Hovedinnhold

Her drar norske F-16-fly i krigen

**Stasjoneres på Kreta **Tok av klare til kamp **Fremme i kveld

(VG Nett) Klokken 11.41 tok de norske F-16-flyene av fra Bodø Hovedflystasjon. Neste stopp: En av NATO-basene ved Middelhavet.

Denne saken handler om:

Fakta F-16

F-16 er et kompakt multi-rolle kampfly. Flyene fløy sin jomfrutur for Luftforsvaret i Norge i 1980. Norge har i dag 57 F-16, som har deltatt i flere internasjonale operasjoner. Sist var i Afghanistan i 2006.

Motorer: 1 stk Pratt and Whitney F100-220E
Lengde: 15,10 m
Høyde: 5,10 m
Vingespenn: 10 m
Maksfart: 2400 km/t/Mach 2,05
Rekkevidde: Over 3000 km
Bevæpning: En M-61A1 20 mm kanon
Opp til 6 luft-til-luft missiler
Konvensjonelle luft-til-luft og luft-til-bakke våpen (AIM 9 L «Sidewinder», AIM 120 «AMRAAM», Penguin Mk 3, GBU-12, Mark 82).

Herfra skal de norske jagerflyene fly tokt over Libya sammen med blant annet amerikanske, canadiske, britiske og danske jagerfly.

Våpnene under vingene ga et tydelig signal om alvoret i oppdraget de norske pilotene skal ut på. Allerede da de tok av fra Bodø, var de norske flyene klare til kamp.

- De flyr konfigurert for luft-til-luft-kamp, sier oberstløytnant John Espen Lien, presseoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter, til VG Nett.

VGTV:  Her letter det første norske F-16-flyet

En luftkamp mellom norske og libyiske jagerfly er likevel et svært lite sannsynlig scenario. Allerede før franske, britiske og amerikanske jagerfly slapp de første bombene over landet i helgen, var Gaddafis aldrende samling av MIG- og Mirage-jagerfly totalt underlegen verdens mest avanserte krigsmaskineri som nå ruster til krig ved Middelhavet.

En helg med flere kraftige angrep rettet mot militærinstallasjoner i Libya, har svekket diktatoren ytterligere.

Omdirigert flere ganger

Forsvaret bekreftet overfor VG Nett og flere andre medier at de norske jagerflyene skal stasjoneres på Sigonella-basen på Sicilia.

BEVÆPNET: Allerede da F-16-flyene tok av fra Bodø i formiddag, var de bevæpnet. Foto: BRYNJAR STORDAL, FORSVARET
BEVÆPNET: Allerede da F-16-flyene tok av fra Bodø i formiddag, var de bevæpnet. Foto: BRYNJAR STORDAL, FORSVARET

- Dynamikken er demonstrert ved at destinasjonen var uklar da flyene tok av i formiddag, men nå har man fastslått endelig base, sier generalløytnant og sjef Bernt Iver Ferdinand Brovold ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til VG Nett i 12.30-tiden.

Men bare en drøy time senere ble planene endret igjen. Ved 13.30-tiden får VG Nett bekreftet at jagerflyene mest sannsynlig blir stasjonert på Kreta.

Forsvaret har gjennom hele helgen og i morgentimene arbeidet intenst med flere alternative baser.

På sin vei mot Middelhavet, får F-16-flyene følge av et nederlandsk tankfly.

- Etter planen skal turen ta fem-seks timer med den marsjfarten som er planlagt, sier John Espen Lien.

Flere reiser i ettermiddag

«Operation Odyssey Dawn» som operasjonen har blitt døpt, får stadig flere fly, skip og ressurser tilgjengelig.

Klokken 15 i ettermiddag reiser norsk støttepersonell og ekstra piloter med et C130J Hercules fra Bodø, og det er ventet at de lander på den italienske øya sent i kveld.

I morgen sendes en god del teknisk utstyr med etter med et større transportfly.

- Det vil ta noen dager før styrkebidraget er fullt operativt, men de har med noen våpen og er luft-operative, sier Brovold.

Frykter menneskelige skjold

Forholdene som møter de norske jagerpilotene kan være svært vanskelige. I natt måtte britiske fly avbryte bombetokt over Libya fordi store mengder sivile libyere befant seg i områdene pilotene skulle bombe.

Nøyaktig hvor de norske flyene skal stasjoneres var ikke klart da de forlot flystasjonen i Bodø.

- Dette er fortsatt en prosess vi jobber med, og vi ser fortsatt på alternativer i både Hellas og Italia. Det viktigste er å få flyene ned i operasjonsområdet. Så vil de få en permanent base etter hvert, sa Lien til VG Nett en halvtime før flyene tok av.

- Litt enkelt sagt: Når de passerer Alpene kan de svinge både til høyre og venstre, sier han.

Gjennom hele helgen har mannskapene ved 331-skvadronen i Bodø jobbet for fullt med de siste forberedelsene til de norske F-16-flyenes første utenlandsoppdrag på fem år. Forrige gang var i Afghanistan i 2006.

De seks norske jagerflyene kan delta både i luft-til-luft-kamper og bombe mål på bakken.

PRESSEOFFISER: John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter. Foto: Bjørn Erik Olsen / VG
PRESSEOFFISER: John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter. Foto: Bjørn Erik Olsen / VG

- Flyene også utstyrt med et avansert kamera som kan ta høyoppløselige bilder på bakken, noe som gjør at de også kan benyttes til informasjonsinnhenting, sa sjef for den norske flystyrken, oberstløytnant Bård Reidar Solheim til VG Nett i går.

De første nordmennene er allerede på plass i Sør-Europa.

- En fortropp fra 331 skvadronen i Bodø dro søndag formiddag til Sicilia for å se hva den norske flystyrken kunne tilbys der nede på de to basene der, sa oberstløytnant John Espen Lien til VG Nett i går.

VGTV: Se intervju med Lien her!

Utenriksminister Jonas Gahr Støre svarte i helgen et rungende «nei» på spørsmål om Norge er i krig.

- Norge ønsker å være i front for å gjennomføre resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd politisk, humanitært og også militært. Målet er å bidra til beskyttelse av sivile, sa Støre til NRK lørdag kveld.

PS! Danske fly skal allerede ha deltatt i bombeangrep i Libya. Ifølge NTB vil både Sverige og Finland bli bedt om å sende fly til operasjonen i løpet av få dager.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks