Hovedinnhold

Oljerørbrannen i Kenya: Norske Svein så røyk flere kilometer unna

** Minst 120 brant i hjel - dødstallene stiger

SÅ RØYK FRA BALKONGEN: Nordmannen Svein Mork Dahl (37) bor i Nairobi. Han opplever dødsbrannen på nært hold. Foto: Reuters/Privat
SÅ RØYK FRA BALKONGEN: Nordmannen Svein Mork Dahl (37) bor i Nairobi. Han opplever dødsbrannen på nært hold. Foto: Reuters/Privat
(VG Nett) Norske Svein Mork Dahl (37) satt på verandaen i leiligheten i Nairobi da han hørte sirener og så svart røyk.

Denne saken handler om:

Det var mandag ettermiddag det begynte å brenne i en oljerørledning ved et drivstofflager i Nairobi, hovedstaden i Kenya. De første kildene opplyste at over 150 personer var fryktet omkommet i eksplosjonen som fulgte. Foreløpig er det offisielle tallet 120.

- Det ligger døde, forkullede kropper overalt. Jeg kan ikke skille mellom kvinner og menn, eller jenter og gutter. Flere hus er rasert, og overlevende innbyggere går sjokkerte rundt i ødeleggelsene. De føler seg hjelpesløse fordi det ikke er noe de kan gjøre, beskriver BBCs reporter på stedet, Hassan Lali.

- Det verste var synet av en kvinne som var forkullet med et spedbarn på ryggen, sier en av innbyggerne, Francis Muendo.

Var du vitne til hendelsen?  Kontakt VG Nett her!

Brannen rammet et slumområde med løsarbeidere i midlertidige boliger i utkanten av industriområdet Lunga Lunga i Nairobi.

Folk hadde gått for å samle olje etter at det var oppstått en lekkasje i oljeledningen, da oljen tok fyr og ledningen eksploderte.

- Hittil har vi talt 120 døde. Tallet stiger trolig på grunn av alle likene i elva, sier Philip Kisia som representerer lokalmyndighetene.

Bakgrunn: Rørbrann i Kenya - rundt 150 døde

Nordmannen Svein Mork Dahl har bodd i Nairobi i cirka ett år. sier til VG Nett, etter å ha bodd i Nairobi i cirka ett år. Han sier at det i lengre tid har kommet klager på sikkerheten rundt oljeledningen.

Saken fortsetter under bildet...

TIL SYKEHUS: En skadet person hjelpes ved akuttmottaket i Nairobi etter en brann i en oljeledning. Foto: Reuters
TIL SYKEHUS: En skadet person hjelpes ved akuttmottaket i Nairobi etter en brann i en oljeledning. Foto: Reuters


- Nød får folk til å glemme å ta de nødvendige hensyn, og lekkasjer tiltrekker seg folk som stjeler olje. Det skal ikke mer enn en sigarett til før noe slikt kan skje.

Flere internasjonale journalister i Nairobi melder at det sannsynligvis er nettopp det som har skjedd.

- Eksplosjonen er trolig forårsaket av en sigarettglo som er kastet mot lekkasjeområdet, mener BBCs Kevin Mwachiro.

- Tett befolket

- Dette er et område der det alltid oppholder seg mye folk. Både innbyggere, arbeidere, og folk som er på jakt etter jobb, sier Mork Dahl til VG Nett.

Han satt på balkongen da han hørte sirener og oppdaget svart røyk over industrifeltet. Svein Mork Dahl sier han ofte kjører gjennom området, som heter Sinai, for å unngå trafikkaoset på Mombasa Road. Nå vet han at flere av hans naboer har reist til brannområdet for å hjelpe til.

Mange av ofrene skal ha hoppet i elva med brennende klær for å forsøke å slukke flammene, men døde av skadene i vannet. Politiet har lagt et nett over elva for å hindre at likene flyter bort.

Rundt 80 skadede skal være fraktet til sykehus.

Saken fortsetter under bildet...

OVERLEVDE: Nysgjerrige kenyanere stimler sammen etter en eksplosjon i en oljeledning i Nairobi som kostet mange mennesker livet. Foto: Reuters/Scanpix
OVERLEVDE: Nysgjerrige kenyanere stimler sammen etter en eksplosjon i en oljeledning i Nairobi som kostet mange mennesker livet. Foto: Reuters/Scanpix


Statsminister Raila Odingo har besøkt åstedet, med lovnader om hjelp til de skadede og etterlatte. Også president Mwai Kibaki har vært på sykehuset.

En lignende ulykke skjedde i Riftdalen i Øst-Afrika for to år siden. Tusener av fattige sto da rundt en tankbil som hadde veltet, for å samle sammen olje de kunne selge. 120 av dem ble offer for flammehavet som oppsto da noen kastet seg fra seg en tent sigarett.

Les andre nyheter om Kenya her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks