcher (ektemannen Denis i bakgrunnen) sin siste tale fra Downing Street 10 i London før hun gikk av som statsminister i 1990. Foto:
FOR SISTE GANG: Her holder Margaret Thatcher (ektemannen Denis i bakgrunnen) sin siste tale fra Downing Street 10 i London før hun gikk av som statsminister i 1990. Foto:

- Margaret Thatcher var en av verdens fremste kvinnelige politikere. Hun satte virkelig preg på verdenspolitikken på slutten av 1970- og 80-tallet. Hun var en imponerende verbal, ideologisk person som burde fått mer honnør for sin innsats enn hun har fått, sier Høyre-leder Erna Solberg til VG.

- Jeg var ikke enig i alt hun mente, men hun var en imponerende person i et kjønnsmessig konservativt Storbritannia. Hun tok Storbritannia fra tilbakegang til fremgang og var veldig klar når det gjald menneskerettigheter, hvor han blant annet var svært forarget over at det var moralsk feil ikke å stille opp for kurderne som ble forfulgt av Saddam Hussein.

Solberg sier hun ikke har møtt henne.

- Nei, men vi deltok på samme møter flere ganger.

Jernkvinnen

Thatcher var Storbritannias første kvinnelige statsminister i perioden 1979-1990.

Under hennes ledelse ble flere store statlige foretak privatisert. Hun var også statsminister under Falkland-krigen mot Argentina.

Thatcher, som gikk under tilnavnet «Jernkvinnen», ble valgt til leder for det konservative partiet i Storbritannia i 1975. Under hennes ledelse vant partiet flertallet i det britiske Underhuset i tre valg på rad.

De siste årene har Thatcher lidd av demens og dårlig helsetilstand.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks